Inspiration til krukkehaven

Kategori: Forår

Inspiration til krukkehaven 

Der er absolut ingen regler for, hvad man kan dyrke og plante i, og ingen grund til at vælge fancy potter, der koster en formue. Så længe det passer til din stil i krukkehave og kan indeholde den givne mængde jord samt har dræn i bunden, så kan det meste bruges.

Sådan lyder opfordringen fra stylist og designer Dorthe Kvist, der, med mange års erfaring indenfor indretning af haver og hjem, ved hvordan man med enkle midler kan skabe stemning, sammenhæng og harmoni i indretningen. Her følger en stribe skønne idéer fra hendes inspirerende gør-det-selv bog 'Byhaven':

  • Køkkenhaver, frugtbuske og mindre træer kræver en del jord, her kan beholderne være murerbaljer, pallerammer eller big bags.

  • Salat kan dyrkes i tagrender eller altankasser eller som bunddække i krukker med opstammede træer eller frugtbuske.

  • Krydderurter og mellemstore grøntsager kan dyrkes i fx potter, kasser, bildæk, kaffekander og tedåser.F.eks. kan man sagtens komme solbær i en gammel gryde, gulerødder i gamle frugtkasser, hestebønner i pallerammer, små spirer i klementinkasser, blomster i sandsække (til 5 kr. i byggecentret), kartofler i vævede pvc-sække og jordbær hængende på væggen i et smart plasticsystem.

  • Urtehaven kan plantes i trillebøre, kartofler i gamle gummistøvler, tomatplanter i aflagte kaffedåser, og staudebedet i en legevogn.

  • Når du planter i potter, er det fint at sætte dem sammen i grupper. Sæt dem gerne sammen i ulige antal. Varierende højde på både potter og planter er hyggeligt og giver et naturligt og organisk udtryk.

  • Vil du have en strammere stil, så er gentagelser godt. Vælg et lige antal potter og ens planter, det skaber ro og et mere minimalistisk udtryk.

  • Vælg pottetype, der passer til plantefarve. Du kan gøre meget for udtrykket ved at plante i en beholder, der matcher plantens farve, fx er planter med sølv- eller grågrønne blade rigtig flotte i zink-beholdere, der understreger det grå.

  • Pas på med sorte og meget mørke beholdere, står de i fuld sol, kan rødderne få det for varmt.

  • Tænk stort, når du vælger potter, så skal du vande mindre.
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^