Tommy Hilfiger
500 e-bøger for børn
AVIVIR Baobab
Danmarks Dufte:<BR> Mild og duftende hudpleje
Kategori: Diætist
Får du seks om dagen...?

"6 om dagen". Prøv lige at sige det højt. Budskabet skal ikke misforstås, og bag dette ligger slet ikke nogen erotisk bagtanke. Men Fødevaredirektoratets kampagne der skulle lokke os danskere til at spise mere frugt og grønt er blevet misforstået !

”6 om dagen……” Prøv lige at sige det højt for dig selv! Men nej, budskabet skal ikke misforstås, og bag dette ligger slet ikke nogen erotisk bagtanke.

Men fødevaredirektoratets kampagne ”6 om dagen”, der skulle lokke os danskere til at spise mere frugt og grønt er blevet misforstået!

Budskabets egentlige ordlyd betyder nemlig : ”spis 3 stykker frugt + 300 g grøntsager om dagen, og risikoen for udvikling af kræft og hjerte/kar sygdomme nedsættes”. For ikke at tale om de gode kostfibre grøntsagerne leverer, som er med til at holde fordøjelsen og kalorieregnskabet i orden.
MEN 80 % af budskabets modtagere opfatter udtrykket som: 6 stykker frugt om dagen! Vel nok fordi frugten har fået første nævnefaktor! Grøntsagerne er gået helt i glemmebogen! Og samtidig skal nævnes at 1 glas frugt juice sidestilles med 1 stk. frugt, og således har en del danskere fundet ud af at have deres på det tørre mht. de 6 om dagen, ved at drikke 1 liter juice daglig!

Er det forkert at spise 6 stykker frugt om dagen? Næsten daglig diskuterer ernæringseksperterne dette emne, så man i sande kunne tale om ”den forbudne frugt”

Lad os lige se lidt nærmere på frugtens næringsværdi.
Frugt indeholder i store mængder vitaminer og mineraler som er nødvendige for en sund og varieret kost. Frugt smager sødt pga. dets høje indhold af frugtsukker og dermed et kulhydrat som optages hurtigt i blodet. Frugt indeholder meget vand og bidrager dermed til at holde væskebalancen oppe. Kalorieindholdet i frugt er forholdsvis lavt.
Dvs: 1 stk. frugt giver alt efter type, rundt regnet 100 kcal!

Historisk set kender vi danskere kun danske frugtsorter som æbler, pærer og blommer som vi har spist friske i perioder og ellers lavet most og marmelade heraf. I de mere sydlandske nationer, frugtens hjemstavn, anvendes frugten som det søde man spiser som dessert efter et måltid mad. Men i takt med at vi hele året rundt kan få frisk frugt fra fjerne verdenshjørner, har frugten indvundet stor plads i danskernes daglige konsum, og sidestilles og erstattes med andet mad.

Men glem ikke ordlyden : ”Den søde frugt”. Frugt er ikke mad, frugt er en dessert. Det søde efter maden.
Så hvis du kan svare ja til at du har fået dækket dit daglige kaloriebehov ved at spise sunde sammensatte måltider, hvor både grøntsager, protein og stivelse indgår, så skal der også være plads til lidt sødt efter maden. Og her kan frugten med fordel anvendes som den kalorielette dessert, i i stedet for chokoladen eller flødeisen.

Ser vi på os danskere, hvor 40 % af os er overvægtige, er det nok på sin plads at nævne frugt i forhold til sunde kostvaner og vægtab. Kostkompagniets vægttabsmetode lægger op til at fordele de 6 om dagen på: 400 g grønt + 2 stykker frugt om dagen. Grøntsagerne anvendes som en næsten kaloriefri komponent i de sunde og velsmagende måltider, og frugten som den sunde og forholdsvis kalorielette dessert.

Men frugten må ikke tage pladsen for grøntsagerne og kan ikke erstatte det gode og mættende mellemmåltid.

Tænkt på ! at for 100 kcal kan du også få: 1 stk. knækbrød, smurt med mager friskost, belagt med 2 skiver lækkert magert pålæg og pyntet med frisk grønt. Det kan man da kalde mad som smager og mætter.

Det er op til dig om du vil have 6 om dagen, men lad dig ikke friste af den ”forbudne frugt”...!

Veninder - hva´ fanden snakker de om!

Anmeldelse"Håber ikke, at mænd, der evt. ser denne film, vil tro, at vi har det så kedsommeligt, når vi mødes med veninderne ..."

Læs mere

Mr. And mrs. Smith

Fra den 17. juni kan du nyde Brad Pitt og Angelina Jolie i alletiders actionfilm. Vind billetterne her...

Læs mere

Kingdom of heaven

En nydelig, historisk billedbog. Selv Orlando Bloom's smukke øjne kan ikke redde denne film fra at virke langtrukken...Biografpremiere 4. maj. 2005...

Læs mere

Vanity fair

anmeldelseHistorien er blevet filmatiseret utallige gange - men sjældent så smukt som her....Filmen har biografpremiere 6. maj 2005.

Læs mere

Melinda and melinda

Underfundig er det første ord, der falder en ind, når man ser Woody Allens nyeste opus...

Læs mere

Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Seneste shopannoncer
Lektiehjælp til matematik

Lektiehjælp til matematik

Vitrineskab Harmony L House Doctor

Vitrineskab Harmony L House Doctor

Designplakat - Finn Juhl

Designplakat - Finn Juhl

Skulptur i træ og gylden aluminium

Skulptur i træ og gylden aluminium

^