Julesok til pakkekalender<BR>og adventsgaver
Gave til hundeejer
Skoskab i stål
Akvarel i drømmende farver
Kategori: Debat

Ældre i dag er sunde og sociale. Halvdelen af de 82-97-årige er sammen med venner mindst en gang om ugen. Ny rapport fra VIVE kortlægger ældrelivets sociale relationer.

Vi er sociale langt ind i alderdommen
Redaktionen

Ældre danskere er meget sociale. De ser venner, hjælper børn og børnebørn, og langt de færreste føler sig ensomme. Det viser en ny VIVE-rapport, der analyserer familiære og sociale relationer blandt danskere over 51 år. Rapporten beskriver altså både nuværende og fremtidige ældre.

"Ældre har bedre helbred og er mere rørlige i dag, end de var for bare 20 år siden. Det gør, at de kan være mere aktive og for eksempel hjælpe med at passe børnebørnene,” siger seniorforsker Anu Siren.

Hun er hovedforfatter bag rapporten, som viser, at ældre i dag har et rigt socialt liv. Knap halvdelen er sammen med venner eller bekendte én eller flere gange om ugen, mens kun tre procent svarer, at de enten ikke har kontakt med deres venner eller slet ingen venner har. Det gælder både i ”det sene voksenliv” og langt ind i alderdommen.

Stor opbakning til og fra familien

Danske ældre finder også tid til familien. Seks ud af ti ser deres børn mindst én gang om måneden, og 84 procent af bedsteforældrene er sammen med deres børnebørn mindst én gang om måneden – blandt andet fordi halvdelen af bedsteforældrene hjælper med at passe børnebørn.

I det hele taget viser rapporten, at de 52-97-årige i dag oftere hjælper andre, end de selv får hjælp. Færre end hver tiende har fået hjælp til at vedligeholde bolig eller have inden for den seneste måned. Og det er ellers det, flest ældre får hjælp med.

Til gengæld er den ældste del af befolkningen selv parate med en hjælpende hånd. For 20 år siden havde hver fjerde 77-årige hjulpet deres børn med praktiske gøremål; i dag er det hver tredje. Ud over at passe børnebørn hjælper ældre også deres egne børn med blandt andet kørsel (28 procent) og vedligeholdelse af bolig eller have (16 procent).

“En ting er praktisk hjælp, noget andet er den følelsesmæssige opbakning fra familie og venner,” siger Anu Siren og fortsætter:

“Også her går det godt for den ældste del af befolkningen. De fleste oplever et højt niveau af social støtte fra deres omgivelser, og kun et mindretal oplever konflikter og at deres relationer af og til kræver for meget af dem eller gør dem alvorligt bekymrede.”

Færre enker i 2017

Et tegn på at det går godt for ældre danskeres sociale liv er, at kun meget få ældre i dag er ensomme. Otte ud af ti føler sig sjældent ensomme, mens kun tre procent ofte føler sig ensomme, viser rapporten.

Samtidig betyder den stigende levealder for mænd, at kvinder lever en betydeligt kortere periode som enker, end de gjorde tidligere. For eksempel var andelen af enker blandt 67-årige kvinder 31 procent i 1997 og kun 11 procent i 2017.

“Der er sket et bemærkelsesværdigt fald i andelen af enker de seneste 20 år. Og det kan være en af årsagerne til, at færre ældre i dag føler sig ensomme,“ siger Anu Siren.

Debat
Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark

Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere i Danmark, for indvandringen er kommet for at blive. Det er blandt konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

Læs mere
Debat
Her bor partiernes vælgere

Ny opgørelse fra Danmarks Statistik over stemmefordelingen ved seneste folketingsvalg fordelt på kommuner viser blandt andet at Socialdemokraterne mange stemmer på Københavns vestegn, på Lolland-Falster og i Nordjylland. Dansk Folkeparti stod godt i det sydlige Jylland og i Midt- og Vestsjælland,...

Læs mere
Debat
Diskrimineret på baggrund af både køn og etnicitet

Fordomme florerer og er svære at undgå i mødet med andre mennesker. Det gælder både på nettet og i den virkelige verden. Det er ubehageligt, at blive mødt med fordomme, blive stemplet og sat i bås, som fx at blive set som seksualobjekt, alene fordi man er kvinde. Det er både grænseoverskridende og...

Læs mere
Debat
Læserindlæg: Bedsteforældre dybt bekymrede for asylbørn

Gennem 10 år har foreningen Bedsteforældre for Asyl arbejdet stædigt på at forbedre forholdene for asylansøgere og sikre, at asylansøgere i Danmark behandles værdigt og i overensstemmelse med de internationale konventioner.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Hundekurv i flet

Hundekurv i flet

Hundekurve i alle størrelser

Hundekurve i alle størrelser

Gør det selv renovering<BR> – nemmere end du tror

Gør det selv renovering
– nemmere end du tror

Gave til hundeejer

Gave til hundeejer

Nye Bøger
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Læs mere
Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^