Får du seks om dagen...?

Kategori: Diætist

Får du seks om dagen...?

Får du seks om dagen...? 

"6 om dagen". Prøv lige at sige det højt. Budskabet skal ikke misforstås, og bag dette ligger slet ikke nogen erotisk bagtanke. Men Fødevaredirektoratets kampagne der skulle lokke os danskere til at spise mere frugt og grønt er blevet misforstået !

”6 om dagen……” Prøv lige at sige det højt for dig selv! Men nej, budskabet skal ikke misforstås, og bag dette ligger slet ikke nogen erotisk bagtanke.

Men fødevaredirektoratets kampagne ”6 om dagen”, der skulle lokke os danskere til at spise mere frugt og grønt er blevet misforstået!

Budskabets egentlige ordlyd betyder nemlig : ”spis 3 stykker frugt + 300 g grøntsager om dagen, og risikoen for udvikling af kræft og hjerte/kar sygdomme nedsættes”. For ikke at tale om de gode kostfibre grøntsagerne leverer, som er med til at holde fordøjelsen og kalorieregnskabet i orden.
MEN 80 % af budskabets modtagere opfatter udtrykket som: 6 stykker frugt om dagen! Vel nok fordi frugten har fået første nævnefaktor! Grøntsagerne er gået helt i glemmebogen! Og samtidig skal nævnes at 1 glas frugt juice sidestilles med 1 stk. frugt, og således har en del danskere fundet ud af at have deres på det tørre mht. de 6 om dagen, ved at drikke 1 liter juice daglig!

Er det forkert at spise 6 stykker frugt om dagen? Næsten daglig diskuterer ernæringseksperterne dette emne, så man i sande kunne tale om ”den forbudne frugt”

Lad os lige se lidt nærmere på frugtens næringsværdi.
Frugt indeholder i store mængder vitaminer og mineraler som er nødvendige for en sund og varieret kost. Frugt smager sødt pga. dets høje indhold af frugtsukker og dermed et kulhydrat som optages hurtigt i blodet. Frugt indeholder meget vand og bidrager dermed til at holde væskebalancen oppe. Kalorieindholdet i frugt er forholdsvis lavt.
Dvs: 1 stk. frugt giver alt efter type, rundt regnet 100 kcal!

Historisk set kender vi danskere kun danske frugtsorter som æbler, pærer og blommer som vi har spist friske i perioder og ellers lavet most og marmelade heraf. I de mere sydlandske nationer, frugtens hjemstavn, anvendes frugten som det søde man spiser som dessert efter et måltid mad. Men i takt med at vi hele året rundt kan få frisk frugt fra fjerne verdenshjørner, har frugten indvundet stor plads i danskernes daglige konsum, og sidestilles og erstattes med andet mad.

Men glem ikke ordlyden : ”Den søde frugt”. Frugt er ikke mad, frugt er en dessert. Det søde efter maden.
Så hvis du kan svare ja til at du har fået dækket dit daglige kaloriebehov ved at spise sunde sammensatte måltider, hvor både grøntsager, protein og stivelse indgår, så skal der også være plads til lidt sødt efter maden. Og her kan frugten med fordel anvendes som den kalorielette dessert, i i stedet for chokoladen eller flødeisen.

Ser vi på os danskere, hvor 40 % af os er overvægtige, er det nok på sin plads at nævne frugt i forhold til sunde kostvaner og vægtab. Kostkompagniets vægttabsmetode lægger op til at fordele de 6 om dagen på: 400 g grønt + 2 stykker frugt om dagen. Grøntsagerne anvendes som en næsten kaloriefri komponent i de sunde og velsmagende måltider, og frugten som den sunde og forholdsvis kalorielette dessert.

Men frugten må ikke tage pladsen for grøntsagerne og kan ikke erstatte det gode og mættende mellemmåltid.

Tænkt på ! at for 100 kcal kan du også få: 1 stk. knækbrød, smurt med mager friskost, belagt med 2 skiver lækkert magert pålæg og pyntet med frisk grønt. Det kan man da kalde mad som smager og mætter.

Det er op til dig om du vil have 6 om dagen, men lad dig ikke friste af den ”forbudne frugt”...!

Official Competition

Nyd Penélope Cruz, Antonio Banderas og Oscar Martinez i den skønne komedie 'Official Competition', som er en sprudlende, satirisk og kærlig skildring af den branche de tre stjerner selv er en del af.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Pedro Almodovars Paralelle Mødre med Penelope Cruz

Den 3. marts er der premiere på Pedro Almodóvars 'Madres Paralelas' med Penélope Cruz og Milena Smit.

Det anmelderroste drama handler om to gravide singler, der havner på samme stue på fødegangen. De to kvinder befinder sig hvert sit sted i livet, men knytter et tæt bånd, som kommer til at forandre…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

The United States vs. Billie Holiday

Billie Holidays smukke og helt unikke sangstemme, ekstravagante tøjstil og stærke personlighed har tryllebundet millioner af fans.

I filmen 'The United States vs. Billie Holiday' har Golden Globe-vinder, Andra Day, hovedrollen, og synger selv flere af filmens fantastiske Billie Holiday sange.…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Herself

Det blev den sidste gang, han slog hende. Sandra gav sin datter deres hemmelige kode, så hun kunne tilkalde politiet. Men livet som fraskilt i Dublin med to små piger er ikke let. Der er ingen steder at bo, og hendes ophold på et larmende lufthavnshotel forudsætter, at hun tager trappen. Samtidig…

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Roald Dahl's The Witches

Genskabelsen af Roald Dahls højt elskede historie er en mørk, humoristisk og hjertevarm fortælling om den forældreløse dreng, Bruno, der flytter ind hos sin kærlige bedstemor i Alabama.

Læs mere

Oprettet af Redaktionen

Hai bisogno di restituire urgentemente l energia maschile? Kamagra è qui https://itfarmaci.com/kamagra-oral-jelly. Un effetto rapido con Kamagra è garantito!

Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
^