Flyforsinkelse og kompensation

Kategorier: Forår  -  Rejser

Flyforsinkelse og kompensation 

Det er forår, og mange danskere bruger de ekstra fridage på en miniferie i udlandet. Faktisk tager hver femte af os årligt på storbyferie. For enkelte kan turen dog ende i flyforsinkelser og -aflysninger eller hotelværelser uden udsigt, og så kan det være rart, at kende sine rettigheder i forhold til kompensation, hotelophold, måltider, transport og erstatningsrejse.

Kend dine rettigheder
Storbyferier, som en weekendtur til Paris eller London, er populære blandt danskerne, men det er ikke altid, at turen helt går som planlagt. I 2016 behandlede Forbruger Europa, der er en del af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, 153 sager, hvor flyet enten var aflyst eller forsinket, eller hvor forbrugeren blev nægtet boarding. Forbrugere kan dog, ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, ofte undgå at ende i en egentlig klagesag ved at sætte sig lidt ind i deres rettigheder, og først og fremmest henvender sig til deres rejseudbyder.

"Det er vigtigt, at forbrugerne først og fremmest giver flyselskabet eller rejseselskabet mulighed for at løse problemet. Viser det sig at være umuligt at finde en løsning, kan forbrugerne for eksempel gå videre med deres klage til os," siger Lars Arent, leder af Forbruger Europa, som her kort opsummerer rejsens rettigheder og ret til kompensation ved rejser fra en lufthavn i EU eller rejser til et EU-land med et EU-selskab:

Hvis dit fly bliver aflyst:

  • Du har altid krav på at få omlagt rejsen eller få billetprisen retur – efter eget valg
  • Hvis rejseudbyderen først kan få dig med på et fly dagen efter, så kan du desuden have krav på at få dækket hotelophold, måltider, to telefonopkald eller e-mails samt transport mellem hotel og lufthavn
  • Afhængig af, hvor tæt på afrejsedagen du modtager besked om flyaflysningen, kan du også have krav på økonomisk kompensation. Det er en forudsætning, at aflysningen ikke skyldes force majeure, fx krig, terror, uvejr, strejker og lignende

Hvis dit fly bliver forsinket:
Husk, at retten til kompensation ved forsinkelse forudsætter, at du har været til stede ved check-in i rette tid.

  • Måltider, der står i rimeligt forhold til ventetiden. Bemærk, at retten til forplejning gælder for forsinkelser af en vis varighed afhængig af rejsens længde:
    - Flyvninger på 1.500 km og derunder: Mindst to timers forsinkelse
    - Flyvninger inden for EU på mere end 1.500 km: Mindst tre timers forsinkelse
    - Flyvninger uden for EU på mere end 3.500 km: Mindst fire timers forsinkelse
  • To gratis telefonopkald eller e-mails
  • Hotelophold, hvis forsinkelsen kræver at du må overnatte samt transport til og fra lufthavn
  • Er flyet mere end fem timer forsinket, kan du aflyse turen og få pengene igen
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Forår
Gode råd fra Haveselskabet inden du går i gang med haveprojekterne 

Sommeren er godt på vej, og i haverne pusler haveejere med planer, planter og projekter. Desværre er det ikke alt, der går som planlagt, og det er der ifølge Haveselskabet flere grunde til:

"Især nye haveejere render ind i problemer, måske fordi de er for ivrige med at komme i gang, eller stirrer…

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Forår
Tilberedning af hornfisk 

Hen mod slutningen af maj kan man fiske hornfisk fra kysten. Her svømmer hornfisken så tæt ved land, at man med fiskestang og blink, kan fange fisken fra strand eller mole. Hornfisk er en rigtig forårsdelikatesse, og har en fin og mild smag, som faktisk minder mere om smagen af fjerkræ end fisk.…

Læs mere
Forår
Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Læs mere
Forår
Syrener - Sådan varer de længst 

Selvom der findes en gammel skrøne om, at det bringer uheld at have syrener stående indenfor i buketter, så er det næsten en skam ikke at fylde huset med deres dejlige duft. Og det er lige nu, at de blomstrer - en kort, men dejlig glæde.

Læs mere
Forår
Plant vilde blomster i vindueskarmen 

Lige nu blomstrer de vilde forårsblomster. Små, fine og farvestrålende står de i krattet og langs vejkanten. Man kan samle en lille forårsbuket i vase, men vilde blomster er sarte, når de plukkes og holder sjældent mere end en enkelt dag. Vil du have mere glæde af dem, så har vi haft succes med at…

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Forår
Nye bogudgivelser til et forår med harmoni og velvære 

Blandt forårets nye bogudgivelser er mange dejlige og inspirerende fagbøger, skrevet af nogle af Danmarks dygtigste forfattere. Her deles rundhåndet ud af ekspertviden indenfor emner som haven og naturen, livsstil, sundhed og velvære.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^