Danske designklassikere
Stof i metermål
Birk Denmark<BR>- Shampoo- og balsambar
Indret med 60’er-æstetik
Forslag om test af nyfødte for døvhed

Et nyfødt hørehæmmet/døvt barn er truet i sin udvikling på mange områder

Alle nyfødte børn bør undersøges for døvhed foreslår Høreklinikken på Århus Kommunehospital.

- Det vil forhindre mange tragedier, hvis vi kan opdage døvhed hos spædbørn i stedet for, at det først konstateres, når de er to-tre år gamle, siger overlæge Randi Wetke til Århus Stiftstidende.

Et nyfødt hørehæmmet/døvt barn er truet i sin udvikling på mange områder: Sprogligt, intellektuelt, følelsesmæssigt, personligt, socialt og kulturelt.

Med nye måleinstrumenter kan Høreklinikken opdage det kort efter fødslen, hvis et barn ikke kan høre noget eller hører dårligt. Det drejer sig om ca. 14 børn om året i Århus Amt og omkring 100 børn på landsplan.

Børn kan ikke udvikle et sprog, hvis de er døve - og i øjeblikket opstår tragedier, når forældre undrer sig over, at deres to-tre-årige børn ikke begynder at tale.

- Hvis vi kan opdage døvhed kort efter fødslen, kan vi også hjælpe børnene til bedre hørelse, siger overlægen.

Heldigvis kan truslerne afværges, når man i tide erkender høretabet, tager de fornødne hensyn og bedst muligt kompenserer for tabet.

Vilkårene for hørehæmmede/døve børns opvækst og voksentilværelse er afhængige af den indsats, som familien og samfundet mobiliserer. Det er ressourcerne hos barnet, familien og samfundet, som bestemmer det enkelte barns muligheder. Samfundets tilbud er vigtige, men familiens og det enkelte barns ressourcer er afgørende for resultaterne.

I dag forsøger sundhedsplejerskerne at finde frem til de døve børn gennem brugen af den såkalte Boel-prøve, der er en opmærksomheds- og kontaktprøve. Hvis sundhedsplejersken finder et barn, hvor der er mistanke om høretab, foretages derefter en audiologisk undersøgelse.

Når Folketinget samles igen til oktober vil der komme et forslag fra Dansk Folkeparti, der går ud på at indføre en obligatorisk høretest af de ca. 60.000 børn, der hvert år fødes i Danmark.

Sundhedspolitisk ordfører, Birthe Skaarup, anslår, at det vil koste 12 millioner kroner om året og føre til, at 100 døve og tunghøre børn kan hjælpes meget hurtigere og mere effektivt end i dag.

Hos Bonaventura, der er en forening af forældre til døve og børn med høreproblemer, hilser formand Dorthea Beck forslaget velkomment.

- I dag opdages døvhed og tunghørhed ofte alt for sent. For familier, der skal til at lære tegnsprog er det hurtigt at komme i gang, siger Dorthea Beck.

Links:
Øre-, næse- og halsafdelingen på Århus Kommunehospital
Palle Vestberg: Vilkår og tilbud for mennesker som er født døve eller hørehæmmede
Videnscenter for døvblevne, døve og hørehæmmede
Center for Døve
Hoerelse.info
Bonaventura - en forening af forældre til døve og tunghøre børn

Familie & børn
LOKK: 33.000 børn oplever vold i hjemmet

Det kan være lige så traumatiserende for børn at være vidne til vold i hjemmet, som selv at blive udsat for vold. Børn, der oplever vold mellem mor og far, udviser de samme tegn på skader og traumer, som hvis de selv havde været udsat for vold, skriver LOKK – Landsorganisation af Kvindekrisecentre,...

Læs mere
Familie & børn
Danmarks Statistik: Regnbuefamilien er blevet større

Børnefamilier, hvor de voksne er gift eller registrerede partnere med en af samme køn, er i vækst i Danmark. Således har Danmarks Statistik, i perioden 2009-2019, registreret en fordobling i antallet af familier, så der i dag findes 1.465 danske familier, hvor enten to mænd eller to kvinder bor...

Læs mere
Familie & børn
Familiestrateg: Tænk dig om før du irettesætter andres børn

En ny undersøgelse fra Gallup viser, at over halvdelen af danskerne har irettesat andres børn i forældrenes påhør. Det skal man være varsom med, lyder det fra familiestrateg Bo Bresson, som blandt andre opfordrer til aldrig at opdrage på andres børn.

Læs mere
Familie & børn
Tal med dit spædbarn

Den følelsesmæssige kontakt til det lille spædbarn er vigtigt, ikke kun for barnets velbefindende lige her og nu, men også for barnets evne til at kunne aflæse følelsesmæssige udtryk hos andre mennesker senere i livet.

Læs mere
Familie & børn
Madpakker

Det kan være svært at være kreativ med madpakken hver dag året rundt, og den traditionelle madpakke med fire stykker rugbrød, et stykke frugt og et stykke grønt kan sagtens være en god og sund madpakke.

Læs mere
Familie & børn
Fødselsforberedelse

Med udsigt til en så stor og skælsættende oplevelse, som en fødsel er, så kan det være en god idé, at deltage i fødselsforberedelseskurser så tidligt i svangerskabet som muligt. Kurset vil ikke kun bidrage til at være i fysisk bedre form til fødslen, men et øget fokus på graviditeten og samværet med...

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Familie & børn
Det er okay at fravælge børn - men så gør det lige FØR du får dem!

De fleste kan sige nej til et møde eller lade mobilen blive i lommen, hvis de har et andet møde i kalenderen. Men de kan ikke sige nej, når det 'bare' er familien, de har en aftale med. Det mener familiestrateg Bo Bresson, som reagerer på en undersøgelse, der viser, at danske børnehavebørn føler sig...

Læs mere
Familie & børn
Spædbarnsets søvn

Spædbørns søvnbehov varierer. Nogle børn er allerede i de første uger vågne i flere timer mellem to måltider, mens andre børn stort set kun er vågne, mens de spiser eller får skiftet bleen.

Om barnet er søvnigt eller vil have lidt mere mad, kan være svært at afgøre for nye forældre og først efter...

Læs mere
Familie & børn
Gravides kost

Gennem en fornuftig kostsammensætning bidrager du ikke kun til dit eget velbefindende og sundhed, men også til dit barn. Derfor har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en stribe gode råd til gravide.

 

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
La Gabbianella - Italiensk keramik

La Gabbianella - Italiensk keramik

Christina Jewelry & Watches

Christina Jewelry & Watches

5 tips til indbydende entré

5 tips til indbydende entré

Pas godt på dit barns fødder

Pas godt på dit barns fødder

Nye Bøger
Kram i madkassen

Går du også op i at lave gode madpakker, og har du brug for frisk inspiration til at få nogle nye, nemme, sunde og velsmagende indslag i kassen? Så er denne bog lige noget for dig!

Læs mere
Rollinger og roulader

Da Sif Orellana udgav bogen 'Krudtugler & kanelsnegle' blev det hurtigt en bestseller med foreløbig 110.000 solgte eksemplarer. Nu følges den populære bog op med bogen 'Rollinger & Roulader', en smuk og inspirerende livsstils- og inspirationsbog med fokus på hverdagen med børn.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^