Nye skilsmisseregler

Kategori: Skilsmisse

Nye skilsmisseregler 

Nye, nedslående rekorder er netop sat for antal skilsmisser og samværssager i fogedretten. Men der er tiltrængt hjælp at spore for de tusindvis af børn, der havner i en højspændt konflikt mellem forældrene i den netop vedtagne skilsmissepakke, vurderer to eksperter.

Ny skilsmissepakke er godt nyt for børnene
Der har været stort pres fra mange sider på at revidere lovgivningen, så de mange ulykkelige sager om samvær kan bringes ned. Den 19. marts vedtog alle Folketingets partier en ny skilsmissepakke, og loven træder i kraft den 1. oktober.

Værn mod samværschikane
”Den nye lov vil give os nogle tiltrængte værktøjer, så vi bedre kan imødekomme samværschikane. Der vil blive indført mødepligt i statsforvaltningen samt mulighed for midlertidige afgørelser om samvær samt erstatningssamvær. Yderligere tilbydes forældrene rådgivning, når barnet ikke udleveres til samvær i henhold til samværsaftalen. Denne rådgivning kan være med til at undgå, at barnet bliver klemt i konflikten,” forklarer familieretsekspert Mie Rahbek Thomsen, advokat hos ADVODAN Slagelse.

”Man skal dog ikke glemme, at nogle gange nægter en forælder at udlevere barnet til samvær som en reel beskyttelse af barnet, men inden forholdene er undersøgt nærmere, kan det være svært at skelne mellem samværschikane og begrundet beskyttelse,” siger Mie Rahbek Thomsen.

Godt for børnene
Også skilsmisserådgiver Mette H. Hinnerskov fra skilsmisseraad.dk ser positivt på den nye pakke.
”Det er en glædes dag for de børn, hvis forældre fremover skal skilles, og som ikke formår at samarbejde om børnene. Vi har ganske enkelt ikke som samfund kunnet være bekendt, at børnene er blevet taget som gidsler i forældrenes indbyrdes kamp for at skade hinanden, og derfor gør det mig så glad, at alle partier har stemt ja til den nye skilsmisselovpakke. Forhåbentlig skaber det frem over mulighed for nogle hurtigere afgørelser i Statsforvaltningssager, ligesom chikanesagerne som det ser ud med skilsmissepakken ikke længere vil være en mulighed. Det vil være til stor gavn for alle implicerede parter,” siger Mette H. Hinnerskov.

Advokatens råd
”Man kan undgå mange misforståelser og skænderier, hvis man laver en samværsaftale, som både tager højde for hverdagssamværet samt feriesamværet – påske, vinterferie, sommerferie m.m. Samværsaftalen skal også tage højde for jul og nytår. Kan forældrene ikke tale sammen, kan det være en god idé, at afhentning og aflevering sker i institution eller skole, så forældrene ikke skal have kontakt med hinanden,” siger hun.

Grundløse anklager
Bliver man mødt med grundløse anklager, vil man gavne sin sag bedst ved at medvirke til eventuelle undersøgelser og presse på, så sagen bliver behandlet så hurtigt som muligt.
”Igen er det vigtigt at holde konfliktniveauet nede, da der har været eksempler på, at barnet ikke kan udleveres til samvær med henvisning til forældrenes konfliktniveau,” forklarer Mie Rahbek Thomsen og minder om, at det er strafbart at fremsætte grundløse anklager.

Fakta om Forældreansvarsloven:
• Bopælsforælderen har et ansvar for, at barnet får samvær med den forælder, som barnet ikke bor hos.
• Det er som udgangspunkt i barnets tarv og en ret for barnet at h ave kontakt til begge sine forældre.
• Kan man ikke nå til enighed om en samværsaftale, kan samværsforælderen kontakte Statsforvaltningen, som vil hjælpe parterne med at lave en aftale.
• Overholder bopælsforælderen ikke samværsaftalen, kan samværsforælderen kontakte fogedretten, og der få hjælp til at få barnet udleveret.
• Man har mulighed for at søge om at få barnets bopæl, hvis bopælsforælderen uden grund nægter at udlevere barnet til samvær. Det skal være i barnets tarv at skulle flytte, men hvis den ene forælder uden grund hindrer samværet og opfører sig på en måde, som strider mod barnets bedste, kan der være grundlag for at flytte bopælen.

Parforhold
Et forhold bygget på løgn 

Fra brevkassen: Spørgsmål og frustration hober sig op, efter to års forhold til en lystløgner ...

Læs mere
Parforhold
Smertefuldt ægteskab med uengageret mand 

Fra brevkassen: Efter 27 års ægteskab med en fraværende og uengageret mand, overvejer hun skilsmisse. Men hun frygter både hans og børnenes reaktion …

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
Sjæl & psyke
Hvordan kommer man videre efter utroskab? 

Fra brevkassen: Han siger, at hans sidespring er hans livs største fejltagelse, men hun synes det er svært at genfinde tilliden ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ud af et psykisk voldeligt forhold 

Fra brevkassen: Hun forlod ham for halvandet år siden, men føler stadig en voldsom vrede og frustration - som hun, for deres lille søns skyld, undertrykker ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Han håner og nedgør hende 

Fra brevkassen: Han er ellers sød, kærlig og forstående, men når de ind imellem har et skænderi, bliver han ekstremt vred, og håner og nedgør hende ...

Læs mere
Parforhold
Kan ikke slippe eksmanden 

Fra brevkassen: Hun har forladt ham seks gange gennem deres 8 år lange forhold. Han er utro, drikker, lyver og nedgør hende, og alligevel vender hun tilbage til ham igen og igen og igen.

Læs mere
Sjæl & psyke
Pigesur efter utroskab 

Fra brevkassen: Han kan gå og tro, at de har det så dejligt sammen - og så smider hun pludselig en bombe og gør det klart for ham, at hun stadig ikke har tilgivet ham hans utroskab.

Læs mere
Parforhold
Han bliver ved med at falde i  

Fra brevkassen: Han har igen og igen haft noget kørende med en kollega, men han benægter - og anklager hende for at snage ! ...

Læs mere
Parforhold
Mangler overskud til hinanden  

Fra brevkassen: De mangler begge overskud til at kunne give hinanden den opmærksomhed og ømhed, de begge har så meget brug for ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^