Gravides kost

Gravides kost 

Gennem en fornuftig kost sammensætning bidrager du ikke kun til dit eget velbefindende og sundhed, men også til dit barn. Derfor har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en stribe gode råd til gravide.

Øget opmærksomhed omkring kosten før graviditet
Kvinder, som planlægger graviditet, anbefales at indtage 0,4 mg folat dagligt begyndende en måned før planlagt befrugtning til og med tre måneder efter befrugtningen for at nedbringe risikoen for alvorlige former for rygmarvsbrok.

Varieret kost dækker vitamin og mineralbehov
Når du er gravid, er det en god idé at tage udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens kostanbefalinger, som bygger på videnskabelige studier og undersøgelser omkring, hvordan kost til gravide sammensættes optimalt. I følge anbefalingerne bør kosten bestå af:

  • fiberrige brød, mel og grynprodukter som grovbrød, rugbrød og havregryn.
  • kartofler, ris og pasta i rigelige mængder.
  • rigeligt med grønsager hver dag, især gulerødder, grønne bladgrønsager, forskellige kålsorter, bønnespirer og peberfrugter.
  • frisk frugt hver dag, gerne citrusfrugter.
  • 1/2 - 3/4 liter magre mælkeprodukter om dagen. Gerne ymer, ylette og kvark. Gerne ost.
  • lever frarådes specielt i graviditetens første måneder. Gerne leverpostej. Magert kød bør foretrækkes. Gerne fisk, såvel fede som magre. Gerne æg.
  • gravide bør så vidt muligt undgå alkohol.
  • indtagelse af visse levnedsmidler kan øge risikoen for abort og forsterskader:

Lever frarådes
Lever frarådes, specielt i de første måneder, da det kan indeholde for meget A-vitamin.
Selv en moderat alkoholindtagelse kan skade barnet. Specielt i de første tre måneder er fosteret følsomt over for alkohol.
Kaffe bør begrænses til højst tre kopper dagligt af hensyn til koffeinindholdet. Andre koffeinholdige levnedsmidler (te og cola) bør ligeledes begrænses.

Vitaminer og mineraler
Hvis du ikke er sikker på at du får en tilstrækkelig varieret kost, anbefales det øgede behov for næringsstoffer dækket gennem en multivitamin-mineraltablet dagligt.

Jerntiskud
Jerntilskud i form af 50-70 mg ferrojern anbefales fra 20. graviditetsuge, hvis en blodprøve har vist små jerndepoter.

Hold gang i maven
Tarmbevægelserne er desuden ofte nedsat under graviditeten. En fiberrig kost er med til at regulere afføringen. Mod slutningen af graviditeten kan pladsforholdene i maven gøre det nødvendigt, at maden fordeles over mange små måltider.
 

Sjæl & psyke
Hvordan får man styr på vreden? 

Fra brevkassen: Hun er frustreret og skræmt over sine egne voldsomme vredesudbrud, og bekymret for hvordan det påvirker børnene.

Læs mere
Parforhold
Fortryder affære  

Hendes affære har såret hendes mand så dybt, at hun frygter, de aldrig vil kunne finde sammen igen.

Læs mere
Sjæl & psyke
Han gør det forbi igen og igen 

Fra brevkassen: Han er charmerende og omsorgsfuld, og hun synes deres forhold er godt. Alligevel har han flere gange, og uden forklaring, gjort det forbi ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Kan tidligere overgreb være årsag til manglende sexlyst? 

Fra brevkassen: Hvad gør man når man gerne vil have et aktivt sexliv, men oftest ikke føler nogen egentlig lyst?

Læs mere
Parforhold
Han gider ikke familiearrangementer 

Fra brevkassen: Hendes kæreste arbejder meget og vil ikke deltage i familiearrangementer. Hun er glad for ham, men ved ikke om hun burde være bekymret ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ud af et psykisk voldeligt forhold 

Fra brevkassen: Hun forlod ham for halvandet år siden, men føler stadig en voldsom vrede og frustration - som hun, for deres lille søns skyld, undertrykker ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Han håner og nedgør hende 

Fra brevkassen: Han er ellers sød, kærlig og forstående, men når de ind imellem har et skænderi, bliver han ekstremt vred, og håner og nedgør hende ...

Læs mere
Parforhold
Ingen overskud til parforholdet 

Fra brevkassen: De har svært ved at finde tid til hinanden og parforholdet, og har meget forskellige måder at takle det på.

Læs mere
Familie & børn
Ekskæresten rumsterer stadig 

Fra brevkassen: De elskede stadig hinanden, da de valgte at gå hver til sit - og så er det svært at få afsluttet forholdet ordentlig ...

Læs mere
Familie & børn
Sur og trist teenager 

Fra brevkassen: Hun er bekymret for sin 14-årige datter, som ofte er sur og trist, men hun ved ikke, hvordan hun kan hjælpe hende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^