Kategori: Diætist

Økologi dokumenteret sundhedsfremmende

Økologi dokumenteret sundhedsfremmende 

Dokumenteret forskel på økologiske og konventionelle grønsager..

Forskere har for første gang nogensinde kunnet dokumentere en forskel på økologiske grønsager og konventionelle grønsager. De økologiske grønsager har en højere koncentration af såkaldte flavonoider, som er naturlige antioxidanter. Stofferne optages i kroppen, når vi spiser grønsager, og kan have en sundhedsfremmende virkning.

"Resultaterne er en milepæl og et fast holdepunkt for de teorier, vi har haft om, at grønsager har en biologisk virkning i kroppen, der styrker vores evne til at forsvare os mod mere alvorlige kemiske belastninger. Det er dog alt for tidligt at konkludere, at de økologiske grønsager er sundere end de konventionelle. Det vil kræve en betydelig forskningsindsats, men det er spændende, fordi det kan hænge nøje sammen med gåden om, hvorfor det er så sundt at spise meget frugt og grønt", siger Lars O. Dragsted, der er en af forskerne bag undersøgelsen

En forklaring på forskellen mellem økologiske grønsager og konventionelle kan være, at økologiske landmænd, vælger sorter, som er bedre til at forsvare sig mod angreb fra insekter og svampe end de konventionelle sorter. Det gør de, fordi de ikke må sprøjte deres grønsager.

"Vi kan ikke helt sikkert sige, hvor meget af forklaringen, der ligger i valget af sorter, og hvor meget det betyder, at planterne ikke har været udsat for sprøjtning. Men undersøgelsen bekræfter, at de økologiske grønsager, forbrugerne kan købe i butikkerne, kan have et højere indhold af de muligt sundhedsfremmende stoffer", siger Lars O. Dragsted.

Økologiske grønsager producerer mere af deres kampstoffer og har en lidt højere forsvarsevne overfor insekt- og svampeangreb end konventionelle grønsager. Undersøgelsen viser, at planternes kampstoffer også optages i kroppen hos mennesker. Umiddelbart gav den økologiske mad en lille ekstra belastning af kroppen, men det er ikke nødvendigvis negativt.

"I virkeligheden får vi altså små portioner af planternes kampstoffer, når vi spiser frugt og grønt, men i de rette mængder tyder meget på, at de kan have en sund virkning på længere sigt. Min hypotese er, at en belastning med relativt harmløse stoffer kan være vigtig for at styrke kroppens forsvar mod mere farlige giftstoffer i miljøet. Det svarer til, at man motionerer for at holde sig i form og der er også andre gode eksempler på noget tilsvarende indenfor sundhedsforskningen.", siger Lars O. Dragsted.

Den nye undersøgelse er lavet i et samarbejde mellem Institut for Fødevaresikkerhed og Ernæring ved Fødevaredirektoratet og Institut for Human Ernæring under Levnedsmiddelcentret ved Landbohøjskolen samt Risø. Undersøgelsen er foregået ved, at man har givet forsøgspersonerne henholdsvis økologisk mad og ikke økologisk mad på skift i tre uger ad gangen i et såkaldt overkrydsningsforsøg. Undervejs har man undersøgt kroppens reaktion ved at tage prøver af personernes blod og urin. Det er første gang, man har undersøgt virkningen af økologisk mad i et fuldt kontrolleret og blindet studie.

Rugbrød er godt nok
Diætist
Rugbrød er godt nok 

Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.

Læs mere
At spise ude
Diætist
At spise ude 

Der er et spørgsmål, som folk ofte spørger diætisten om, nemlig: Hvad skal man stille op, når man skal ud og spise ?

Læs mere
At snyde chokoladetrangen!
Diætist
At snyde chokoladetrangen! 

Når nu hele 30% af den danske befolkning faktisk er overvægtige kan der nok være brug for et chokolade-trick ...

Læs mere
Fedt på balder og lår
Diætist
Fedt på balder og lår 

En læser spørger diætisten om det er muligt at tabe sig, selvom ens BMI er normal...

Læs mere
Slank med æg
Diætist
Slank med æg 

Findes der kost der særligt fremmer forbrændingen?

Læs mere
Vægtforøgelse efter vægttab
Diætist
Vægtforøgelse efter vægttab 

Hun havde ellers lige tabt sig, men oplever pludselig at have taget på igen og spørger diætisten hvad det kan skyldes ...

Læs mere
Vægttab og trivsel
Diætist
Vægttab og trivsel 

I hendes forsøg på at nå en lav, stabil vægt har hun kørt en stram kost- og trænings plan, men hun kæmper med træthed og sult ...

Læs mere
Få overblik over vægt og kostvaner
Diætist
Få overblik over vægt og kostvaner  

Lad dig guide af dit taljemål, og brug det til vurdering af, om der er behov for vægttab, skriver diætist Pernille Drost Nørregaard, Diætistkompagniet ..

Læs mere
Nutella vs. Ost
Diætist
Nutella vs. Ost  

En læser spørger KvindeGuidens diætist hvorvidt Nutella er et sundere alternativ end ost ...

Læs mere
Æggekur
Diætist
Æggekur 

En læser efterlyser en god æggekur - og spørger KvindeGuidens diætist om hun kan anbefale en...

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres…

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har…

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
Shopping
^