Hornfisk med strandtzatziki og strandkarse

Hornfisk med strandtzatziki og strandkarse 

Det er sæson for hornfisk, så har du fiskeentusiaster i familien, så er det oplagt at pakke fiskegrej og -stang og tage på hornfisketur. Hornfisk er en dejlig spisefisk, ikke mindst når den den serveres med hjemmerørt remoulade eller en cremet tzatziki fuld af vilde strandurter. Fra Thomas Laursens nye bog 'Vild - Naturen ind i køkkenet' bringer vi her en herlig forårsret fuld af ingredienser samlet i den vilde, danske natur.

Ingredienser:

  • 1 agurk (gem lidt af de saltede agurker til servering)
  • 200 g strandarve
  • 2 dl cremefraiche
  • 1 håndfuld ramsløg
  • 1 citron
  • 4 hornfiskefileter
  • 50 g smør
  • salt og peber
  • olie til stegning
  • 4 skiver rugbrød

Tilberedning:

  • Skær agurken i skiver og drys stykkerne med salt.
  • Lad dem trække i 30 minutter og skyl dem fri for salt bagefter.
  • Skyl arven godt for at undgå knasende sand.
  • Rør en tzatziki af cremefraiche, saltede agurker, finthakkede ramsløg og plukkede strandarveblade.
  • Smag til med citron og salt.
  • Befri hornfiskefileterne for bugben og steg fisken på en pande i halvt smør og halvt olie ved middel varme.
  • Krydr med salt og peber. Vend fileterne en eller to gange og tryk forsigtigt på dem. Når de giver efter i flager, er de færdige.
  • Kom smør på en pande og rist rugbrødsskiverne heri.
  • Læg ristet rugbrød på en tallerken og anret fisken ovenpå.
  • Server tzatzikien ved siden af med lidt saltede agurker samt evt. skovsyre.

Vild - Naturen ind i køkkenet

Til alle, der nyder at samle og bruge ingredienser fra den vilde naturs spisekammer, har en af landets absolutte pionerer indenfor moderne dansk vildmad skrevet en formidabel guide. 

Thomas Laursen har hele sit liv været betaget af den danske natur og har gennem årene tilegnet sig en enorm viden om dansk naturs spiselige planter. I dag lever han af at formidle sin viden, og af at samle vilde urter, bær, tang og svampe til nogle af landets mest feterede restauranter. Heldigvis har han også fundet tid til at skrive en helt suveræn guide til alle os, der nyder at bruge de vilde ingredienser hjemme i vores eget køkken. 

I bogen 'Vild - Naturen ind i køkkenet' deler han ud af sin viden og viser hvor og hvordan man finder de vilde råvarer. Bogen er inddelt i biotoper, dvs. naturtyper, så man nemt kan slå op og finde frem til, hvilken plante man står med og hvilke planter man skal kigge efter. 

Mange mennesker tænker umiddelbart på skoven, når de vil ud og finde vilde, spiselige planter - til gengæld har de færreste af os helt styr på i hvilken slags skov, man finder de forskellige urter. Samtidig er skoven, ifølge Thomas Laursen, ikke altid det mest oplagte sted at finde vilde spiselige planter. Der findes fx fine, velsmagende urter, som kun trives ved vandløbet, mosen og søen, og andre, der kun findes på stranden, på enge og i nåleskove.
Med 'Vild - Naturen ind i køkkenet' får du både styr på, hvor du finder de vilde delikatesser, men også hvordan lækkerierne kan tilberedes og anvendes i delikate retter, desserter, is og drikke.

Titel: Vild - Naturen ind i køkkenet
Forfatter: Thomas Laursen
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^