Det er okay at fravælge børn - men så gør det lige FØR du får dem!

Det er okay at fravælge børn - men så gør det lige FØR du får dem! 

De fleste kan sige nej til et møde eller lade mobilen blive i lommen, hvis de har et andet møde i kalenderen. Men de kan ikke sige nej, når det 'bare' er familien, de har en aftale med. Det mener familiestrateg Bo Bresson, som reagerer på en undersøgelse, der viser, at danske børnehavebørn føler sig underprioriteret af deres forældre.

Prioriteter skal kigges efter i sømmene

Hvert tredje børnehavebarn synes ikke, at deres forældre har tid til at være sammen med dem, og næsten halvdelen af de danske børnehavebørn fortæller, at deres forældre 'har rigtig meget travlt'. Sådan lyder det i en undersøgelse foretaget af Børnerådet, der får familiestrateg Bo Bresson på banen. Danske forældre skal kigge deres prioriteter efter i sømmene, mener han:

"For rigtig mange forældre sker der det, at arbejde og egne behov henviser familielivet og nærværet med deres børn til en klar tredjeplads. Jeg har hørt mange forældre efterspørge mere tid til familien, og til dem er mit svar altid det samme: Der er masser af tid til både arbejde og familieliv, hvis det er det, I vil!" siger Bo Bresson.

Det sker mellem ørene

Vil man have et barn, som ikke føler sig underprioriteret i en travl hverdag, er det ifølge familiestrategen vigtigt, at man som forælder begynder at opfatte arbejdet og familien som to lige betydningsfulde størrelser. Og det er i høj grad en mental øvelse, mener han:
"Balance mellem familie- og arbejdsliv skabes mellem ørerne. Det handler om at omskrive de algoritmer, der står i vejen for balancen. Eksempelvis skal tankegangen "en arbejdsaftale er vigtigere end en familieaftale" ændres til "arbejds- og familieaftaler er lige vigtige". Det betyder, at du siger nej til arbejde og arbejdsmøder, hvis du allerede har besluttet dig for at være sammen med din familie," siger Bo Bresson og fortsætter:
"Og det er i dag rigtig svært for de fleste, for kollektivt har vi skabt en virkelighed, hvor det ikke er så acceptabelt at begrunde et nej på arbejdet med en aftale med familien. Men man behøver jo ikke at fortælle, at det er familien, man prioriterer - men blot nøjes med: 'Desværre, jeg har en anden aftale. Erfaringsmæssigt vil det i langt, langt de fleste tilfælde være helt udramatisk'."

Skru ned for Facebook

Begynder man først at give familielivet ligeså meget opmærksomhed, som man giver sit arbejde, så vil rigtig mange også blive overrasket over, hvordan de hidtil har brugt tiden sammen i familien. Familiestrategen hæfter sig bl.a. ved, at en gennemsnitlig dansker ifølge Danske Medier bruger ligeså meget tid alene på Facebook som på direkte omsorg for sine børn og tjekker sin smartphone cirka 160 gange om dagen:
"For de fleste er det en kolossal øjenåbner at registrere sit reelle daglige gadget-forbrug. Det giver en klar fornemmelse af, at der er rigtig meget tid i hverdagen, som kunne være brugt med nærvær og fuld opmærksomhed fremfor på tv, smartphone og tablet," siger Bo Bresson.

Løs opgaver sammen i familien

Prioriterer man familien ligeså højt som arbejdet, vil mange forældre ifølge familiestrategen også indse, hvor meget uforløst sam- og nærvær, der gemmer sig i de opgaver, man måske tidligere bare har set som de 'sure pligter':
"I en travl hverdag uden det store overskud til familien, er det for mange nemmest helt at holde børnene ude af de huslige opgaver. Men det er en stor misforståelse, for der kan være masser af godt samvær i at lave mad, vaske op og gøre rent sammen," siger Bo Bresson og slutter:
"Når man først når frem til en erkendelse af, at arbejds- og familieliv er lige betydningsfuldt, så bliver det meget lettere at byde de mange muligheder for familietid velkommen. Og resultatet er børn, der oplever forældre, som har tid og overskud."

Familie & børn
Konflikter mellem kæreste og stor søn 

Fra brevkassen: Hendes kæreste og hendes søn på tyve har mange konflikter, og hun er i tvivl om hvordan hun skal gribe det an ...

Læs mere
Familie & børn
Trist og fåmælt teenagesøn 

Fra brevkassen: En læser har henvendt sig til brevkassen omkring sin bekymring for sin teenagesøn.

Læs mere
Sjæl & psyke
Sorg og skam over straffet teenagesøn 

Fra brevkassen: Mens hendes søn afvikler en fængelsesstraf, sidder hun tilbage med sorg, skam og skyldfølelse ...

Læs mere
Parforhold
Han vil ikke erkende sit alkoholproblem 

Fra brevkassen: De har gode jobs, velfungerende børn og de elsker hinanden, men hun synes hans alkoholproblem er ved at tage overhånd.

Læs mere
Familie & børn
Forslag om test af nyfødte for døvhed 

Et nyfødt hørehæmmet/døvt barn er truet i sin udvikling på mange områder

Læs mere
Familie & børn
Danske kostråd til gravide 

Kostråd til gravide er forskellige fra land til land. Også i de nordiske lande er der vaner og traditioner, der gør, at rådene til gravide er forskellige.

Læs mere
Familie & børn
Vigtig scanning også i 19. Graviditetsuge 

Scanning kan afsløre alvorlige hjertefejl....

Læs mere
Familie & børn
Undersøgelse af behandling med moxicigar 

At en urtecigar, en såkaldt moxacigar bestående af tørret gråbynke, kan medvirke til at få et foster der ligger omvendt i livmoderen til at vende sig, lyder måske en ubegribeligt.

Læs mere
Familie & børn
Sundhedsplejersker savner viden om førstehjælp 

De danske sundhedsplejersker har behov for mere og opdateret viden om førstehjælp til børn samt forebyggelse af ulykker i hjemmet.

Læs mere
Familie & børn
De kloge skal have flere børn 

Hvis det står til professor i psykologi Helmut Nyborg, så skal danskere med høj intelligens i fremtiden motiveres til at få flere børn end dem med lav intelligens...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^