Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark

Kategori: Debat

Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark 

Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere i Danmark, for indvandringen er kommet for at blive. Det er blandt konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.

Et moderne europæisk land er multietnisk

Her peger forskerne især på, at det danske samfund – og i særdeleshed den politiske debat - er nødt til at bevæge sig videre fra den fastlåste konflikt mellem ’strammere’ og ’halalhippier’. Der er brug for at forholde sig langt mere realistisk til det faktum, at migration har fundet sted i mange årtier, og i dag er et centralt træk ved moderne europæiske lande. Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, for indvandringen er kommet for at blive.

”Vi er nødt til at ryste beskrivelsen og få bedre fat i virkeligheden i debatterne om indvandring, for virkeligheden er i fuld gang med at rykke sig. Det handler ikke om etnicitet, men om holdninger. Det er langt mere interessant, hvor du vil hen, end hvor du kommer fra” forklarer lektor Moritz Schramm fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU. Han peger samtidig på begrebet postmigration som et enormt nyttigt værktøj til at få bedre greb om virkeligheden efter migrationen.

”Postmigration et meget givende og brugbart perspektiv, fordi man insisterer på, at ’vi’ i et samfund altid vil bestå af en mangfoldighed af livshistorier og baggrunde og samtidig understreger, at postmigrantiske samfund er ’messy spaces’ fyldt med udfordringer og konflikter”.

Nyt perspektiv i udlændingespørgsmål

Mange af politikerne i den nuværende valgkamp ville formodentligt opponere mod det synspunkt, men ifølge ekstern lektor ved Syddansk Universitet, Hans Christian Post, er det vigtigt at nå til erkendelsen af at det europæiske samfund uophørligt påvirkes og ændres af en stadig stigende mangfoldighed.

”Det er klart, at mange politikere vil afvise de her begreber lynhurtigt, fordi der er brug for at slå igennem med klare budskaber i en valgkamp. Vores projekt helt modsat er at pege på kompleksiteten i udlændinge-spørgsmål og slå fast, at det ikke er så simpelt, som politikerne fremstiller det” svarer Hans Christian Post.

Moritz Schramm uddyber, at det nye perspektiv bidrager til at få stillet de rigtige spørgsmål omkring indvandring, integration og udlændingedebat. F.eks. hvordan og hvorfor man i stor stil skriver dele af befolkningen ud af samfundets ”vi” og holder dem ud i strakt arm med en tillokkende – men reelt uopnåelig - gulerod om fremtidig accept, hvis bare de bliver som ”os”.

”Vi kan ikke løse de eksisterende problemer, hvis vi fastholder fortællingen om, at det kun er dem derude, som er problemet. Der er brug for at tale om privilegier, repræsentationsproblemer og strukturel racisme i det danske samfund. Vi er nødt til at kunne se indad og begynde at få øje på, hvor vi er blinde og ikke ser, når nogen bliver marginaliseret.”

Brug for forandring

Her er SDU-forskerne – måske noget overraskende – på linje med Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen, som i dokumentarfilmen ”Vi er her”, der er en del af forskningsprojektets, melder sig meget klart på banen som fortaler for en ny vej i udlændingedebatten:

”Politikerne i det her land har svigtet. De fastholder drømmen om det gamle Danmark, hvor alle i opgangen hed Petersen og Madsen og Jensen, men den drøm er ikke realistisk. Virkeligheden er, at der er kommet nogle mennesker til det her land, og de er kommet for at blive, og der er en opgave som skal løse omkring integration, lad os nu komme i gang” siger Poul Madsen og uddyber:

”Lige nu taler alle meget hårdt og meget brutalt om mennesker, der bor i det her land. Hvis det politiske system ikke vågner op og forstår, at man er nødt til at tale på en anden måde, så er jeg ikke specielt optimistisk.

Læs mere om forskningsprojektet 

Debat
Vi er sociale langt ind i alderdommen 

Ældre danskere er meget sociale. De ser venner, hjælper børn og børnebørn, og langt de færreste føler sig ensomme. Det viser en ny VIVE-rapport, der analyserer familiære og sociale relationer blandt danskere over 51 år. Rapporten beskriver altså både nuværende og fremtidige ældre.

Læs mere
Debat
Her bor partiernes vælgere 

Ny opgørelse fra Danmarks Statistik over stemmefordelingen ved seneste folketingsvalg fordelt på kommuner viser blandt andet at Socialdemokraterne mange stemmer på Københavns vestegn, på Lolland-Falster og i Nordjylland. Dansk Folkeparti stod godt i det sydlige Jylland og i Midt- og Vestsjælland,…

Læs mere
Debat
Diskrimineret på baggrund af både køn og etnicitet 

Fordomme florerer og er svære at undgå i mødet med andre mennesker. Det gælder både på nettet og i den virkelige verden. Det er ubehageligt, at blive mødt med fordomme, blive stemplet og sat i bås, som fx at blive set som seksualobjekt, alene fordi man er kvinde. Det er både grænseoverskridende og…

Læs mere
Debat
Læserindlæg: Bedsteforældre dybt bekymrede for asylbørn 

Gennem 10 år har foreningen Bedsteforældre for Asyl arbejdet stædigt på at forbedre forholdene for asylansøgere og sikre, at asylansøgere i Danmark behandles værdigt og i overensstemmelse med de internationale konventioner.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^