Spisestuestole hos BOBO
AURO økologisk bordpladeolie
AVIVIR Baobab
Katteskåle fra Yamazaki
Kategori: Debat
Læserindlæg: Bedsteforældre dybt bekymrede for asylbørn
Lilian Pagsberg

Gennem 10 år har foreningen Bedsteforældre for Asyl arbejdet stædigt på at forbedre forholdene for asylansøgere og sikre, at asylansøgere i Danmark behandles værdigt og i overensstemmelse med de internationale konventioner.

Torsdag afholdte foreningen høring på Christiansborg om forholdene for børn i danske asyl-og udrejsecentre. Her gennemgik repræsentanter fra Institut for Menneskerettigheder, Folkebevægelsen for asylbørns fremtid, medborgerhuset Trampoline House og Dansk Røde Kors de omstændigheder og svære forhold, som asylbørn lever under i Danmark, og beskrev samtidig, hvordan mange børn pådrager sig både fysiske og psykiske skader under opholdet i danske udrejsecentre. Beskrivelserne vakte både stor bekymring og debat blandt de tilstedeværende foreninger og politikere, som alle kæmper for et mere humant asylsystem.  

Uværdig behandling af afviste asylansøgere 

En af de diskuterede problematikker handler om de dårlige forhold på blandt andet udrejsecenter Sjælsmark, som administreres af Kriminalforsorgen. Mens det tidligere var praksis at indlogere afviste børnefamilier i familieboliger tilknyttet asylcentrene, så indlogeres familierne i dag på centre som Sjælsmark under helt uværdige og nærmest fængselslignende forhold. 

Under høringen vakte ikke mindst beskrivelserne af asylbørnenes mistrivsel, stor bekymring. I familieboligerne har børnene tidligere haft mulighed for et børneliv og en tålelig hverdag med skole og kammerater. Nu stues familierne sammen i 7-mands værelser i udrejsecentre, hvor de i månedsvis sidder apatisk og afventer hjemsendelse og en utryg fremtid. Her har familierne ingen mulighed for at skabe noget der tilnærmelsesvist ligner en hverdag for børnene. Her er ingen mulighed for fx selv at lave mad, og relationer til andre asylansøgere og til samfundet udenfor centeret er flygtige, fordi familierne ofte flyttes og overføres fra et udrejsecenter til et andet. 

Alle børn har ret til en tryg barndom

Ifølge FN's Børnekomite, så er udrejsecenter Sjælsmark helt uegnet for børn, og Danmarks behandling af asylbørn et brud på EU`s menneskeretskonvention, som blandt andet siger, at alle har ret til et familieliv og at barnets bedste skal komme i første række i alle foranstaltninger.
Ifølge FN, så er Danmark også forpligtet til at føre tilsyn med alle børn i Danmark - det gælder også flygtningebørn. I øjeblikket er det imidlertid uklart, hvem det helt præcist er, der har ansvaret og fører tilsynet i asylcentrene. For eksempel synes ingen at have et konkret overblik over, hvor mange børn der pt. opholder sig på udrejsecenter Sjælsmark, men Dansk Røde Kors vurderer, at det drejer sig om op mod 70 børn.  

Ved høringen på Christiansborg sad alle med en dyb bekymring for børnene, der sidder om gidsler i et asylsystem, hvor der ikke tages menneskelige hensyn. Børnene er uskyldige ofre for såvel deres forældres beslutninger, som for de foranstaltninger politikerne vælger at sætte ind overfor familierne. Det er samtidig børn, der er særlig udsatte, fordi de er børn af forældre, der er uønskede i Danmark såvel som oftest også i det land, de kommer fra. Det er rodløse og udstødte mennesker, som ikke føler sig velkommen nogen steder. Det er mennesker i krise, mennesker med traumer på flugt fra krig og politisk forfølgelse, og som, siddende magtesløse i udrejsecentrene, har mistet al håb om en tryg fremtid for deres familier.  

Giv asylbørnene en tryggere ventetid 

Under disse utrygge, uforudsigelige, fortvivlende forhold, er der stor risiko for at børnene lider uoprettelige skade, som, også på længere sigt, kan påvirke deres udvikling og trivsel. Spørgsmålet er om danskerne, hvis de var bekendte med hvordan afviste asylansøgere behandles og hvilke konsekvenser det kan have for blandt andet børnene, ville lade stå til? Har vi ikke alle et medmenneskeligt ansvar for disse børn? Bør vi ikke gøre en indsats for at sørge for, at vi som minimum ikke gør situationen sværere for disse mennesker end den allerede er?   

Ved at følge med i de sporadiske efterretninger om situationen på danske udrejsecentre, som fra tid til anden bliver bragt i medierne, og ved at støtte og bidrage aktivt i organisationer og foreningers arbejde omkring forbedring af vilkårene for asylansøgere, kan vi få indflydelse på politikernes behandling af de mennesker, der søger vores hjælp. 

Læs mere om foreningerne og organisationers arbejde, og læs, hvordan du kan bidrage til at give afviste asylansøgers børn og deres familier bedre vilkår i Danmark.

Debat
Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark

Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere i Danmark, for indvandringen er kommet for at blive. Det er blandt konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

Læs mere
Debat
Vi er sociale langt ind i alderdommen

Ældre danskere er meget sociale. De ser venner, hjælper børn og børnebørn, og langt de færreste føler sig ensomme. Det viser en ny VIVE-rapport, der analyserer familiære og sociale relationer blandt danskere over 51 år. Rapporten beskriver altså både nuværende og fremtidige ældre.

Læs mere
Debat
Her bor partiernes vælgere

Ny opgørelse fra Danmarks Statistik over stemmefordelingen ved seneste folketingsvalg fordelt på kommuner viser blandt andet at Socialdemokraterne mange stemmer på Københavns vestegn, på Lolland-Falster og i Nordjylland. Dansk Folkeparti stod godt i det sydlige Jylland og i Midt- og Vestsjælland,...

Læs mere
Debat
Diskrimineret på baggrund af både køn og etnicitet

Fordomme florerer og er svære at undgå i mødet med andre mennesker. Det gælder både på nettet og i den virkelige verden. Det er ubehageligt, at blive mødt med fordomme, blive stemplet og sat i bås, som fx at blive set som seksualobjekt, alene fordi man er kvinde. Det er både grænseoverskridende og...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Ciso - Ny kollektion

Ciso - Ny kollektion

AVIVIR kosttilskud

AVIVIR kosttilskud

Æskesæt med skillerum fra Bungalow

Æskesæt med skillerum fra Bungalow

Black Friday hos Like ANNA

Black Friday hos Like ANNA

Nye Bøger
Stærk, let og mæt

Hvis du nyder Anne Hjernøes selskab og gennem årene har fulgt hende som tv-vært i dejlige livsstilsprogrammer, hvor hun sammen med journalist Anders Agger har besøgt danske slotte og herregårde, badehoteller og øer, så har du måske bemærket, at hun har tabt sig. Faktisk har hun smidt hele 20 kilo...

Læs mere
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Læs mere
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Læs mere
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
24.11.2019

Mødrehjælpen: Børn i fattige familier har ringere sundhed og står ofte uden for fællesskaber

Mødrehjaelpen.dk

Kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen og integrationsydelsen rammer børns sundhed og deres deltagelse i fællesskaber. Det viser en ny undersøgelse fra Mødrehjælpen. Læs mere


22.11.2019

Færdiguddannede kvinder undervurderer deres eget værd

Ingeniørforeningen - Ida.dk

Kvinder på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser undervurderer generelt deres eget værd, og har alt for beskedne lønforventninger. Læs mere


19.11.2019

Arbejdsløse seniorer søgere oftere job end yngre – men har sværere ved at få et

Fagbevægelsens Hovedorganisation

Et survey foretaget af Epinion for FH viser, at arbejdsløse seniorer søger flere job end yngre arbejdsløse. Seniorerne har på trods af den højere aktivitet dog stadig svært ved at finde sig et nyt job igen.

Læs mere


19.11.2019

Undersøgelse: Flere kvindelige ledere – bare ikke på topposterne

Mfvm.dk

Antallet af kvindelige ledere er stigende både i den offentlige og den private sektor. Men på trods af det, når kvinderne ikke i samme grad som mændene det øverste ledelsesniveau. Læs mere


18.11.2019

Undersøgelse: Lønnen er lavere i kvindefag

Fagbladet3f.dk

Kvindefag er lavtlønsfag, viser en ny undersøgelse, som Det Nationale Forskning- og Analysecenter for Velfærd, Vive, har lavet. Hvis andelen af kvinder i et fag er 40 procent, er lønnen cirka fire procent lavere end i andre fag, hvor kvinderne udgør 30 procent. Læs mere


17.11.2019

Danskerne stoler for meget på deres lønseddel

FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation

Ni ud af ti danskere har tillid til, at de får den rigtige løn udbetalt - selv om hver anden har oplevet at finde fejl på lønsedlen. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion. Fagbevægelsens Hovedorganisation opfordrer danskerne til at kaste et grundigt blik på lønsedlen.

Læs mere


Arkiv

^