Flora Danica

Flora Danica 

Henning Knudsen fortæller historien om et af verdens mest ambitiøse værker om planternes rige.

Det store værk blev blev oprindeligt skabt for at udbrede kendskabet til den danske flora blandt den  brede befolkning. Det blev til i samarbejde mellem videnskabsfolk, kobbertrykkere og tegnere gennem ikke mindre end 123 år.
I 1648 udsendte lægen og botanikeren Simon Paulli, på foranledning af Christian IV, et mindre værk også med titlen Flora Danica. Bogen beskrev først og fremmest de planter, som kun havde lægelig interesse. Sidenhen blev tusindvis af blomster, alger og svampe tegnet, trykt og samlet, først i Flora Danica-hæfter, og endelig i et storslået værk om Danmarks vilde planter: 'Icones Florae Danicae' – i daglig tale 'Flora Danica'.
I dag handles de oprindelige Flora danica-hæfter en sjælden gang på auktioner – prisen ligger på fra kr. 350.000 og opefter.
Med denne nye udgivelse kan enhver dansker får et indblik i dette nationale hovedværk. Henning Knudsens bog fortæller hele historien om Flora Danicas tilblivelse med enestående 250 plancher – de fleste gengivet i oprindelig størrelse.

 

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Omfang: 624 sider

Urter
Forskning: Echinaceas sundhedsfremmede egenskaber  

Echinacea er almindelig kendt for sin lindrende virkning på forkølelse, men når det kommer til videnskabeligt at kunne dokumentere effekten af Echinacea kosttilskud, så er resultaterne imidlertid ikke entydige.

Læs mere
Urter
Forskning: Gurkemejes sundhedsfremmede egenskaber 

Gurkemeje er et populært krydderi, der blandt andet indgår i blandingskrydderiet karry, og flittigt indgår i asiatiske og indiske opskrifter. Men det gule krydderi kan mere end sætte kulør på krydderede retter.

Det gule stof 'curcumin', som findes i gurkemeje, og som farver karryretten, har nemlig…

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter 

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Læs mere
Forår
Solskins-te 

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Urter
Dyrk lindrende urter  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat og hestemynte, kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske blade og blomster med kogende vand og lader drikken trækker nogle minutter, så har man en velsmagende urtete, der lindrer hoste og ondt i halsen. Planter…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^