Shorts i bambuskvalitet JBS
Sommerstel med David Austins roser
Strandtaske Rice
Hængesofa Rivièra Maison
Kategori: Bryllup
Bryllupsinvitation inklusiv flybilletter ?

Når man invitere familien fra udlandet til sit bryllup, forentes det så at man betaler for flybilletter og ophold?

Hej Sanne

Min svigerfamilie (i alt 10 personer) fra Dublin er inviteret til vores bryllup i maj. Vi sendte invitationerne ud i november, og de meldte straks, at de gerne ville komme.

Invitationen lød på selve brylluppet, men nu virker det, som om de også forventer, at vi betaler for deres hotelophold.

Er det almindeligt? Burde vi have regnet med at skulle betale for hotelopholdet – og hvad med flybilletter?

Randi

________________________________________

Forfatter og ekspert i takt & Tone Sanne Udsen besvarer brevkassen

Kære Randi,

I har sandelig været ude i god tid med de invitationer! Men det vender jeg tilbage til. Først til dit spørgsmål om, hvorvidt det er almindeligt, at et brudepar betaler for gæsternes hotelophold. Det korte svar er: Nej. Det er ikke almindeligt. Heller ikke i Irland. Almindeligvis forventes en bryllupsgæst selv at sørge for transport til og fra brylluppet. Det gælder også udenbys gæster.

Muligvis kan der være arrangeret en form for fællestransport mellem f.eks. kirke og det sted, middagen eller receptionen holdes, men det vil så fremgå af invitationen eller af senere fremsendt information. Udenbys bryllupsgæster forventes også selv at sørge for deres overnatning, evt. med praktisk bistand fra brudeparret eller brudeparrets nærmeste familie. Når det er sagt, så kan jeg jo ikke udelukke, at det er almindelig praksis netop i din tilkommendes familie, at man betaler overnatningen for udenbys gæster. Men så skulle man tro, han havde været klar over det. Der er også den mulighed, at I er meget rige, og din kommende svigerfamilie er meget fattig, sådan at det kun virker rimeligt, at I betaler hotelregningen. Men selv i dette tilfælde kan de ikke tillade sig at gå ud fra det uden at have fået en helt specifik invitation.

Men hvad gør I nu? Hvis I har råd, kan I vælge at bide i det sure æble og betale for deres hotelophold. Jeg ville nu nok først forsøge mig med diskret at antyde, at I forventede, at de selv betalte. F.eks. ved at spørge, om det vil passe dem, at I foretager en reservation i deres navn på et navngivet hotel med en værelsespris på ca. X kr. Hvis en sådan antydning ikke er tilstrækkelig, kan I overveje at lade din tilkommende mere eller mindre direkte forklare sine forældre, at invitationen altså kun indebærer selve brylluppet, og hvis det skulle betyde, at de så alligevel ikke ønsker at deltage, vil det være i orden. Men det kræver nok lidt nærmere diskussion mellem dig og brudgommen. Under alle omstændigheder må du i fremtiden være yderst påpasselig med den præcise ordlyd af de invitationer, du udsteder til din kommende svigerfamilie. Ellers kan de vist hurtigt blive et dyrt bekendtskab.

Hvad burde I have gjort? Efter min beskedne mening skyldes en del af miseren, at I har sendt invitationerne ud alt for tidligt. (Se mit svar på et tidligere spørgsmål f.s.v.a. det rigtige tidspunkt for at udsende invitationen.

I skulle i stedet have sendt de udenbys gæster en "save-the-date" skrivelse. I denne kunne I også have skrevet, at I gerne ville være behjælpelige med at skaffe hotelværelser, herunder nævne nogle forskellige muligheder og prisklasser, og om de ville være søde at give jer besked om, hvorvidt de ville være interesserede i jeres assistance til at foretage reservationen. Ellers ville I gå ud fra, at de selv sørgede for det.

Problemet er til en vis grad et kommunikationsproblem. På en invitation skriver man det, invitationen indebærer. Man udpensler ikke det, der er normalt for lejligheden, og man skriver ikke det, den ikke indebærer. F.eks. ville man jo aldrig skrive en invitation, der lød: "Kom til middag den 22. kl 18.30. Vi serverer mad og drikkevarer, men I må selv betale taxaen." Man skriver med andre ord i en form for kode. For en middag er det normalt, at værtsparret serverer mad og drikkevarer, men at gæsterne selv sørger for transport. Derfor skriver man kun noget om disse ting, hvis invitationen afviger fra det normale, som f.eks. "Medbring en ret til buffeten" eller "Tag selv drikkevarer med" eller "Vi betaler taxaen". Af samme grund skriver man jo ikke på en bryllupsinvitation "Denne invitation dækker ikke transportomkostninger". Det regnes for at være underforstået.

Mht. dit sidste spørgsmål om I også forventes at betale deres flybilletter, så har jeg vist allerede svaret. Jeg vil foreslå dig, at I forbigår emnet i tavshed. Skulle en af dine kommende svigerfamiliemedlemmer driste sig til at forhøre sig om flybilletter, så henvis dem til SAS eller Aer Lingus. Flyreservationer kan ligeså godt klares fra Dublin som herfra.

Bryllup
Blomsternes betydning

Med det store udvalg af smukke blomster og buketter, kan det være svært at vælge den helt rigtige til lejligheden. Men måske kan man lade sig inspirere af gamle traditioner, for ifølge Else Marie Kofod, traditionsforsker ved Dansk Folkemindesamling, så tillagde man tidligere de enkelte blomsterarter...

Læs mere
Bryllup
Ekslusivt brudeundertøj

Fra lingerimærkerne Wacoal Hunkemöller, Chantelle og Marie Jo, kommer yndigt lingeri til den store dag.

Læs mere
Bryllup
Det stemningsfulde efterårsbryllup

Efteråret danner den perfekte ramme om det superromantiske bryllup. Med naturens gyldne farver som kulisse og sæsonens grøntsager på menuen, er der lagt op til et stemningsfuldt og højtideligt arrangement.

Læs mere
Bryllup
Tjekliste til bryllups-planlægning

Et bryllup kræver som regel mere planlægning, end man forventer. Det kræver en god og gennemarbejdet huskeliste, at få overblik over arrangementets omfang og opgaver.

Læs mere
Bryllup
Når I vil giftes

Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt – og også noget digitalt! Når du skal giftes, skal du huske at have styr på det digitale papirarbejde inden vielsen. Og det er ikke kun ægteskabserklæringen, der er digital. Nybagte forældre skal også klare navngivningen og udfylde omsorgs- og...

Læs mere
Bryllup
Kvindepar bliver oftere gift i kirken end mandepar

Knap tre ud af fire par af samme køn blev i 2018 gift borgerligt, men antallet af kirkelige vielser er stigende. I alle år har relativt flere kvindepar end mandepar valgt det kirkelige ritual, mens mændene i højere grad har holdt sig til den borgerlige vielse. Det skriver Danmarks Statistik på...

Læs mere
Bryllup
Brudekjoler

Foråret og sommerens bryllupper planlægges i øjeblikket. De store bryllupsmesser er årstiden store tilløbsstykke og brudeforretningerne viser deres ny, overdådige kjolekollektioner frem. Tager man blot et lille kig på udvalget, får man hurtigt fornemmelsen af det dilemma som enhver vordende brud må...

Læs mere
Bryllup
De mest populære bryllupssange

Sommeren har meldt sin ankomst, og bryllupssæsonen er skudt i gang. Spotify afslører hvilke sange, der hitter til bryllupsfesten.

Læs mere
Bryllup
Få festen sikkert i hus

Grimme huller i dugen og møgbeskidte stole var, hvad et brudepar stod med, da udlejeren havde sat det af før bryllupsfesten. Klag til virksomheden med det samme, hvis du er utilfreds, lyder rådet fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Bryllup
Hurra for håndtasken

For mange kvinder er håndtasken en vigtig accessorrie, men i bryllupssammenhæng er håndtasken lidt af en overset detalje - mærkeligt nok ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Vielsesringe - allianceringe

Vielsesringe - allianceringe

Gulv lang kjole

Gulv lang kjole

Inspiration til det perfekte bryllup

Inspiration til det perfekte bryllup

Georg Jensen Aurora

Georg Jensen Aurora

Nye Bøger
Alt det, du skal vide, for at få et vellykket bryllup

Bryllupsbogen er blevet til på opfordring af Christiane Schaumburg-Müller efter hendes eget bryllup med Liam O’Connor, hvor Jesper Høvring ikke kun stod for hendes brudekjole, men også gav idéer til at skabe rammerne for den perfekte fest.

Læs mere
Så tilspørger jeg dig - en bryllupsbog

Med bogen samler Niels Birger Wamberg mere end hundrede tekster og citater - fra folkeviserne til i dag - der alle omhandler brylluppet, altså hverken forelskelsen, forlovelsen eller ægteskabet, men selve formælingen. Henved 800 års litteratur præsenteres i denne ukronologiske samling af romantiske,...

Læs mere
Bryllupsguide

Det er helt naturligt, at forventningerne er store, når det drejer sig om den store bryllupsfest. Planlægningen af det perfekte bryllup kan imidlertid være en både forvirrende, frustrerende og ind i mellem uoverskuelig opgave, fordi der er så mange ting at holde styr på.

"Planlægningen af et...

Læs mere
Bryllup - fra frieri til fest

Den ultimative hjælp til planlægningen af den store dag. Takt- og toneekspert, Bill Holmberg, guider dig - se video >>

Læs mere
^