Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed?

Kategori: Sundhed

Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Halvdelen vælger sukkerfri

Ifølge en måling som Nielsen Scantrack har udført for Bryggeriforeningen, så var næsten halvdelen af de sodavand, der blev solgt i 2022, sukkerfrie.

En væsentlig årsag til at flere vælger sukkerfri sodavand i stedet for en sodavand sødet med sukker, er formentligt, at den sukkerfrie ikke bidrager til kalorieregnskabet. Samtidig påvirker den sukkerfrie variant ikke blodsukkeret, hvilket ikke kun har betydning for Danmarks 349.000 diabetespatienter, men også for andre, som oplever at koncentrationen og humøret påvirkes af et ustabilt blodsukkerniveau. Der er således nogle helt klare fordele ved at vælge den sukkerfri variant, når man trænger til smagen af sødt.

Sundhedsstyrelsens vurdering af kunstige sødemidler

Men hvad med de sødemidler der anvendes som erstatning for sukkeret. Er de sundhedsmæssigt helt harmløse?

Sukkerfri sodavand og læskedrikke er oftest sødet med aspartam, som ifølge Sundhedsstyrelsen er ”sundhedsmæssigt vurderet og godkendt til brug i fødevarer i Danmark”, og derfor ”anbefales til diabetikere”.

Men som de fleste ved, så har aspartam været anledning til debat gennem årene. På Sundhedsstyrelsens forbrugerside, Sundhed.dk, skriver eksperterne: ”På internettet er der talrige negative omtaler af aspartam med fokus på skadelige og ugunstige effekter, som er knyttet til indtagelse af aspartam. Meget sensationspræget journalistik findes også om emnet.”

Eksperterne forklarer videre: ”Aspartam består kun af 2 aminosyrer, som naturligt findes i en række almindelige sunde fødevarer, og disse aminosyrer er ikke vist at have skadelige effekter”.

Ny forskning om kunstige sødemidler og risikoen for kræft

I samme artikel afviser Sundhedsstyrelsen, at der findes videnskabeligt belæg for at advare mod indtagelsen af Aspartam;

”Der findes ingen videnskabelige studier, der har bevist nogen sammenhæng mellem aspartam og kræft, hårtab, depression, demens, adfærdsforstyrrelser eller nogle af de andre tilstande, som det hævdes på forskellige websteder.”

Men at videnskaben ikke har ”bevist” at aspartam er sundhedsfarligt, afhænger af, hvad Sundhedsstyrelsen vurderer som ”bevist”.  Fakta er, at der findes adskillige seriøse videnskabelige studier, som indikerer, at der i hvert fald synes at være en sammenhæng mellem indtaget af kunstige sødemidler og livsstilssygdomme.

Så sent som i 2022 blev resultatet af et omfattende videnskabeligt studie, som netop skulle belyse hvorvidt der er sammenhæng mellem sødemidler og risikoen for kræft, publiceret i National Library of Medicine.

I undersøgelsen blev mere end 100.000 franskmænd fulgt over en 10-årig periode, og deres diæt og indtag af sødestoffer registreret gennem kostregistreringer. Undersøgelsen tog højde for deltagernes køn, alder og uddannelse samt livsstil, og blandt andet fysisk aktivitet, rygning, body mass index, højde, vægtøgning, diabetes og arvelige kræftsygdomme, samt kostvaner, indtag af alkohol, natrium, mættede fedtsyrer, sukker, frugt og grøntsager, fibre, fuldkornsfødevarer og mejeriprodukter.

På baggrund af disse mange data konkluderede forskerne efterfølgende, at indtag af kunstige sødemidler er forbundet med en øget kræftrisiko, og at denne sammenhæng bør være anledning til en revurdering af EFSA - European Food Safety Authority´s anbefalinger.

Forskere opfordrer til mere forskning

I en uvildig vurdering af forskningsstudiet påpeger andre forskere, at der stadig, trods alle de faktorer, forskerne bag studiet havde taget højde for, kan være andre omstændigheder, der kan have indflydelse på kræftrisikoen. Deres anbefalinger er, ligesom de franske forskeres, at der laves mere forskning på området.

 

Kilder

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^