Spiser man fjerkræ med fingrene?

Kategori: Takt og tone

Spiser man fjerkræ med fingrene?

Spiser man fjerkræ med fingrene? 

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Og må man spise fjerkræ med fingrene? Her får du tips til takt & tone og gode manerer ved forårets fine fester ...

Med hensyn til dækning af det fine festbord, så skal der, ifølge ekspert i takt og tone, forfatteren Sanne Udsen, ved hver kuvert ved en fem retters menu, være følgende bestik:
• På højre side udefra og ind mod tallerkenen: suppeske, frokostkniv, middagskniv. På venstre side: frokostgaffel, middagsgaffel.
• Over tallerkenen: Øverst dessertske med skaftet mod højre, nederst frokostgaffel med skaftet mod venstre. Når gæsterne sætter sig ved bordet, skal der ved hver kuvert – udover en evt. dæktallerken – være en middagstallerken. Suppetallerken og bagefter forretstallerken placeres oven på denne.
• Efter hovedretten fjernes middagstallerkenen, og der omdeles tallerkener og nyt bestik til ost, normalt frokostkniv og frokostgaffel. Efter osten omdeles desserten, som ofte er portionsanrettet. Bestikket ligger som nævnt allerede ved hver kuvert.
• Glas stilles med start lige over suppeske eller kniv fra højre og ind over tallerkenen i den rækkefølge, de skal bruges. Typisk hvidvin, rødvin, endnu et rødvinsglas (til osten), dessertvin.
Serverer du rødvin til forretten og hvidvin til hovedretten, så skal de selvfølgelig placeres i den rækkefølge. Vandglas stilles traditionelt til sidst på venstre side, men kan ligeså godt stilles yderst til højre.

Må fjerkræ spises med fingrene?
Det er almindelig praksis at spise med kniv og gaffel i Europa. Det gælder også fjerkræ. Dog kan man godt spise et kyllingelår eller et vagtellår med fingrene.
"Faktisk kan det sidste være svært at spise med kniv og gaffel. Den gamle regel om, at man kan spise alt, hvad der flyver, med fingrene, kan man ikke regne med mere. Start med kniv og gaffel, og gå kun over til at bruge fingrene, hvis det ellers er helt umuligt", siger Sanne Udsen.

Her må man bruge fingrene ...
Det også at "tilladt" at spise majs med fingrene.
"Selv om den meget velopdragne kan et trick med at få skåret majskernerne fra kolben: Stil kolben på højkant, og skær ned langs den så tæt ved selve kolben som muligt. Så kommer kernerne af, og kan spises med kniv og gaffel. Men du skal ikke høre kritik fra mig, hvis du bruger fingrene, når du spiser en majskolbe.", siger Sanne Udsen.
Asparges er en anden grøntsag, der er tradition for at spise med fingrene: Start med at spise hovedet, og spis indtil aspargesstænglen bliver trævlet. Det er dog efterhånden mere almindeligt at spise asparges med kniv og gaffel.
Skaldyr, der skal pilles, spises som hovedregel med fingrene. Spare ribs kan vist også kun spises med fingrene. Blåmuslinger spises, om ikke med fingrene, så næsten: På ægte belgisk maner tager man en tom skal og bruger den som værktøj til at lirke muslingerne ud af skallerne og ind i munden med.
"Endelig er der visse ikke-vestlige retter, hvor det er helt, helt forkert at bruge kniv og gaffel eller ske: Sushi spises med pinde eller med fingrene. Miso-suppe drikkes direkte af skålen. Men hvis i tvivl: se på værtinden og/eller se på bordet. Hvis værtinden bruger fingrene, så kan du også. Og hvis der ud for din kuvert er placeret en skylleskål, så er det et tegn på, at du forventes at bruge fingrene undervejs!", siger Sanne Udsen.

Læs med på Susanne Udsens blog om takt & tone i hverdagen, psykopater i jakkesæt, belønningsledelse og meget, meget andet:

Takt og tone
Køkultur 

Kun få ting kan få ellers fredelige folk til at blive i den grad ophidsede som det at blive sprunget over i køen....

Læs mere
Takt og tone
Placering omkring festbordet 

En læser spørger ekspert i gode manerer, Sanne Udsen, om reglerne for placering af gæsterne omkring festbordet.

Læs mere
Takt og tone
Min fordrukne onkel 

Er man "tvunget" til at invitere sin fordrukne, pinlige onkel med til sit bryllup, spørger en læser KvindeGuidens ekspert i Takt & Tone Sanne Udsen...

Læs mere
Takt og tone
Sanne Udsen 

Hun bor i et perfekt hus på Frederiksberg med sin perfekte mand. Hun har tre perfekte børn. Hun har sågar perfekte nevøer og niecer....

Læs mere
Takt og tone
Udveksling af gaver på jobbet  

Hvordan undgår man at deltage i gave udveksling på arbejdet, hvis man ikke er interesseret i at være en del af det.

Læs mere
Takt og tone
Læserkommentar til: Hvad er det med folk og deres hunde  

Jeg er en LYKKELIG hundeejer. Jeg har altid en rulle hundeposer med - så jeg håber, I tilgiver mig, jeg er lykkelig for min hund...

Læs mere
Takt og tone
Takt & Tone: Hvad er det med folk og deres hunde? 

Jeg bor i et område, hvor hver anden husholdning har hund. Jeg bryder mig ikke om hunde af den simple grund, at jeg er træt af at have deres efterladenskaber hængende under min sko.

Læs mere
Takt og tone
Takt og tone i tiden 

Sanne Udsens har skrevet den ultimative guide til alle, der ønsker at komme nogenlunde helskindet gennem det moderne livs genvordigheder.... Bogen udkommer 7. april 2004

Læs mere
Takt og tone
Takt & Tone: rygeforbud 

Er det uhøfligt at bede sine gæster lade være med at ryge?

Læs mere
Takt og tone
Takt og tone i arbejdslivet 

- til hverdag og fest.Forfatter: Sanne Udsen

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger

Kategori: Takt og tone

Spiser man fjerkræ med fingrene?

Spiser man fjerkræ med fingrene? 

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Og må man spise fjerkræ med fingrene? Her får du tips til takt & tone og gode manerer ved forårets fine fester ...

Med hensyn til dækning af det fine festbord, så skal der, ifølge ekspert i takt og tone, forfatteren Sanne Udsen, ved hver kuvert ved en fem retters menu, være følgende bestik:
• På højre side udefra og ind mod tallerkenen: suppeske, frokostkniv, middagskniv. På venstre side: frokostgaffel, middagsgaffel.
• Over tallerkenen: Øverst dessertske med skaftet mod højre, nederst frokostgaffel med skaftet mod venstre. Når gæsterne sætter sig ved bordet, skal der ved hver kuvert – udover en evt. dæktallerken – være en middagstallerken. Suppetallerken og bagefter forretstallerken placeres oven på denne.
• Efter hovedretten fjernes middagstallerkenen, og der omdeles tallerkener og nyt bestik til ost, normalt frokostkniv og frokostgaffel. Efter osten omdeles desserten, som ofte er portionsanrettet. Bestikket ligger som nævnt allerede ved hver kuvert.
• Glas stilles med start lige over suppeske eller kniv fra højre og ind over tallerkenen i den rækkefølge, de skal bruges. Typisk hvidvin, rødvin, endnu et rødvinsglas (til osten), dessertvin.
Serverer du rødvin til forretten og hvidvin til hovedretten, så skal de selvfølgelig placeres i den rækkefølge. Vandglas stilles traditionelt til sidst på venstre side, men kan ligeså godt stilles yderst til højre.

Må fjerkræ spises med fingrene?
Det er almindelig praksis at spise med kniv og gaffel i Europa. Det gælder også fjerkræ. Dog kan man godt spise et kyllingelår eller et vagtellår med fingrene.
"Faktisk kan det sidste være svært at spise med kniv og gaffel. Den gamle regel om, at man kan spise alt, hvad der flyver, med fingrene, kan man ikke regne med mere. Start med kniv og gaffel, og gå kun over til at bruge fingrene, hvis det ellers er helt umuligt", siger Sanne Udsen.

Her må man bruge fingrene ...
Det også at "tilladt" at spise majs med fingrene.
"Selv om den meget velopdragne kan et trick med at få skåret majskernerne fra kolben: Stil kolben på højkant, og skær ned langs den så tæt ved selve kolben som muligt. Så kommer kernerne af, og kan spises med kniv og gaffel. Men du skal ikke høre kritik fra mig, hvis du bruger fingrene, når du spiser en majskolbe.", siger Sanne Udsen.
Asparges er en anden grøntsag, der er tradition for at spise med fingrene: Start med at spise hovedet, og spis indtil aspargesstænglen bliver trævlet. Det er dog efterhånden mere almindeligt at spise asparges med kniv og gaffel.
Skaldyr, der skal pilles, spises som hovedregel med fingrene. Spare ribs kan vist også kun spises med fingrene. Blåmuslinger spises, om ikke med fingrene, så næsten: På ægte belgisk maner tager man en tom skal og bruger den som værktøj til at lirke muslingerne ud af skallerne og ind i munden med.
"Endelig er der visse ikke-vestlige retter, hvor det er helt, helt forkert at bruge kniv og gaffel eller ske: Sushi spises med pinde eller med fingrene. Miso-suppe drikkes direkte af skålen. Men hvis i tvivl: se på værtinden og/eller se på bordet. Hvis værtinden bruger fingrene, så kan du også. Og hvis der ud for din kuvert er placeret en skylleskål, så er det et tegn på, at du forventes at bruge fingrene undervejs!", siger Sanne Udsen.

Læs med på Susanne Udsens blog om takt & tone i hverdagen, psykopater i jakkesæt, belønningsledelse og meget, meget andet:

^