Tekande fra Serax
Metal krukker House Doctor
Lanterner fra Rivièra Maison
Buddha i guld resin
Kategori: Debat

Ældre i dag er sunde og sociale. Halvdelen af de 82-97-årige er sammen med venner mindst en gang om ugen. Ny rapport fra VIVE kortlægger ældrelivets sociale relationer.

Vi er sociale langt ind i alderdommen
Redaktionen

Ældre danskere er meget sociale. De ser venner, hjælper børn og børnebørn, og langt de færreste føler sig ensomme. Det viser en ny VIVE-rapport, der analyserer familiære og sociale relationer blandt danskere over 51 år. Rapporten beskriver altså både nuværende og fremtidige ældre.

"Ældre har bedre helbred og er mere rørlige i dag, end de var for bare 20 år siden. Det gør, at de kan være mere aktive og for eksempel hjælpe med at passe børnebørnene,” siger seniorforsker Anu Siren.

Hun er hovedforfatter bag rapporten, som viser, at ældre i dag har et rigt socialt liv. Knap halvdelen er sammen med venner eller bekendte én eller flere gange om ugen, mens kun tre procent svarer, at de enten ikke har kontakt med deres venner eller slet ingen venner har. Det gælder både i ”det sene voksenliv” og langt ind i alderdommen.

Stor opbakning til og fra familien

Danske ældre finder også tid til familien. Seks ud af ti ser deres børn mindst én gang om måneden, og 84 procent af bedsteforældrene er sammen med deres børnebørn mindst én gang om måneden – blandt andet fordi halvdelen af bedsteforældrene hjælper med at passe børnebørn.

I det hele taget viser rapporten, at de 52-97-årige i dag oftere hjælper andre, end de selv får hjælp. Færre end hver tiende har fået hjælp til at vedligeholde bolig eller have inden for den seneste måned. Og det er ellers det, flest ældre får hjælp med.

Til gengæld er den ældste del af befolkningen selv parate med en hjælpende hånd. For 20 år siden havde hver fjerde 77-årige hjulpet deres børn med praktiske gøremål; i dag er det hver tredje. Ud over at passe børnebørn hjælper ældre også deres egne børn med blandt andet kørsel (28 procent) og vedligeholdelse af bolig eller have (16 procent).

“En ting er praktisk hjælp, noget andet er den følelsesmæssige opbakning fra familie og venner,” siger Anu Siren og fortsætter:

“Også her går det godt for den ældste del af befolkningen. De fleste oplever et højt niveau af social støtte fra deres omgivelser, og kun et mindretal oplever konflikter og at deres relationer af og til kræver for meget af dem eller gør dem alvorligt bekymrede.”

Færre enker i 2017

Et tegn på at det går godt for ældre danskeres sociale liv er, at kun meget få ældre i dag er ensomme. Otte ud af ti føler sig sjældent ensomme, mens kun tre procent ofte føler sig ensomme, viser rapporten.

Samtidig betyder den stigende levealder for mænd, at kvinder lever en betydeligt kortere periode som enker, end de gjorde tidligere. For eksempel var andelen af enker blandt 67-årige kvinder 31 procent i 1997 og kun 11 procent i 2017.

“Der er sket et bemærkelsesværdigt fald i andelen af enker de seneste 20 år. Og det kan være en af årsagerne til, at færre ældre i dag føler sig ensomme,“ siger Anu Siren.

Debat
Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark

Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere i Danmark, for indvandringen er kommet for at blive. Det er blandt konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

Læs mere
Debat
Her bor partiernes vælgere

Ny opgørelse fra Danmarks Statistik over stemmefordelingen ved seneste folketingsvalg fordelt på kommuner viser blandt andet at Socialdemokraterne mange stemmer på Københavns vestegn, på Lolland-Falster og i Nordjylland. Dansk Folkeparti stod godt i det sydlige Jylland og i Midt- og Vestsjælland,...

Læs mere
Debat
Diskrimineret på baggrund af både køn og etnicitet

Fordomme florerer og er svære at undgå i mødet med andre mennesker. Det gælder både på nettet og i den virkelige verden. Det er ubehageligt, at blive mødt med fordomme, blive stemplet og sat i bås, som fx at blive set som seksualobjekt, alene fordi man er kvinde. Det er både grænseoverskridende og...

Læs mere
Debat
Læserindlæg: Bedsteforældre dybt bekymrede for asylbørn

Gennem 10 år har foreningen Bedsteforældre for Asyl arbejdet stædigt på at forbedre forholdene for asylansøgere og sikre, at asylansøgere i Danmark behandles værdigt og i overensstemmelse med de internationale konventioner.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Ogawa Kazumasa poster

Ogawa Kazumasa poster

Er jagt en hobby kun for mænd?

Er jagt en hobby kun for mænd?

Ophæng med kroge

Ophæng med kroge

Studio Feder pyjamas

Studio Feder pyjamas

Nye Bøger
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Læs mere
Keto på 4 uger - Jane Faerber

Med Keto diæt oplever mange et mere stabilt blodsukker og varigt vægttab. Jane Faeber er kostrådgiver og blogger om sundkost, LCHF og Keto på den populære blog Madbanditten. Med hendes nye bog 'KETO på 4 uger' præsenterer hun stribevis af lækre opskrifter til Keto samt en overskuelig 4-ugers plan...

Læs mere
Overvind din Overspisning, af psykolog Christina Villendrup Lynge

Med Christina Villendrup Lynges bog 'Overvind din Overspisning' får man indblik i hvad overspisning og BED handler om, hvordan man identificerer tegnene på BED hos sig selv og andre, og hvordan man kommer af med sin spiseforstyrrelse.

Læs mere
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


18.03.2020

WHO: Tag ikke ibuprofen, hvis du har coronasymptomer

DR.dk

Verdenssundhedsorganisationen opfordrer til, at man tager parcetamol – pinex, panodil etc. - i stedet. Opfordringen kommer, efter at det medicinske tidsskrift The Lance i en forskningsundersøgelse indikerer, at ibuprofen – stoffet i ipren – kan gøre coronasmittede mere syge, end de er i forvejen,... Læs mere


Arkiv

^