custom writing uk how to write scientific papers printing press business plan how to write discussion in dissertation
Sofapude i okkergul uld
Juletræ House Doctor
Berber gulvtæppe
Toilettaske fra Derrière la Porte
Kategori: Takt og tone
Regler for skader ved gæstebud

Min venindes søn har smadret mit smukke spisebord og hun nægter at erstatte det...

Brevet:
Min venindes søn har smadret mit smukke spisebord. Jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har haft besøg af min veninde og hendes søn. I et øjebliks uopmærksomhed har ungen snuppet en saks og ridset dybe ridser i pladen på mit antikke bord. Bordet er nærmest uerstatteligt, og jeg ved endnu ikke, om det kan repareres. Hun undskyldte episoden, men da jeg siger til hende, at jeg gerne vil have, at hun sørger for at få repareret bordpladen igen, afviser hun og siger, at det jo ikke er hendes skyld, at jeg har efterladt en saks på bordet, og at jeg da skal være glad for, at hendes søn ikke kom galt af sted med saksen. Nu har jeg ikke selv børn, men man kan da ikke fralægge sig alt ansvar, fordi man er forældre, eller hvad?
Vips

____________________________________

Suk. Det er en meget trist historie. Jeg er bange for, at den eneste mulige udgang er, at din veninde bliver din eksveninde. Lad os først tage de almindelige regler for skader ved gæstebud: Når man inviterer gæster, må man også acceptere, at der kan være en risiko for uheld forbundet med det. Ved et middagsselskab må man som værtinde forvente, at der som følge af den opløftede stemning kommer pletter på dugen, og at der kan ryge et enkelt glas eller en kop. (Derfor bør man ALDRIG lade sine gæster deltage i opvasken!) Den gode værtinde siger: ”Pyt med det!”. Den gode gæst tilbyder at erstatte det ødelagte. Den gode værtinde benægter nødvendigheden af en erstatning. Den gode gæst tager bestik af situationen og beslutter – afhængig af skadens omfang – muligvis alligevel at erstatte det ødelagte. Men husk at erstatningen skal være i naturalier. Aldrig i kontanter! Et krystalglas erstattes med et tilsvarende krystalglas. Osv.

Ovenstående principper er imidlertid baseret på almindelig adfærd. Ikke på en adfærd, der grænser til hærværk. Er der tale om hærværk eller det, der ligner, er sagen anderledes. Så er man som værtinde i sin gode ret til at kræve erstatning for det ødelagte. Om det rent juridisk lader sig gøre at inddrive det, er en anden sag. Små børns opførsel er deres forældres ansvar. Det kan være ganske anstrengende at besøge et hjem, der ikke er børnesikret, med sit lille barn, men det er en af de stressfaktorer, man støder på som mor. Det er hendes pligt at holde øje med sønnen. Hvis hun ikke magter det, må hun lade ham passe et andet sted. Forsikringen vil ikke dække en skade forvoldt af barnet, hvis barnet er under en vis alder. Det skyldes netop, at barnet ikke regnes for ansvarlig for sine egne handlinger. Skaden er altså din venindes ansvar. At hun nægter at påtage sig ansvaret, og oven i købet lægger det over på dig, kan få en til at gyse ved tanken om, hvordan hendes stakkels søn skal ende! Og hvad nu, hvis han faktisk var kommet til skade med den saks? Ville hun så også have ment, det var din skyld? Mit råd til dig vil være at få dit bord repareret og efterfølgende sende regningen til hende. Muligvis vil hun nægte at betale. Så vil du aldrig tale til hende mere. Muligvis indvilger hun i at betale. Men i så fald vil hun måske aldrig mere tale til dig. Hvad enten du får pengene eller ej, vil resultatet blive en eksveninde. Men under omstændighederne er det måske også kun godt det samme.


Sanne Udsen

Jeg har skrevet mere om uheld i forbindelse med gæstebud i ”Takt og tone i arbejdslivet”.

Takt og tone
Takt & tone på daten

Fra brevkassen: Når han vil betale hele restaurationsregningen, bliver den ene date fornærmet og siger, at hun godt kan betale selv. Når han foreslår at dele regningen, bliver en anden fornærmet og kalder ham ”nærig”..

Læs mere
Takt og tone
Forventninger til brudgommen

Han glæder sig til han skal giftes, men er i tvivl om hvad der forventes af ham. Ekspert i takt & tone, forfatter Sanne Udsen svarer.

Læs mere
Takt og tone
Hvid brud flere gange?

Er det upassende at være hvid brud flere gange? Forfatter og ekspert i takt og tone Sanne Udsen, svarer.

Læs mere
Takt og tone
I sort kjole til bryllup?

Fra brevkassen: En læser spørger forfatter og ekspert i Takt & Tone Sanne Udsen om man i dag, som gæst til et bryllup, kan møde op i sort.

Læs mere
Takt og tone
Toastmaster

Fra brevkassen: Toastmasteren ved brylluppet styrer rækkefølgen af taler, men hvordan? Bør toastmasteren kontakte gæsterne forud for arrangementet, skal toastmasteren selv holde tale og i hvilken rækkefølge skal familien have ordet?

Læs mere
Takt og tone
Tager man medbragt mad med hjem?

Når man medbringer mad og vin til en sammenkomst, er det så taktfuldt at tage resterne med hjem?

Læs mere
Takt og tone
Spiser man fjerkræ med fingrene?

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Læs mere
Takt og tone
Alle guds børn

Alletiders kriminalroman af Sanne Udsen ...

Læs mere
Takt og tone
Genkend psykopaten

Ordet psykopat kan få det til at gyse i folk. Man tænker på seriemordere og diktatorer. Men de allerfleste psykopater er ikke kriminelle.....

Læs mere
Takt og tone
Takt og tone i tiden

Sanne Udsen guide til færden gennem det moderne livs genvordigheder ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Fototapeter

Fototapeter

Sådan indretter du dit walk-in-closet<BR> med den rette belysning

Sådan indretter du dit walk-in-closet
med den rette belysning

Inspiration til at peppe hjemmet op<BR> og gøre indretningen mere frisk

Inspiration til at peppe hjemmet op
og gøre indretningen mere frisk

Plakat Mark Rothko 'White center'

Plakat Mark Rothko 'White center'

Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres...

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har...

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
JULEMARKEDER 2022
^