Fridage på rad og række - Forårets helligdage 2022

Kategori: Forår

Fridage på rad og række - Forårets helligdage 2022 

Foråret er fuld af helligdage, der ligger som perler på en snor fra Palmesøndag i april til Pinsen i juni. For de fleste betyder fridage i forbindelse med helligdagene, at der bliver tid til at koble af, mens den oprindelige anledning til helligdagene er gået i glemmebogen sammen med andengradsligninger og kongerækken.

Så her får du historien bag helligdagene, og datoerne for hvornår de falder i år.

Palmesøndag - Søndag den 10. april 2022

Palmesøndag er den første helligdag i påskeugen, og som Bibelselskabet skriver; "første akt i påskedramaet". Ifølge biblen er det dagen, hvor Jesus rider ind i Jerusalem, og fejres som Messias med palmekviste og optog.

Skærtorsdag – Torsdag den 14. april 2022

Skærtorsdag markeres, fordi det ifølge Biblen, er dagen før Jesus blev henrettet. Her delte han et sidste måltid med sine disciple, hvilket er en begivenhed som blandt andet Leonardo da Vinci har forsøgt at illustrere i det berømte vægmaleri 'Den sidste nadver' som findes i klosteret Santa Maria delle Grazie i Milano. 

Mens disciplene spiste brød og drak vin, fortalte Jesus, at måltidet, også kaldt ’nadveren’, symboliserede hans legeme og blod, hvilket skulle blive en symbolsk handling og bekræftelse af menneskes pagt med Gud. Måltidet med Jesus bød også på andre symbolske handlinger. Blandt andet badede Jesus sin disciples fødder for at illustrere, at selvom nogle mennesker synes hævet over andre, så er den, der tjener andre, den største i Guds øjne. 

Ordet ’skær’ betyder ’ren’, og skærtorsdag er således opkaldt efter denne ceremonielle handling.

Langfredag – Fredag den 15. april 2022

Langfredag er dagen, hvor Jesus korsfæstes. Dagen har fået sit navn, fordi den i Biblen beskrives som en meget lang og pinefuld dag fuld af rædsler og ydmygelser. Romerne anklagede og dømte Jesus til døden for at have udråbt sig selv som jødernes konge. Med tornekrone på hoved blev han tvunget til at bære sit kors til en henrettelsesplads udenfor Jerusalem, hvor han blev hængt på korset og siden døde.

Påskedag – Søndag den 17. april 2022

Påskedag er dagen, hvor en engel, ifølge Det Nye Testamente, fortæller de sørgende kvinder ved Jesus grav, at Jesus er genopstået - ikke blot i åndelig forstand, men som menneske.

2. påskedag – Mandag den 18. april 2022

Jesus disciple ved endnu ikke, at Jesus er stået op af sin grav, da de dagen efter, 2. påskedag, møder en mand på deres vej. De fortæller manden om deres sorg, men det er først under middagen, at det går op for dem, at manden er Jesus. Jesus tilbringer sine sidste 40 dage på jord sammen med sine disciple, inden han, Kristi himmelfartsdag, stiger til himmels.

Store Bededag - Fredag den 13. maj 2022

Fredag den 17. maj, fjerde fredag efter påske og tre uger før pinse, er det Store Bededag. Helligdagen blev indført i 1600-tallet for, som navnet antyder, at give befolkningen fri til at deltage og hellige sig kirkens gudstjenester og højmesser. En særlig tradition knytter sig til aftenen før Store Bededag. Her er det skik at spise lune hveder, en tradition, som opstod, fordi bagerne ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før store bededag og hele den følgende dag. Derfor kom man helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra store hvedeboller dagen før, som folk så kunne købe med hjem til at varme og spise dagen efter. Det blev imidlertid hurtigt til, at hvederne blev spist samme aften - medens de endnu var lune og sprøde.

Kristi Himmelfart – Torsdag den 26. maj 2022

Efter at være genopstanden fra de døde påskedag, drog Jesus ud med sine disciple for at udbrede sin tro. 40 dage senere, på Kristi Himmelfartsdag, steg han til himmels, efter at have opfordret sine disciple til, at fortsætte udbredelsen af den kristne tro, og gøre alle folkeslag til disciple ved at døbe dem i faderens, sønnens og Helligåndens navn.

Pinsedag – Søndag 5. juni og 2. Pinsedag 6. juni 2022

Pinsen er faktisk en af kirkeårets store begivenheder, selvom den almindeligvis ikke den samme appel som jul og påske. Pinsen kaldes for den kristne kirkes fødselsdag, og navnet kommer af det græsk ord ’pentekoste’, som betyder halvtredsindstyve, hvilket refererer til, at pinsen falder 50 dage efter påske. 

I pinsen fejrer kristne verden over at Helligånden gjorde disciplene i stand til at tale alverdens sprog og dermed sprede det kristne budskab i hele verden.

Loppemarkeder
Loppemarkeder: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Rengøring med omtanke - 6 miljøvenlige tips 

Vil du belaste miljø mindst muligt, så hold igen med rengøringsmidlerne. Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler. Meget rengøring kan oftest klares med mindre belastende produkter som fx…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^