Takt & tone på daten 

Fra brevkassen: Når han vil betale hele restaurationsregningen, bliver den ene date fornærmet og siger, at hun godt kan betale selv. Når han foreslår at dele regningen, bliver en anden fornærmet og kalder ham ”nærig”..

________________________________________________

 

Hej Sanne,
Jeg håber, du kan hjælpe mig.
Jeg er nogle gange "gået helt galt i byen". Når jeg har en date, er jeg i tvivl, om jeg skal betale..
Det er altså ikke, fordi jeg ikke vil betale, men nogle kvinder bryder sig vist ikke om, at der bliver betalt for dem. Jeg var ude for, at en date blev sur og sagde at hun kunne altså godt betale for sig selv (!!)..
Så derfor undlod jeg på min næste date med en anden kvinde at betale og foreslog at vi delte regningen, med det resultat at hun kaldte mig en nærrigmås (!!)
Jeg er helt forvirret.
Hvordan vil I gerne ha´ det?

________________________________________________

Ak ja. Den stakkels kvindefrigørelse har ansvar for meget – med mulig undtagelse af egentlig økonomisk ligestilling. Jeg husker tydeligt fra min egen ungdom, hvor vigtigt det var at betale for sig selv. Så man ikke skyldte ham noget!

Jeg fraveg kun reglen, når jeg manglede penge. Det gjorde jeg til gengæld tit. Men nok om mine ungdomserindringer...

Som udgangspunkt er reglen, at den, der inviterer, betaler. Uanset køn. Så hvis du inviterer en kvinde ud, så er du nødt til at være indstillet på at betale regningen. Det samme er hun, hvis hun inviterer dig ud. Så hvis der skulle være en date, der ikke tager imod din villighed til at betale i god stil, men begynder at sige, at hun skam godt selv kan betale, så må du svare: ”Selvfølgelig kan du det. Men nu er det jo mig, der har inviteret.”

Og så til undtagelserne: Ligesom det ikke er alle kvinder, der er parat til at modtage en middag, er det heller ikke alle, der er villige til at påtage sig at betale den fulde pris – også for deres ledsager – selv når det er dem, der har ’inviteret’. Så hvis en kvinde inviterer dig ud, er du nødt til at være forberedt på at skulle betale halvdelen. Hvis hun ikke af sig selv griber regningen, når den kommer på bordet, så sig: ”Skal vi ikke bare dele den?” Hvis hun i dette tilfælde kalder dig en nærigmås, så ville jeg se mig om efter en anden date. Hvem ved, hvad hun så ikke kan finde på at ’invitere’ dig til og derefter forvente, at du skal betale den fulde regning for?

Men for at slutte, hvor jeg startede: Når nogle kvinder kan have et problem med, at en mand betaler for dem, så hænger det sammen med gamle dages uudtalte forventning om, at når en mand havde betalt ens middag, så kunne han kræve noget til gengæld. I naturalier. Og det er en kedelig situation at være i – hvis man nu ikke lige synes, det er sagen. Det ville du selvfølgelig aldrig forvente. Derfor er det vigtigt at understrege, at der er tale om almindelig høflighed fra din side – ikke ’noget for noget’. Det gør du ved at forklare, at du betaler, fordi du er værten. Og hun kan jo altid give en anden gang.

Så på dit spørgsmål: Hvordan vil I gerne have det? kan jeg kun svare: Ukompliceret.

Forfatter Sanne Udsen

Om restaurantbesøg og hvem der skal betale hvornår har jeg skrevet mere i ”Takt og tone i tiden - guide til færden gennem det moderne livs genvordigheder”.

Takt og tone
Brevkassen: Blomst i knaphullet? 

Skal et eventuelt skærf matche min kærestes kjole, eller må det være sort som min butterfly? Forfatter og ekspert i festens traditioner, Sanne Udsen, besvarer spørgsmålet.

Læs mere
Takt og tone
Regler for skader ved gæstebud 

Min venindes søn har smadret mit smukke spisebord og hun nægter at erstatte det...

Læs mere
Tager man medbragt mad med hjem?
Takt og tone
Tager man medbragt mad med hjem? 

Når man medbringer mad og vin til en sammenkomst, er det så taktfuldt at tage resterne med hjem?

Læs mere
Spiser man fjerkræ med fingrene?
Takt og tone
Spiser man fjerkræ med fingrene? 

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Læs mere
Alle guds børn
Takt og tone
Alle guds børn  

Alletiders kriminalroman af Sanne Udsen ...

Læs mere
Genkend psykopaten
Takt og tone
Genkend psykopaten  

Ordet psykopat kan få det til at gyse i folk. Man tænker på seriemordere og diktatorer. Men de allerfleste psykopater er ikke kriminelle.....

Læs mere
Takt og tone i tiden
Takt og tone
Takt og tone i tiden 

Sanne Udsen guide til færden gennem det moderne livs genvordigheder ...

Læs mere
Værtindegaven
Takt og tone
Værtindegaven 

Hvad gør man når de gaver man modtager er mere værdifulde, end dem man giver? Og hvad er god tone mht. værtindegaver?

Læs mere
Altid forsinket?
Takt og tone
Altid forsinket? 

Er du typen som altid kommer for sent til et arrangement, så får du her råd til hvordan du alligevel kan entrere med stil ...

Læs mere
Omgangstonen på arbejdspladsen
Takt og tone
Omgangstonen på arbejdspladsen 

Pigerne bagtaler hinanden, der bliver hvisket og tisket i hjørnerne - og chefen gør ikke noget ved problemet ...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
^