Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad

Kategori: Diætist

Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad

Fedtfattig mad, kaloriefattig mad og sjælden mad 

Kostkompagniets diætist Charlotte Hartvig skriver...

Én af vores klienter er startet på et madkursus, hvor man lærer at lave fedtfattig mad. De skulle så frembringe en bedre udgave af ”boller i karry”. Selve sovsen blev til på følgende måde: man ”svitser” 2 skalotteløg i sojasovs, der hældes boullion og karry ved, dernæst jævnes ved hjælp af 5 mindre kartofler samt et halvt bæger fromage frais og en spiseskefuld mel. Slutresultatet var en velsmagende sovs, der – til trods for den lidt overraskende ingrediensliste – mindede rimelig meget om almindelig sovs til boller i karry.
Man kan overveje om sådan en totalt fedtbarberet sovs egner sig bedre til vægttab end kostkassens sovse-typer. Den har et beregnet energiindhold på 564 kalorier i alt – og portionen var til 4 mennesker.

Men hvis man spørger kostkassens kok hvordan hun synes, at man frembringer en karrysovs til 4 mennesker, hvordan ser det så ud i forhold til?
Forslaget lyder sådan: man tager 4 teskefulde smør, svitser karryen heri og tilsætter 4 spiseskefulde mel. Dernæst hældes en god, fedtskummet fond (kylling er særlig velsmagende) i gryden lidt efter lidt og under megen piskning. Så meget væske, at konsistensen er passende.

Det forekommer jo rimelig normalt, bare med et lidt forskudt mængdeforhold. Men hvad med ernæringen?
Denne - delvist normale - sovs har et energiindhold på 314 kalorier. Altså betragteligt lavere, faktisk kun 55% af kalorierne i den fedtfri sovs.

En absolut eliminering af fedtstof antages ofte, at være det optimale. Det er også nogle gange tilfældet, men ganske ofte kræver det en omvej, hen over bjerge af kulhydrat. Plus en fremgangsmåde og/eller en ingrediensliste, som er mere end speciel. Nu er det jo ikke nødvendigvis en skade i sig selv, at en opskrift er speciel. Den her viste opskrift er eksempelvis speciel på en brugervenlig måde, for alle ingredienserne kan købes i den lokale. Jeg har også set vægttabsbøger, hvor alene indkøbsaktiviteterne så ud til at kræve et halvt årsværk. Naturligvis tager det lidt ekstra tid at tilberede vægttabsmad, som ikke smager som ”tungen ud af vinduet”, men for en almindelig fuldtidsarbejdende person, er der en vis tidsramme, man må tage i betragtning.
Det burde f.eks. ikke være nødvendigt at skaffe eddikesyltede hvidløg fra XX-butikken (som ligger langt væk), osmosesyltede figner fra XX-kompagniet (som man ikke kender) eller røget kalvemørbrad (som slagteren ikke lige har). For den vægtsænkende evne i en kostplan forbedres ikke, jo flere rariteter, der kommer på tallerkenen.
Til gengæld er den vægtsænkende evne proportional med det antal af kalorier, man mangler hver dag.
Det virker hver gang, og så er det oven i købet let at finde ud af.

Fond eller boullion?
Én af de fordomme, jeg havde - før jeg fik den opgave, at smagsteste Kostkassen - var, at kogning af fond er i bedste fald unødvendigt. Og i værste fald (når sandheden nu skal frem): en lidt halv-snobbet foreteelse, som mest tjener til at afstive kogerens image.

Men jeg må indrømme, at når sovsen er lavet af rigtig fond, så ses det på familiens adfærd. Børnene sidder simpelthen og spiser sovse-resten med en ske! Det er godt nok aldrig sket for en bouillon-sovs…

Såeeh…. Man har et standpunkt, til man tager et nyt.
Men rent ernæringsteknisk er det lige meget, om man tager en bouillonterning eller en skål med fond, man selv har kogt. Begge dele har et meget lavt kalorieindhold, og er absolut den billigste måde, at skaffe væske-delen i en sovs. En halv liter boullion giver 23 kalorier, og hvis man har skummet sin fond leverer den efter al sandsynlighed det samme.
Det betyder så også, at skulle man en dag have frembragt en gryderet eller sovs, som ikke smager af ”nok”, så er en boullionterning én af de tricks, man godt kan tillade sig.


Official Competition

Nyd Penélope Cruz, Antonio Banderas og Oscar Martinez i den skønne komedie 'Official Competition', som er en sprudlende, satirisk og kærlig skildring af den branche de tre stjerner selv er en del af.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Pedro Almodovars Paralelle Mødre med Penelope Cruz

Den 3. marts er der premiere på Pedro Almodóvars 'Madres Paralelas' med Penélope Cruz og Milena Smit.

Det anmelderroste drama handler om to gravide singler, der havner på samme stue på fødegangen. De to kvinder befinder sig hvert sit sted i livet, men knytter et tæt bånd, som kommer til at forandre…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

The United States vs. Billie Holiday

Billie Holidays smukke og helt unikke sangstemme, ekstravagante tøjstil og stærke personlighed har tryllebundet millioner af fans.

I filmen 'The United States vs. Billie Holiday' har Golden Globe-vinder, Andra Day, hovedrollen, og synger selv flere af filmens fantastiske Billie Holiday sange.…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Herself

Det blev den sidste gang, han slog hende. Sandra gav sin datter deres hemmelige kode, så hun kunne tilkalde politiet. Men livet som fraskilt i Dublin med to små piger er ikke let. Der er ingen steder at bo, og hendes ophold på et larmende lufthavnshotel forudsætter, at hun tager trappen. Samtidig…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Roald Dahl's The Witches

Genskabelsen af Roald Dahls højt elskede historie er en mørk, humoristisk og hjertevarm fortælling om den forældreløse dreng, Bruno, der flytter ind hos sin kærlige bedstemor i Alabama.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Hai bisogno di restituire urgentemente l energia maschile? Kamagra è qui https://itfarmaci.com/kamagra-oral-jelly. Un effetto rapido con Kamagra è garantito!

Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^