Fertilitet

Fertilitet 

De fleste af os bruger meget tid på at overveje hvornår i livet vi vil have børn. Mange af os overvejer også hvorvidt vi overhoved har lyst til at få børn. Kun de færreste af os forestiller sig at der skulle være noget til hinder for at vi kan sætte børn i verden hvis vi beslutter os for det. Det at få børn er vel et hvert menneskes ret! Derfor er det også chokerende at skulle indse og erkende at man af den ene eller anden grund ikke er i stand at få egne børn.

Længslen efter et barn
Man regner med at 80 – 85 % af os opnår graviditet inden for det første års forsøg og endnu 5-10% det følgende år. Først efter mere end et års forsøg, vil en læge vurdere om der kan være tale om at parret har egentlige fertilitetsproblemer og evt. behandlingstilbud blive overvejet.
Efter så lang tids forsøg på at opnå graviditet, er ønsket og drømmen om et barn ofte endnu mere påtrængende og kan nemt give anledning til frustrationer, vrede og følelsen af ikke at slå til. Mænd bliver stødt, hvis man anfægter deres frugtbarhedsmuligheder og kvinder bliver ulykkelige, hver gang menstruationen indtræder. Alt i alt en meget uholdbar situation for parforholdet.

Årsagen til barnløshed undersøges
Hos lægen vil begge parter blive undersøgt. En sædprøve fra manden skal vise, hvor mange sædceller han har og hvor livlige de er. Jo bedre svømmere, desto større chance for en kommende graviditet.
Kvinden vil blive undersøgt ved hjælp af en almindelige gynækologisk undersøgelse, blodprøve og vurdering af menstruationscyklus. Hun vil også blive spurgt om hun tidligere har været gravid eller haft aborter og begge parter vil blive spurgt om eventuelle kønssygdomme. Hvis der ikke umiddelbart ses noget galt i kvindens underliv kan man gå over til mere eksakte undersøgelser med indsprøjtning af kontrastvæske, som vil vise om der kan være tale om fysiske omstændigheder der forhindre graviditet. Det kan dreje sig om gammelt arvæv, æggelederen kan være klistret sammen, et stykke endometriose kan sidde i vejen.
Ved en blodprøve kan man konstatere, hvordan kvindens kønshormoner fordeler sig.

Insemination og reagensglasbefrugtning
Selvom man kan teste og undersøge for mange af de omstændigheder der forhindre par i at kunne blive gravide, og selvom der er mange af disse der kan behandles gennem operation og behandling, så er stadig par som ikke bliver gravide. For dem findes der behandlingstilbud om insemination eller reagensglasbefrugtning.

Insemination foregår ved at sæden sprøjtes ind i kvinden gennem et tyndt gummirør. Kvinden har - som regel - forinden fået stimuleret sin hormonproduktion, for at sikre ægmodningen. Inseminationen kan foretages med partnerens egne sædceller, hvis de er gode nok, ellers kan man også bruge donorsæd fra ukendt donor. Man kan også sortere i mandens egen sæd, så man finder alle de kvikke sædceller og frasorterer de dovne.

Reagensglasbefrugtning foregår ved at man først stimulere kvinden med hormoner, så der modnes mere end et æg. Når æggene er blevet modne udtages de, lægges i en skål og mandens sæd tilsættes. Forhåbentlig sker der nu en befrugtning af nogle af æggene. Hvis det er lykkedes, indsættes 2-3 æg i kvindens livmoder og de skal så gerne sætte sig fast på slimhinden, som ved en almindelig graviditet. Dette lykkes i ca. 30% af forsøgene.
Metoden har ry for at være en skrap omgang; der er megen ventetid og hormonbehandlingen giver ofte vægtforøgelse. Under den lange behandlingen kommer parret ofte til at bruge mange kræfter på at bekymre sig om behandlingens udfald. Endelig er der sorgen der skal bearbejdes hvis det viser sig at forsøget mislykkes.

Sjæl & psyke
Hvordan får man styr på vreden? 

Fra brevkassen: Hun er frustreret og skræmt over sine egne voldsomme vredesudbrud, og bekymret for hvordan det påvirker børnene.

Læs mere
Parforhold
Fortryder affære  

Hendes affære har såret hendes mand så dybt, at hun frygter, de aldrig vil kunne finde sammen igen.

Læs mere
Sjæl & psyke
Han gør det forbi igen og igen 

Fra brevkassen: Han er charmerende og omsorgsfuld, og hun synes deres forhold er godt. Alligevel har han flere gange, og uden forklaring, gjort det forbi ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Kan tidligere overgreb være årsag til manglende sexlyst? 

Fra brevkassen: Hvad gør man når man gerne vil have et aktivt sexliv, men oftest ikke føler nogen egentlig lyst?

Læs mere
Parforhold
Han gider ikke familiearrangementer 

Fra brevkassen: Hendes kæreste arbejder meget og vil ikke deltage i familiearrangementer. Hun er glad for ham, men ved ikke om hun burde være bekymret ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Ud af et psykisk voldeligt forhold 

Fra brevkassen: Hun forlod ham for halvandet år siden, men føler stadig en voldsom vrede og frustration - som hun, for deres lille søns skyld, undertrykker ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Han håner og nedgør hende 

Fra brevkassen: Han er ellers sød, kærlig og forstående, men når de ind imellem har et skænderi, bliver han ekstremt vred, og håner og nedgør hende ...

Læs mere
Parforhold
Ingen overskud til parforholdet 

Fra brevkassen: De har svært ved at finde tid til hinanden og parforholdet, og har meget forskellige måder at takle det på.

Læs mere
Familie & børn
Ekskæresten rumsterer stadig 

Fra brevkassen: De elskede stadig hinanden, da de valgte at gå hver til sit - og så er det svært at få afsluttet forholdet ordentlig ...

Læs mere
Familie & børn
Sur og trist teenager 

Fra brevkassen: Hun er bekymret for sin 14-årige datter, som ofte er sur og trist, men hun ved ikke, hvordan hun kan hjælpe hende ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^