Basilikum - Dyrkning & sorter

Kategorier: Forår  -  Urter

Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Klassisk italiensk krydderurt fra Indien

Mere end nogen anden krydderurt forbindes den fine krydrede smag og aromatiske duft af basilikum med skønne middelhavsretter; pasta, salater, pizza, friskbagt focaccia med pesto og små delikate tapas. Den smukke grønne basilikum stammer imidlertid oprindeligt fra Indien, hvor den både er populær i det krydrede indiske køkken, men også tillægges naturmedicinske egenskaber og blandt andet anvendes til lindring af fordøjelsesgener.

Dyrkning af basilikum

  • Basilikumfrø forspires inden døre fra marts til maj i små potter. Frøene skal plantes et par centimeter under såjorden. Frøene og siden de små spirer og kimblade, skal have det lunt, og har det godt under husholdningsfilm i en solrig vindueskarm.

  • Når din basilikum har sat sine første blivende blade, skal den plantes om, så den kan vokse til i en mere næringsrig og porøs jord.

  • Basilikum er kuldefølsom, så vent med at sætte dem ud til temperaturen er over 15 grader.

  • Basilikum skal vandes lidt og ofte, og må hverken overvandes eller tørre ud.

  • Basilikum vokser hurtigt og flittigt og kan høstes og nydes sommeren igennem. Regelmæssig høst giver faktisk en kraftigere plante.


Basilikum med et pift af citron, lakrids og kanel

Ligesom mange andre populære krydderurter har basilikum gennem tiden gennemgået flittig forædling. I dag findes der således hundredvis af forskellige sorter basilikum, hvoraf nogle har smag af blandt andet citron, lakrids og kanel.

  • Med citronbasilikum har den krydrede basilikumsmag fået et pift af frisk citron, hvilket gør sorten særlig velegnet til retter med blandt andet fisk- og skaldyr. De friske, duftende blade er også helt fantastiske i sommerens lemonade og te.
  • Kanelbasilikum er en særlig skøn sort, og ikke mindst en virkelig køn prydplante. Kanelbasilikum vokser tæt, har smukke mørkegrønne blade og violette blomster, som begge er spiselige. Sorten har en mere krydret smag end øvrige sorter, og er særlig godt i urteteer og indiskinspirerede retter.
  • Lakridsbasilikum er en særlig orientalsk basilikumvariant. Sorten har smukke, lakridsduftende, lysegrønne blade, der kan give gryderetter og salater, såvel som isdesserter, et spændende strejf af lakrids.
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^