Mindsk risikoen for ’turistmave’

Kategorier: Sundhed  -  Rejser

For mange rejsende, er en stor del af rejseoplevelsen at smage det lokale køkken og de lokale delikatesser og specialiteter. Især streetfood kan ofte være kilde til nogle helt ekstraordinære sanselige oplevelser, nye dufte og nye, spændende smagsoplevelser. Desværre udgør forholdene omkring hygiejne, opbevaring og tilberedning af maden her ofte et problem pga. de beskedne forhold.

Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden rejsende til destinationer i Latinamerika, Afrika, Sydøstasien og Mellemøsten rammes af maveonde og diarré.

’Turistmave’ er heldigvis kun sjældent så alvorligt, at der er brug for indlæggelse, til gengæld betyder et par dage med symptomer som kvalme, mavesmerter, opkastning, feber og diarré, at man efterfølgende er så udmattet, at det præger resten af ferien.

Forurenet drikkevand og madvarer

Mave-tarm-infektioner som 'rejsediarré’ skyldes i langt de fleste tilfælde bakterier. Bakterierne overføres med drikkevand eller fødevarer forurenet med colibakterier, dvs. bakterier fra afføring. Det kan ofte dreje sig om fx forurenet postevand og isterninger lavet af postevand samt grøntsager og frugt, skyllet i forurenet vand. Det kan også dreje sig om dårlig hygiejne omkring tilberedning af mad samt utilstrækkelig kogte eller stegte fødevarer.

Overvejelser omkring street food 

For mange rejsende, er en stor del af rejseoplevelsen at smage det lokale køkken og de lokale delikatesser og specialiteter. Især streetfood kan ofte være kilde til nogle helt ekstraordinære sanselige oplevelser, nye dufte og nye, spændende smagsoplevelser. Desværre udgør forholdene omkring hygiejne, opbevaring og tilberedning af maden her ofte et problem på grund af de beskedne forhold. Jo mere primitive forhold maden tilberedes under, des større er risikoen som regel for at få rejsediarré. Derfor er det klogt at overveje, hvorvidt det er en risiko værd at løbe – især hvis man i forvejen har en sart mave eller døjer med mave-tarmproblemer eller -sygdom.

'Skræl det, kog det eller glem det'

Ifølge WHO kan rejsende, ved at tage nogle få grundlæggende forholdsregler, mindske risikoen for mave-tarm-infektioner. De opfordrer til at man følger reglen: 'Skræl det, kog det eller lad det ligge’ (’Boil it, cook it, peel it, or forget it’) og tager følgende forholdsregler:

  1. Undlad at drikke postevand, og børst ikke tænder i postevand. Brug i stedet konsekvent vand fra flaske.
    Tjek at forsegling er intakt inden du åbner flasken.
    Kan du ikke få flaskevand, så kog eller desinficer vandet med et specialprodukt, der kan købes i sports- og fritidsforretninger.

  2. Brug ikke isterninger lavet af postevand.

  3. Drik ikke frugtjuice og mælk, som ikke er pasteuriseret.

  4. Spis ikke mejerivarer, som ikke er pasteuriseret.

  5. Spis ikke rå frugter eller grøntsager, medmindre de kan skrælles eller pilles - og pil dem selv. Spis ikke salater, frugtsalat, mayonaise eller kolde saucer.

  6. Spis ikke rå eller utilstrækkelig kogt eller stegt kød, fisk eller skaldyr. Spis gennemstegt, gennembagt eller kogt mad, der er tilberedt kort forinden og serveret varmt.

  7. Hold dig fra pindis, isvafler og isdesserter, hvis du ikke er sikker på at de er tilberedt og opbevaret under hygiejniske forhold.

  8. Undgå buffet.

  9. Husk god håndhygiejne og hyppig håndvask på rejsen. Medbring hånddesinfektion med mindst 60% alkohol hjemmefra.

  10. Undgå mad fra boder og gadekøkkener. Brug din fornuft. Hvis du er i tvivl, undgå det.

Kan diarré forebygges med mælkesyrebakterier?

Selvom man ofte høre rejsende fortælle, at de forebygger med probiotika (mælkesyrebakterier) inden rejsen, så mangler der, trods talrige studier, undersøgelser der bekræfter effekten.

Behandling af diarré

Hvis man får diarré, er det vigtigt at erstatte tab af væske og elektrolytter. Derfor er den vigtigste behandling at drikke rigeligt med vand tilsat salt og sukker de første 12-14 timer, står der i Patienthåndbogen på Sundhed.dk. Sukker hjælper med til, at kroppen kan optage vand og salt. Man kan lave en blanding selv eller alternativt købe elektrolytpulver på apoteket. Tilsæt evt. saft fra en appelsin eller citron.

Opskrift på vand-salt-sukker blanding: 

  • 1 liter kogt vand (eller flaskevand)
  • ½ teske salt 
  • 6-8 teskeer sukker

Ud over vand-salt-sukker blanding anbefales afbruset cola, te, bouillon og æblemost. Alle drikkevarer bør have stuetemperatur, undgå meget kolde og meget varme drikke. 

Voksne og børn over 12 år skal drikke 2,5 l pr. døgn plus 100–200 ml efter hver tynd afføring. Børn mellem 2–10 år skal drikke 100–120 ml efter hver tynd afføring.

Mave-tarm-infektioner medfører ofte kvalme, alligevel bør man hurtigst muligt forsøge at spise normalt igen. Her gælder det om forsigtigt at forsøge sig frem med mager, letfordøjelig kost fx kogt ris, pasta, ristet brød, kiks, kartofler, modne bananer, kogte grøntsager, kylling, kalkun og fisk samt hytteost og let yoghurt.

Medicin mod diarré

Ved let til moderat diarré kan et stoppende middel, som indeholdende loperamid, afkorte varigheden af rejsediarré med et døgns tid. Middelet må kun anvendes kortvarigt og kun såfremt den sygdomsramte er feberfri og ikke har blod i afføringen. Stoppende midler kan kan give bivirkninger som mundtørhed, kvalme, forstoppelse og mavesmerter.

Kontakt lægen 

Symptomerne vil som regel forsvinde af sig selv i efter 2- 3 døgn. Der kan imidlertid være tilfælde, hvor det er vigtigt at kontakte lægen:

  • Hvis diarréen varer i mere end 4 døgn
  • Ved høj feber
  • Hvis der er blod i afføringen
  • Hvis der er mistanke om dehydrering, som kan vise sig ved, at den syge fremstå sløv og forvirret, og ved, at urinen er mørk og sparsom. 
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^