Spiser man fjerkræ med fingrene?

Kategori: Takt og tone

Spiser man fjerkræ med fingrene?

Spiser man fjerkræ med fingrene? 

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Og må man spise fjerkræ med fingrene? Her får du tips til takt & tone og gode manerer ved forårets fine fester ...

Med hensyn til dækning af det fine festbord, så skal der, ifølge ekspert i takt og tone, forfatteren Sanne Udsen, ved hver kuvert ved en fem retters menu, være følgende bestik:
• På højre side udefra og ind mod tallerkenen: suppeske, frokostkniv, middagskniv. På venstre side: frokostgaffel, middagsgaffel.
• Over tallerkenen: Øverst dessertske med skaftet mod højre, nederst frokostgaffel med skaftet mod venstre. Når gæsterne sætter sig ved bordet, skal der ved hver kuvert – udover en evt. dæktallerken – være en middagstallerken. Suppetallerken og bagefter forretstallerken placeres oven på denne.
• Efter hovedretten fjernes middagstallerkenen, og der omdeles tallerkener og nyt bestik til ost, normalt frokostkniv og frokostgaffel. Efter osten omdeles desserten, som ofte er portionsanrettet. Bestikket ligger som nævnt allerede ved hver kuvert.
• Glas stilles med start lige over suppeske eller kniv fra højre og ind over tallerkenen i den rækkefølge, de skal bruges. Typisk hvidvin, rødvin, endnu et rødvinsglas (til osten), dessertvin.
Serverer du rødvin til forretten og hvidvin til hovedretten, så skal de selvfølgelig placeres i den rækkefølge. Vandglas stilles traditionelt til sidst på venstre side, men kan ligeså godt stilles yderst til højre.

Må fjerkræ spises med fingrene?
Det er almindelig praksis at spise med kniv og gaffel i Europa. Det gælder også fjerkræ. Dog kan man godt spise et kyllingelår eller et vagtellår med fingrene.
"Faktisk kan det sidste være svært at spise med kniv og gaffel. Den gamle regel om, at man kan spise alt, hvad der flyver, med fingrene, kan man ikke regne med mere. Start med kniv og gaffel, og gå kun over til at bruge fingrene, hvis det ellers er helt umuligt", siger Sanne Udsen.

Her må man bruge fingrene ...
Det også at "tilladt" at spise majs med fingrene.
"Selv om den meget velopdragne kan et trick med at få skåret majskernerne fra kolben: Stil kolben på højkant, og skær ned langs den så tæt ved selve kolben som muligt. Så kommer kernerne af, og kan spises med kniv og gaffel. Men du skal ikke høre kritik fra mig, hvis du bruger fingrene, når du spiser en majskolbe.", siger Sanne Udsen.
Asparges er en anden grøntsag, der er tradition for at spise med fingrene: Start med at spise hovedet, og spis indtil aspargesstænglen bliver trævlet. Det er dog efterhånden mere almindeligt at spise asparges med kniv og gaffel.
Skaldyr, der skal pilles, spises som hovedregel med fingrene. Spare ribs kan vist også kun spises med fingrene. Blåmuslinger spises, om ikke med fingrene, så næsten: På ægte belgisk maner tager man en tom skal og bruger den som værktøj til at lirke muslingerne ud af skallerne og ind i munden med.
"Endelig er der visse ikke-vestlige retter, hvor det er helt, helt forkert at bruge kniv og gaffel eller ske: Sushi spises med pinde eller med fingrene. Miso-suppe drikkes direkte af skålen. Men hvis i tvivl: se på værtinden og/eller se på bordet. Hvis værtinden bruger fingrene, så kan du også. Og hvis der ud for din kuvert er placeret en skylleskål, så er det et tegn på, at du forventes at bruge fingrene undervejs!", siger Sanne Udsen.

Læs med på Susanne Udsens blog om takt & tone i hverdagen, psykopater i jakkesæt, belønningsledelse og meget, meget andet:

Takt og tone
Hvem skal ekspederes først? 

Når man står i den lange kø i Netto og der bliver ”åbnet” en ny kasse. Hvem har så første ret til ekspedition ved den nyåbnede kasse?

Læs mere
Takt og tone
Affære med chefen 

Hun har haft et forhold til sin chef, men nu da det er forbi føler hun sig frosset ud af sine kollegaer...

Læs mere
Takt og tone
Ønskeseddel på invitationen 

Hun gerne have at gæsterne donerer penge til velgørende formål, i stedet for at give hende en fødselsdagsgave. Men kan man tillade sig at skrive det på invitationen?

Læs mere
Takt og tone
Moderne manerer - mailetikette, tak! 

Det kan ikke understreges nok, at det regnes for Topmålet af uhøflighed at vedlægge en invitation en ønskeseddel...

Læs mere
Takt og tone
Franske kindkys 

Er du også træt af at støde næsen mod andres næser, når du giver kindkys? Forfatter Susanne Udsen forklarer "reglerne" for kindkys...

Læs mere
Takt og tone
Naboskab 

Hvad gør man når naboen støjer og man ikke kan få en konstruktiv dialog med dem. Forfatter Sanne Udsen besvarer brevkassen ...

Læs mere
Takt og tone
En guide til god opførsel  

Forfatter og brevkasseredaktør på KvindeGuiden Sanne Udsen har skrevet bogen Takt og tone i tiden - som handler om hvordan man begår sig taktfuldt, diplomatisk og hensynsfuldt i den moderne verden..

Læs mere
Takt og tone
På besøg hos dronningen 

En læser skal på besøg hos Dronningen og er i tvivl om hvordan man gebærder sig. Forfatter til Takt og tone i tiden Sanne Udsen vejleder om korrekt påklædning og opførsel...

Læs mere
Takt og tone
Hjælp, mine kolleger er nogle svin ! 

"Eftersom vi har så forskellige tærskler, så må det på en arbejdsplads være den sarteste, der sætter standarden", skriver ekspert i takt og tone...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger

Kategori: Takt og tone

Spiser man fjerkræ med fingrene?

Spiser man fjerkræ med fingrene? 

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Og må man spise fjerkræ med fingrene? Her får du tips til takt & tone og gode manerer ved forårets fine fester ...

Med hensyn til dækning af det fine festbord, så skal der, ifølge ekspert i takt og tone, forfatteren Sanne Udsen, ved hver kuvert ved en fem retters menu, være følgende bestik:
• På højre side udefra og ind mod tallerkenen: suppeske, frokostkniv, middagskniv. På venstre side: frokostgaffel, middagsgaffel.
• Over tallerkenen: Øverst dessertske med skaftet mod højre, nederst frokostgaffel med skaftet mod venstre. Når gæsterne sætter sig ved bordet, skal der ved hver kuvert – udover en evt. dæktallerken – være en middagstallerken. Suppetallerken og bagefter forretstallerken placeres oven på denne.
• Efter hovedretten fjernes middagstallerkenen, og der omdeles tallerkener og nyt bestik til ost, normalt frokostkniv og frokostgaffel. Efter osten omdeles desserten, som ofte er portionsanrettet. Bestikket ligger som nævnt allerede ved hver kuvert.
• Glas stilles med start lige over suppeske eller kniv fra højre og ind over tallerkenen i den rækkefølge, de skal bruges. Typisk hvidvin, rødvin, endnu et rødvinsglas (til osten), dessertvin.
Serverer du rødvin til forretten og hvidvin til hovedretten, så skal de selvfølgelig placeres i den rækkefølge. Vandglas stilles traditionelt til sidst på venstre side, men kan ligeså godt stilles yderst til højre.

Må fjerkræ spises med fingrene?
Det er almindelig praksis at spise med kniv og gaffel i Europa. Det gælder også fjerkræ. Dog kan man godt spise et kyllingelår eller et vagtellår med fingrene.
"Faktisk kan det sidste være svært at spise med kniv og gaffel. Den gamle regel om, at man kan spise alt, hvad der flyver, med fingrene, kan man ikke regne med mere. Start med kniv og gaffel, og gå kun over til at bruge fingrene, hvis det ellers er helt umuligt", siger Sanne Udsen.

Her må man bruge fingrene ...
Det også at "tilladt" at spise majs med fingrene.
"Selv om den meget velopdragne kan et trick med at få skåret majskernerne fra kolben: Stil kolben på højkant, og skær ned langs den så tæt ved selve kolben som muligt. Så kommer kernerne af, og kan spises med kniv og gaffel. Men du skal ikke høre kritik fra mig, hvis du bruger fingrene, når du spiser en majskolbe.", siger Sanne Udsen.
Asparges er en anden grøntsag, der er tradition for at spise med fingrene: Start med at spise hovedet, og spis indtil aspargesstænglen bliver trævlet. Det er dog efterhånden mere almindeligt at spise asparges med kniv og gaffel.
Skaldyr, der skal pilles, spises som hovedregel med fingrene. Spare ribs kan vist også kun spises med fingrene. Blåmuslinger spises, om ikke med fingrene, så næsten: På ægte belgisk maner tager man en tom skal og bruger den som værktøj til at lirke muslingerne ud af skallerne og ind i munden med.
"Endelig er der visse ikke-vestlige retter, hvor det er helt, helt forkert at bruge kniv og gaffel eller ske: Sushi spises med pinde eller med fingrene. Miso-suppe drikkes direkte af skålen. Men hvis i tvivl: se på værtinden og/eller se på bordet. Hvis værtinden bruger fingrene, så kan du også. Og hvis der ud for din kuvert er placeret en skylleskål, så er det et tegn på, at du forventes at bruge fingrene undervejs!", siger Sanne Udsen.

Læs med på Susanne Udsens blog om takt & tone i hverdagen, psykopater i jakkesæt, belønningsledelse og meget, meget andet:

^