Familiestrateg: Tænk dig om før du irettesætter andres børn

Familiestrateg: Tænk dig om før du irettesætter andres børn 

En ny undersøgelse fra Gallup viser, at over halvdelen af danskerne har irettesat andres børn i forældrenes påhør. Det skal man være varsom med, lyder det fra familiestrateg Bo Bresson, som blandt andre opfordrer til aldrig at opdrage på andres børn.

4 gode råd fra familiestrategen

At irettesætte andres børn i forældrenes påhør er i den grad noget, som kan sætte sindene i kog og skabe konflikter. Alligevel viser statistikkerne, at 60 procent af danskerne har gjort netop det. Familiestrateg Bo Bresson har udarbejdet fire råd, som handler om, hvordan man som forælder kan irettesætte andres børn på en både ordentlig og respektfuld måde.

  1. Opdrag aldrig på andres børn
    Opdragelse er forældrenes ansvar. Så enkelt er det. Derfor skal du afholde dig fra at opdrage andres børn og fra at blande dig i andres opdragelse af deres børn. Det gælder også din bror eller søsters børn og dine børns børn. Hvis en anden forælder spørger dig direkte om et råd eller om din mening, så svar ærligt og direkte. Men hold dine råd og din mening for dig selv, hvis du ikke bliver spurgt. Grundlæggende handler det om forskellen på ytringsfrihed og ytringspligt – vi har alle det første, men ikke det sidste.
  2. Henvend dig til forældrene
    Selvfølgelige skal man ikke finde sig i generende adfærd fra andre – hverken voksne eller børn. Men hvis barnets eller børnenes forældre er til stede, så ret din henvendelse til dem. Er forældrene ikke til stede, kan du rette direkte henvendelse til barnet/børnene.
  3. Vis respekt
    Ligegyldig om du retter henvendelse til barnets forældre eller direkte til barnet, så vær respektfuld. At kommentere andres børn med udsagn som: "Du burde opdrage dit barn noget bedre!", eller henvende sig til barnet med kommentarer som: "Du er det mest uopdragne barn, jeg har mødt!", er helt utilstedeligt – og i øvrigt også ineffektivt. Ineffektive i den forstand, at de ikke fører dig tættere på målet: fx at dit barn kan lege frit på legepladsen, eller at du kan nyde filmen i biografen uforstyrret. Tværtimod vil de oftest skabe modstand og gøre situationen endnu værre. Det er vigtigt, at du tager udgangspunkt i dit eget barn eller dig selv.
  4. Vær bevidste om andres ’spilleregler’
    En ting er at irettesætte andres børn på legepladsen eller i biografen – noget andet er, når det sker som gæst i en anden families hjem. Det kan ofte skabe store panderynker, og her er det vigtig at være opmærksom på, at folk kan have vidt forskellige spilleregler. Hvis man ikke bryder sig om spillereglerne, har man det frie valg at holde sig væk.

Kilde: Bo Bresson / Familiestrategi.dk 

Familie & børn
Et liv med småbørn og gigt 

Det er skønt at få børn. Også for mennesker med gigt. Ca. 11.700 kvinder i Danmark har gigt og er i en alder, hvor det at få børn er en naturlig del af ens livscyklus. Men for en stor dels vedkommende vil beslutningen om at få børn være svær. Ikke alene fordi det kræver kreativitet og overskud at få…

Læs mere
Familie & børn
Fertilitet 

De fleste af os bruger meget tid på at overveje hvornår i livet vi vil have børn. Mange af os overvejer også hvorvidt vi overhoved har lyst til at få børn. Kun de færreste af os forestiller sig at der skulle være noget til hinder for at vi kan sætte børn i verden hvis vi beslutter os for det. Det at…

Læs mere
Familie & børn
Flere drengebørn undfanges i efteråret 

I månederne fra september til december, bliver der undfanget flere børn - især drengebørn. Tidligere italienske studier synes at have fundet en sandsynlig forklaring, som peger på, at drengebørn fra naturens side er det mest skrøbelige køn, og at det derfor giver biologisk mening, at de fødes på det…

Læs mere
Brevkasse
For børnenes skyld 

Fra brevkassen: For børnenes skyld vil hun gerne have styr på sine følelser af modstand for eksmanden og hans nye liv.

Læs mere
Familie & børn
Børns mobning rammer hele familien 

Fra brevkassen: På grund af mobning, har deres datter flyttet skole. Datteren trives nu, men tilbage sidder moderen med masser af uforløst vrede over, at hverken den tidligere skole eller de andre forældre gjorde noget som helst for at bekæmpe mobningen.

Læs mere
Penge & økonomi
Splittelse i familien omkring arv 

Fra brevkassen: Hun er bekymret for, at der skal opstå splittelse i familien i forbindelse med, at deres far i særlig grad har betænkt deres stedmor frem for sine børn, i sit testamente.

Læs mere
Parforhold
Mistet lysten til sex 

Hvad gør man, når man har mistet lysten til seksuelt samvær med den mand, man elsker?

Læs mere
Familie & børn
Teenagedreng afhængig af computerspil  

Hendes 13-årige søn er besat af computerspil, hvilket bekymre hende og ikke mindst hendes kæreste, som mener, at hendes søn er skadeligt afhængig af spil ...

Læs mere
Familie & børn
Singlemor søger kæreste 

Fra brevkassen: Efter en tid med korte og overfladiske forhold, drømmer hun om at indlede et dybere og længerevarende forhold, men føler sig utryg ved at skulle ud på datingmarkedet.

Læs mere
Parforhold
Hvor blev kærligheden af? 

Fra brevkassen: Efter 5 år sammen, har de besluttet at få børn, men nu da hun er gravid, trækker han sig væk fra hende og er pludselig i tvivl om hvorvidt de overhoved skal blive sammen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^