Ny forskning sår tvivl om myte om den ældre enkemand: Kan sagtens lave mad

Kategori: Sundhed

Fordommen om den ældre enkemand, som knapt nok kan koge et æg, holder ikke, lyder det i nyt studie fra Københavns Universitet. Studiet viser, at der er mænd fra den ældre generation, som godt kan lave mad, og som først for alvor folder sig ud i køkkenet, når de bliver alene.

Ny forskning sår tvivl om myte om den ældre enkemand: Kan sagtens lave mad 

Når ældre mænd mister deres partner, hersker der en fordom om, at de på grund af traditionelle kønsroller er hjælpeløse i køkkenet og derfor 'går i hundene' og forfalder til færdigretter og kommunens madservice, fordi de aldrig selv har lært at lave mad.

Men resultaterne i et nyt studie fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet peger på, at den fordom ikke nødvendigvis længere holder. Gennem dybdegående interviews med 31 ældre mænd og kvinder mellem 67 og 86 år, som har mistet deres partner, tegner der sig nemlig et mere varieret billede.

"Man har i lang tid haft en fordom om, at ældre mænd er praktisk udfordrede i køkkenet, når de bliver alene, men det er ikke det billede, jeg ser. Der er enlige mænd fra den ældre generation, som er udfordrede, men der er i den grad også mænd, som er dygtige til at lave mad og som har taget udfordringen på sig, efter de er blevet alene. Og måske allerede da konen er blevet syg, eller de er gået på pension," siger forsker og adjunkt Sidse Schoubye Andersen, som er forfatter på studiet.

En adfærd omkring madlavningen, som ifølge forskeren flugter med tendenser i tiden, hvor mændene i højere grad end tidligere tager del i de huslige pligter, men som også modarbejder en kendt og lidt trist fortælling om den enlige mand.

Mænd laver postejer og pølser fra bunden, kvinder spiser ostemadder

Mange af enkemændene i studiet oplever madlavning som en ny hobby, hvor de virkelig folder sig ud særligt med kødretter, når de fx blev spurgt om, hvad de fik at spise dagen forinden interviewet, forklarer Sidse Schoubye Andersen.

"Mændene fortalte i detaljer om, hvordan de havde tilberedt en flæskesteg, eller hvordan de lavede pølse og leverpostej fra bunden. Retterne de lavede var ofte relativt omstændige, men de gjorde det fordi, de syntes, det var sjovt, og fordi det var vigtigt for dem at få et varmt måltid mad," siger hun og tilføjer:

"Mændene var bekymrede for at blive anset som hjælpeløse eller som afhængige af andre, når det handlede om madlavningen. Det var vigtigt for dem at vise, at de godt kunne klare sig selv og lægge afstand til manden, der går i hundene, efter at ægtefællen er gået bort."
Hos de enlige kvinder tegnede der sig et anderledes billede. Her var tendensen ifølge forskeren, at madlavningen helst ikke skulle tage længere tid, end det tog at spise maden, og at madlavningen i højere grad blev anset, som et arbejde.

"Kvinderne fortalte, at de ikke gad bruge for meget tid på at lave mad til sig selv, og ofte kunne nøjes med en ostemad. En af dem sagde også, at hun var forfærdelig ked af at have mistet sin mand, men det med ikke at skulle lave mad var faktisk helt okay og nærmest en lettelse," fortæller Sidse Schoubye Andersen.

Alderdommen byder på nye kønsroller

Dette er ifølge forskeren dels udtryk for at mænd og kvinder anskuer madlavningen forskelligt, som formentlig bunder i forskellige arbejdsdelinger igennem livet; mænd ser det som en hobby, kvinder som et dagligt arbejde. Men de forskellige typer af fortællinger udtrykker også kønnede forventninger til gamle mænd, kvinder og deres madvaner.

"Når en gammel kvinde fortæller om at springe over eller spise ostemadder, så ser vi det som udtryk for en prioritering. Hun behøves ikke at forsvare eller forklare det. Når de gamle mænd omvendt gjorde meget ud af at fortælle, at de ikke sprang over og i stedet i detaljer fortalte om mere omstændige måltider, så skyldes det blandt andet, at de distancerer sig fra billedet af den gamle hjælpeløse enkemand," forklarer Sidse Schoubye Andersen.

Studiet er et af ganske få, der er lavet på området, hvilket ifølge forskeren bl.a. skyldes, at vi som samfund ofte glemmer de ældre generationer, når vi kigger på forandringer i eksempelvis kønsroller, fordi vi antager, at ældre lever efter traditionelle mønstre og derfor ikke afspejler moderne tendenser.
"Resultaterne i det her studie er et udtryk for, at nogle af de forandringer, vi ser i kønsrollerne hos moderne familier, også sker blandt den ældre generationer. Men forskning i forandringer i alderdommen er ofte noget, vi glemmer - fordi vi antager, at forandringer og udvikling primært er noget, der hører ungdommen til," siger Sidse Schoubye Andersen.

Hun håber, at studiet kan bidrage med ny viden og nuancere billedet af de ældre som bliver alene, fx i forbindelse med kommunens forebyggende hjemmebesøg, som er en del af serviceloven.

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^