Pendel fra House Doctor
Bloomingville Pendel
Sengelampe
Stor LED pære
Madpakker
Redaktionen

Det kan være svært at være kreativ med madpakken hver dag året rundt, og den traditionelle madpakke med fire stykker rugbrød, et stykke frugt og et stykke grønt kan sagtens være en god og sund madpakke.

Tips til en god madpakke
Madpakken skal tage udgangspunkt i det børnene godt kan lide, ellers spiser de den ikke. Dermed ikke sagt, at børnene skal have det samme hver dag, eller at man ikke kan komme nye ting i madpakken.
Tværtimod er det en god ide jævnligt at give nye ting med, så man udvikler barnets smag for nye fødevarer. En god regel er, at der altid bør være en mad med fiskepålæg, en med magert kødpålæg samt en uden kød fx en kartoffelmad, en rosin, tomat eller bananmad. Herudover én frugt og én grøntsag. Derudover er det vigtigt at vælge et godt og groft brød, så det er lækkert at spise og samtidig indeholder kostfibre.
Det er ikke altid nødvendigt at putte fedtstof på brødet, men hvis man synes der skal noget til at holde det løse pålæg fast, kan man vælge at bruge et tyndt lag minarine eller blød plantemargarine.

Forskellig slags fisk
Med hensyn til fisk er det godt at veksle mellem fede fisk som fx makrel og laks og de magre som fx rødspætte og fiskefrikadelle.

Magert kødpålæg
Med hensyn til kødprodukter bør man fortrinsvis vælge pålæg med mindre end 10 g fedt/100g) som fx. skinke, filet, hamburgerryg, saltkød, kalkun og kylling.
Man behøver dog ikke helt at udelukke federe produkter. De kan bruges fx en gang om ugen eller i mindre mængder. Vær opmærksom på, at ikke alle slags let og light pålæg er specielt magert. Det kan fx gælde mayonnaisesalater.
Kødpålæg kan også være rester fra aftensmaden, fx kylling, frikadeller, hakkebøf, kalkun.

Fed ost i tynde skiver
Hvis man giver ost med hver dag, bør den være relativ mager (30+ eller mindre). Kan barnet godt lide en federe ost, er det ikke nødvendigt at udelukke det helt, men skal bruges sjældnere og i mindre mængder.
Kan dit barn godt lide æg er 2 ½ æg om ugen passende, dette kan deles op til et halvt om dagen, hvis man ønsker det.

Grønt på madpakken
Man kan pynte madderne med grønt som fx tomat, agurk, rødbede etc. hvis barnet kan lide det. De fleste børn vil som regel hellere have frugten og grøntsagerne ved siden af brødet end oven på brødet.
Det kan være mere indbydende med gulerødder i stave end fx én stor gulerod. En halv banen er også god at have med i madpakken.

Overraskelser
I stedet for slik, mælkesnitte, cheesedippers, danone frugtkvark o. lign. som ikke hører hjemme i madpakken, er der sagtens plads til lidt "hyggemad" eller overraskelser som fx chokolademad, frugtsalat, saltstænger, yoghurt, rosiner og tørret frugt, nødder, oliven etc.

Madpakken er fuld af fordomme
Der er ofte flere fordomme end fakta med i børnenes madpakker. Eksempelvis er chokoladepålæg og spegepølse to udskældte størrelser. Spegepølse er ikke sundere end chokoladepålæg. Og ingen af delene behøver være usundt, hvis de optræder i en madpakke med masser af frugt og grønt og groft brød.
Det er ikke nødvendigt at bandlyse bestemte pålægstyper i børns madpakker. For selv om eksempelvis chokoladepålæg bidrager med sukker og spegepølse med fedt i madpakken, kan der godt være plads til dem. Det der er hovedsagen, er at vælge noget pålæg som får rugbrødet til at glide ned. Hvorvidt madpakken er sund eller ej, afhænger ikke af pålægget på en halv skive rugbrød, men af helheden.

Fakta om spegepølse- og chokolademadden
Energiindholdet i spegepølse og chokolade er stort set ens – nemlig cirka 2000 kJ pr. 100 gram. Fedtindholdet i spegepølse er højere end i chokolade. Mens 29 ud af 100 gram chokolade er fedt, er 42 ud af 100 gram spegepølse fedt. Til gengæld er sukkerindholdet i chokolade cirka 50 ud af 100 gram, mens der ifølge levnedsmiddel tabellen ikke er tilsat sukker i spegepølse. Energiindholdet i en spegepølse- og chokolademad er stort set identisk, hvis man vælger tynde spegepølseskiver. Omvendt kan det være 5 gange højere for spegepølse end for chokolade, hvis man vælger tykke pålægsskiver. Som nævnt tidligere handler det om helheden, og om at finde noget barnet kan lide, og som får madpakken til at glide ned.

Opskrifter

Kyllinge sandwich

 • Alt brød kan bruges (rugbrød, grovbrød, grovbolle og groft toastbrød)
 • Læg salat på brødet (iceberg, ruccola, spinatblade, hovedsalat)
 • Tag en kyllingefilet (kogt/stegt/grillet) skær den i skiver, og læg den på brødet.
 • Læg et par skiver tomat i sandwichen.
 • Vælg frit mellem andet tilbehør så som: Agurk, peberfrugter, champignon, agurkesalat og andet.
 • Læg ”låget” på.

I sandwichen kan der bruges alle typer pålæg. Skift kyllingen ud i ovenstående opskrift, og sæt noget andet ind i stedet. Fx. Kød pålæg, fisk, eller eventuelle rester fra aftensmaden.

Ideer til dressing
Tag et par skefulde af et nedenstående produkter (alt efter hvor mange sandwich der skal laves).

 • Græsk youghurt
 • Ylette
 • Fedtreduceret Creme Fraiche (9%)
 • Fromage frais


Vælg selv hvilken smag du ønsker dressingen skal have. 

 • Karry
 • Chili
 • Hvidløg
 • Krydderurter (basilikum, timian, dild, oregano, purløg, persille)

Smag til med salt og peber, tilsæt evt. hakket rødløg i dressingen.

Kartoffel / Tomat mad

 • Et stykke rugbrød, 
 • En kartoffel.
 • En tomat.
 • Purløg. 
 • Evt: mayonnaise.


Æg med rejer

 • Et stykke rugbrød. 
 • Et hårdkogt æg.
 • En lille håndfuld rejer.
 • Purløg.
 • Evt: mayonnaise.

Frugt mad

 • Et stykke rugbrød.
 • En halv banan.
 • Et halv æble.

Leverpostej med frisk agurk / rødbede

 • Et stykke rugbrød
 • Leverpostej.
 • Skiver af frisk agurk / rødbede.
Familie & børn
LOKK: 33.000 børn oplever vold i hjemmet

Det kan være lige så traumatiserende for børn at være vidne til vold i hjemmet, som selv at blive udsat for vold. Børn, der oplever vold mellem mor og far, udviser de samme tegn på skader og traumer, som hvis de selv havde været udsat for vold, skriver LOKK – Landsorganisation af Kvindekrisecentre,...

Læs mere
Familie & børn
Danmarks Statistik: Regnbuefamilien er blevet større

Børnefamilier, hvor de voksne er gift eller registrerede partnere med en af samme køn, er i vækst i Danmark. Således har Danmarks Statistik, i perioden 2009-2019, registreret en fordobling i antallet af familier, så der i dag findes 1.465 danske familier, hvor enten to mænd eller to kvinder bor...

Læs mere
Familie & børn
Familiestrateg: Tænk dig om før du irettesætter andres børn

En ny undersøgelse fra Gallup viser, at over halvdelen af danskerne har irettesat andres børn i forældrenes påhør. Det skal man være varsom med, lyder det fra familiestrateg Bo Bresson, som blandt andre opfordrer til aldrig at opdrage på andres børn.

Læs mere
Familie & børn
Tal med dit spædbarn

Den følelsesmæssige kontakt til det lille spædbarn er vigtigt, ikke kun for barnets velbefindende lige her og nu, men også for barnets evne til at kunne aflæse følelsesmæssige udtryk hos andre mennesker senere i livet.

Læs mere
Familie & børn
Fødselsforberedelse

Med udsigt til en så stor og skælsættende oplevelse, som en fødsel er, så kan det være en god idé, at deltage i fødselsforberedelseskurser så tidligt i svangerskabet som muligt. Kurset vil ikke kun bidrage til at være i fysisk bedre form til fødslen, men et øget fokus på graviditeten og samværet med...

Læs mere
Parforhold
Orker ikke at være den sure stedmor

Hun havde ellers svoret, at hun aldrig skulle have en mand med børn fra tidligere ægteskab, alligevel bor hun på fjerde år sammen med mand med børn og 5-9-ordning. Det fungerer ikke for hende. Hun er træt af at være den sure stedmor, og træt af at skulle tilsidesætte sine egne behov for deres.

Læs mere
Familie & børn
Det er okay at fravælge børn - men så gør det lige FØR du får dem!

De fleste kan sige nej til et møde eller lade mobilen blive i lommen, hvis de har et andet møde i kalenderen. Men de kan ikke sige nej, når det 'bare' er familien, de har en aftale med. Det mener familiestrateg Bo Bresson, som reagerer på en undersøgelse, der viser, at danske børnehavebørn føler sig...

Læs mere
Familie & børn
Spædbarnsets søvn

Spædbørns søvnbehov varierer. Nogle børn er allerede i de første uger vågne i flere timer mellem to måltider, mens andre børn stort set kun er vågne, mens de spiser eller får skiftet bleen.

Om barnet er søvnigt eller vil have lidt mere mad, kan være svært at afgøre for nye forældre og først efter...

Læs mere
Familie & børn
Gravides kost

Gennem en fornuftig kostsammensætning bidrager du ikke kun til dit eget velbefindende og sundhed, men også til dit barn. Derfor har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en stribe gode råd til gravide.

 

Læs mere
Familie & børn
Gener og ubehag

Under graviditeten sker voldsomme forandringer af kroppen og med dem oplever nogle kvinder desværre også gener som; kvalme, hæmorider, ømhed i bækkenet, voldsom træthed, vand i benene, halsbrand og svingende humør. Generne skyldes en kombination af hormonale ændringer og større fysisk belastning....

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Holder til hovedtelefoner

Holder til hovedtelefoner

Spisebordsstole

Spisebordsstole

Tallerken Roy Kirkham

Tallerken Roy Kirkham

Mørklægningsgardiner

Mørklægningsgardiner

Nye Bøger
Kram i madkassen

Går du også op i at lave gode madpakker, og har du brug for frisk inspiration til at få nogle nye, nemme, sunde og velsmagende indslag i kassen? Så er denne bog lige noget for dig!

Læs mere
Rollinger og roulader

Da Sif Orellana udgav bogen 'Krudtugler & kanelsnegle' blev det hurtigt en bestseller med foreløbig 110.000 solgte eksemplarer. Nu følges den populære bog op med bogen 'Rollinger & Roulader', en smuk og inspirerende livsstils- og inspirationsbog med fokus på hverdagen med børn.

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
11.09.2020

Hospitaler: Begræns besøg af pårørende

Rigshospitalet

I lyset af det stigende corona-smittetryk henstiller Region Hovedstaden til at antallet af besøgende pårørende begrænses. Det betyder blandt andet, at man som indlagt opfordres til at vælge én fast pårørende til besøg i hele indlæggelsesperioden. Læs mere


03.09.2020

Fakta om kommende voldtægtslovgivning

Kvinfo

KVINFO forklarer her, hvad Danmarks kommende voldtægtslovgivning baseret på samtykke betyder. Læs mere


02.09.2020

Forskning: Hormonbehandling redder COVID-19-patienter

Rigshospitalet

Steroidpræparater med binyrebarkhormon tager toppen af betændelsesreaktionen og bedrer overlevelsen for svært syge COVID-19-patienter på intensivafdelingerne. Det er resultatet af ny dansk og international forskning støttet af Novo Nordisk Fonden. Læs mere


27.08.2020

Test: Kemi i tandpasta

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Tandpastaer er i mange tilfælde gode kemivalg, som får Forbrugerrådet Tænk Kemis bedste bedømmelse. Få hjælp til at vælge en tandpasta uden uønsket kemi.

Læs mere


20.07.2020

Strøget i historisk krise

Finans.dk

Coronakrisen truer med at få antallet af ledige lejemål til at sætte rekord. Læs mere


19.07.2020

Markant flere låner lyd- og e-bøger

eReolen

Coronakrisen har fået flere børn og voksne til at søge underholdning i digitale bøger hos foreningen eReolen, der giver alle danskere mulighed for at låne elektroniske bøger og lydbøger gratis. Læs mere


Arkiv

Pandemi i USA Viagra