dissertation methode philo master thesis political economy arts help homework language
KANT køkkenrulleholder i egetræ
Justerbare hylder fra Yamazaki
Laforma 3-personers havesofa i massiv teak
Øreringe Mette Scherning
Kategori: Takt og tone
Placering omkring festbordet
Brevkasseindlæg

En læser spørger ekspert i gode manerer, Sanne Udsen, om reglerne for placering af gæsterne omkring festbordet.

Hej Sanne

Jeg holder fødselsdag for og har inviteret 17 personer.

Jeg vil placere min søn og sviger datter mellem vennerne - men det mener min ven er at tilsidesætte både svigerdatter og søn. Han påstår, at min søns plads er ved min side. Men jeg har to sønnesønner og kunne tænke mig een ved hver side, således at jeg sidder alene ved bordenden, har en sønnesøn ved hver side - og de har deres piger ved deres anden side.

Hvordan Kan du give et svar?

Tak Ragna

__________________________


Ekspert i takt & Tone Sanne Udsen besvarer brevkassen

Kære Ragna,

Lad os starte med reglerne for bordsætning ved en almindelig middag ved ét langt bord: Deltagerne placeres dreng-pige, dreng-pige. Ens bordherre er ham til venstre. Værtsparret sidder for hver sin bordende, hvis det går op. Det ville det gøre i dit tilfælde, da I, så vidt jeg kan forstå, er 18, og hvis der ellers er lige mange af hvert køn. Ægtepar sættes aldrig ved siden af hinanden og placeres helst, så de slet ikke kan se hinanden. Det betyder i situationen med ét langt bord, at de skal placeres ved samme side af bordet, men altså ikke ved siden af hinanden.

Er der flere borde, sættes de ved forskellige borde. Den fineste placering ved bordet er for en mand til venstre for værtinden og for en kvinde til højre for værten. Af samme grund er det værtindens bordherre, der holder tale for værtinden. Talen til værtinden, hvori der på selskabets vegne takkes for den udsøgte beværtning (som antages at være værtindens ansvar) var tidligere absolut de rigueur ved et bedre selskab. Denne skik forsvandt derefter i mange år, men har nu fået en form for comeback, selvfølgelig iblandet en vis portion ironi.


Ved et fødselsdagsselskab er det naturligvis fødselaren, der er hovedpersonen, og derfor er de to pladser ved siden af fødselaren de fineste. Men har du nogen pligt til at sætte din søn enten som din bordherre eller på den anden plads? Ikke så vidt jeg kan se. Faktisk synes jeg, det lyder som en glimrende ide at sætte dine to sønnesønner ved siden af dig. Du kan lade den ældste være din bordherre. Så er der spørgsmålet om deres kærester.


Traditionelt siger man, at selv om ægtepar skal skilles ad ved bordet, så må forlovede par have hinanden til bords. Det stammer imidlertid fra en tid, hvor de forlovede sjældent havde mulighed for at være meget sammen – og da slet ikke alene. Så med mindre dine sønnesønners piger er meget generte, så placer dem dog rundt blandt de andre gæster. Evt. kan den ene af dem få din søn til bords. Hvis din ven fungerer som din vært ved middagen (siden han blander sig i bordsætningen), så lad ham sidde ved den anden bordende og giv ham din svigerdatter til bords. Så burde ingen have grund til at føle sig forbigået. Og endelig må man sige, at alle burde egentlig bare være glade for at være med! Når der ikke er tale om et formelt selskab, bør man ikke tage alt for meget hensyn til "rangorden" ved bordsætningen.

Og til lykke med fødselsdagen!


Sanne Udsen

PS: Her er et tip til at gøre den vanskelige bordplanlægning lettere: Lav bordkortene med alle deltagernes navne, læg dem foran dig i to kønsopdelte bunker på skrivebordet eller sofabordet og begynd så fra en ende af. Nogle af dem vil have faste pladser (f.eks. dig selv), andre kan flyttes rundt. Først når du har den endelige bordplan, skriver du den ned. På den måde slipper du for at skulle strege ud igen og igen, og du risikerer ikke at glemme nogen. Og så har du jo bordkortene klar, når den store dag oprinder!

Takt og tone
Brevkassen: Blomst i knaphullet?

Skal et eventuelt skærf matche min kærestes kjole, eller må det være sort som min butterfly? Forfatter og ekspert i festens traditioner, Sanne Udsen, besvarer spørgsmålet.

Læs mere
Takt og tone
Takt & tone på daten

Fra brevkassen: Når han vil betale hele restaurationsregningen, bliver den ene date fornærmet og siger, at hun godt kan betale selv. Når han foreslår at dele regningen, bliver en anden fornærmet og kalder ham ”nærig”..

Læs mere
Takt og tone
Regler for skader ved gæstebud

Min venindes søn har smadret mit smukke spisebord og hun nægter at erstatte det...

Læs mere
Takt og tone
Tager man medbragt mad med hjem?

Når man medbringer mad og vin til en sammenkomst, er det så taktfuldt at tage resterne med hjem?

Læs mere
Takt og tone
Spiser man fjerkræ med fingrene?

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Læs mere
Takt og tone
Alle guds børn

Alletiders kriminalroman af Sanne Udsen ...

Læs mere
Takt og tone
Genkend psykopaten

Ordet psykopat kan få det til at gyse i folk. Man tænker på seriemordere og diktatorer. Men de allerfleste psykopater er ikke kriminelle.....

Læs mere
Takt og tone
Takt og tone i tiden

Sanne Udsen guide til færden gennem det moderne livs genvordigheder ...

Læs mere
Takt og tone
Værtindegaven

Hvad gør man når de gaver man modtager er mere værdifulde, end dem man giver? Og hvad er god tone mht. værtindegaver?

Læs mere
Takt og tone
Altid forsinket?

Er du typen som altid kommer for sent til et arrangement, så får du her råd til hvordan du alligevel kan entrere med stil ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Trævase i Lys eller røget eg

Trævase i Lys eller røget eg

Kurve multifarvede

Kurve multifarvede

Fototapeter

Fototapeter

Lysestager i kulørt krystalglas

Lysestager i kulørt krystalglas

Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres...

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har...

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
Loppemarkeder 2023
^