Døjer du med urindryp?

Kategorier: Sundhed  -  Menopause

Stresinkontinens ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i årevis uden at gøre noget ved problemet.

Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i årevis uden at gøre noget ved problemet.

Stressinkontinens kaldes også anstrengelsesinkontinens, fordi de ufrivillige urindryp ofte udløses ved fysisk aktivitet. Små mængder urin slipper ud fx, når man løber, hopper, griner, hoster, nyser eller på anden måde øger trykket på blære og urinrør.

Stressinkontinens påvirker livskvaliteten og hverdagen

De gener man oplever ved stressinkontinens, kan fylde rigtig meget i hverdagen; den evige skræk for, at man pludselig står i halvvåde trusser, skammen ved og ubehaget over ikke at have kontrol over sin blære, og bekymringen for om hvorvidt andre bemærker lugten af urin.

Hos Kontinensforeningen, hvor man arbejder med at udbrede viden om inkontinens, og ærgrer man sig over, at emnet er så tabubelagt. Stressinkontinens kan nemlig i de allerfleste tilfælde afhjælpes, også selv om man døjer med det i svær grad. Derfor er det vigtigt, at man straks reagerer og ikke bare accepterer, at man lækker, skriver Kontinensforeningen, der opfordrer til at man kontakter sin læge, og få en grundig snak om problemet.

Beskriv dine symptomer tydeligt - læger er ikke tankelæsere

Når du konsulterer din læge, så forsøg at lægge genertheden på hylden og gør dig umage med, åbent og ærligt, at beskrive problemet. Læger er vandt til at tale om urin og afføring, så der er ingen grund til at være blufærdig. Lægen kan til gengæld have svært ved at hjælpe dig, hvis du ikke beskriver dine symptomer udførligt. 

Undersøgelser i forbindelse med stressinkontinens

I forbindelsen med udredelse af stressinkontinens bliver man bedt om at udfylde et skema. Her skal man, over en periode på 3 døgn, registrer, hvor ofte man går på toilettet, mængden af urin pr. toiletbesøg samt hvor ofte man oplever ufrivillige urindryp.

Lægen vil derudover foretage undersøgelser, der skal vise om der er tegn på blærebetændelse, om blæren tømmes optimalt, om mave- og tarmfunktion er velfungerende og om blære, urinrør og lukkemuskel fungerer optimalt.

På baggrund af skemaet og undersøgelserne kan lægen vurdere, hvorvidt der er tale om stressinkontinens, og hvilken form for behandling, der anbefales.

Årsager til stressinkontinens

Inkontinens i form af urindryp er ikke en sygdom, men skyldes, at de muskler, der understøtter og lukker urinrørets åbning, ikke virker optimalt. Den hyppigste årsag til svækkede bækkenbundsmuskler er graviditet og fødsler. Overvægt, kraftig hoste i en længere periode og kronisk forstoppelse kan forværre symptomerne.

Sådan forebygges stressinkontinens

  • Træn bækkenbunden med knibeøvelser

    50-70 % af de kvinder, som får konstateret stressinkontinens bliver henvist til bækkenbundstræning, og oplever hurtigt en markant forbedring.

    Ved at træne et kraftigt knib og et knib, hvor man hurtigt spænder i musklerne omkring endetarmsåbning, skede og urinrør, kan man være med til at forebygge stressinkontinens. Knibeøvelserne kan udføres siddende, liggende og stående, og ikke mindst i situationer, hvor man plejer at få lækager, fx når man løfter noget tungt, rejser sig fra en stol, eller lige inden man griner, nyser eller pudser næse.

    I begyndelsen kan bækkenbundstræning være svært, men med tålmodighed og daglig indsats bør du kunne mærke en forbedring indenfor cirka 3 måneder. Hvis du har svært ved at fornemme om du kniber korrekt, så kan du få hjælp til bækkenbundstræning via din læge eller en specialuddannet fysioterapeut.
  • Vægttab kan mindske trykket på blære og urinrør

    Hvis du er overvægtig, bør du forsøge at tabe dig, da det vil reducere belastningen af bækkenbundsmusklerne, der understøtter urinrøret.
  • Forstoppelse kan øge trykket på blære og urinrør

    Ved forstoppelse kan den fyldte tarm forstyrrer vandladningen og medfører dårlig blæretømning. Derfor skal eventuel forstoppelse behandles, og forebygges med motion og fiberrig kost. Ved tendens til forstoppelse kan det være hensigtsmæssigt at forebygge med et fibertilskud. Psyllium er det mest anvendte produkt, og kan købes i supermarkeder og på apoteket. Psyllium består af knuste loppefrøskaller, som suger væske til sig i tarmen og derved gør afføringen mere formet. Tarmen får mere at arbejde med, og det bliver nemmere at komme af med afføringen.
  • Få styr på dit væskeindtag

    Regulering af hensigtsmæssige drikke- og vandladningsvaner har betydning for stressinkontinens. Ifølge Kontinens-foreningen, så er det en myte, at man bør drikke 2 liter (svarende til ca. 8 glas vand om dagen). Det er der ingen dokumentation for. Tværtimod tyder undersøgelser på, at man sædvanligvis får den væske, man dagligt har behov for ved at drikke mælk, juice, kaffe, te, øl, sodavand, spise frugt og grøntsager m.m. – og at der ikke er nogen grund til at hælde ekstra på. Drik når du er tørstig og kun i en mængde, der føles naturligt og rart for dig
  • Sid korrekt på toilettet

    Den måde, du sidder på, når du er på toilettet, har stor betydning for tømning af blæren. Blæren skal helst tømmes helt, både fordi det mindsker risikoen for dryp, strækker tiden til du igen skal tisse, og forebygger blærebetændelse. Normalt vil der i dagtimerne gå 3 – 4 timer mellem hver vandladning.

    Sid midt på toilettet. Hvis toilettet er for højt, til at du kan nå gulvet, kan du bruge en lille skammel til fødderne. Svaj i lænden, læn dig let forover og læg dine hænder eller albuer på knæene.

    Inden du lægger dig om aftenen kan det være en god idé, at sørge for at få tisset af, dvs. 2-3 gange efter hinanden, så du sikrer, at blæren er tømt helt. Er du generet af at skulle op og tisse i løbet af natten, så undgå at drikke væske de sidste 2-3 timer inden sengetid.



Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^