KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur

Kategori: Sundhed

Nyt studie bekræfter: Kost med færre kulhydrater og mere protein og fedt påvirker fedtforbrændingen og stabiliserer blodsukkeret.

KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes blandt andet af diætformens store popularitet og udbredelse, der de senere år har fået KETO til at fremstå som noget nær en mirakelkur.

Nyt videnskabeligt studie belyser diæts effekt på fedtstofskifte og blodsukker

At KETO-diæt er effektiv når det gælder vægttab, er der ingen tvivl om. Til gengæld har der hersket nogen usikkerhed om, hvordan og i hvilket omfang diæten påvirker helbredet generelt.

Et netop offentliggjort videnskabeligt studie, gennemført af forskere fra blandt andet Bispebjerg Hospital, har undersøgt hvordan en diæt, jf. KETO-diætens principper, påvirker mennesker med type 2-diabetes. Her har man kunne konstatere, at kostomlægning til en diæt med færre kulhydrater og mere protein og fedt, kan have positiv helbredsmæssig indflydelse også på områder udover et eventuelt vægttab.

Forskerne kan således konkludere, at diæten ikke kun kan have en gunstig virkning på fedtforbrænding, men også på kroppens evne til at regulere blodsukkeret. Og netop diætens indflydelse på blodsukkerbalancen, harmonerer med hvad mange på KETO-diæt oplever, nemlig at KETO-diæten bidrager til følelsen af overskud og et stabilt energiniveau.

Slankekur uden træthed og sultfølelse

Mens slankekure normalt er forbundet en overvældende følelse af sult, træthed og manglende energi, så oplever mange, at KETO-diæt i stedet bidrager til øget energi og overskud, siger kostrådgiver og forfatter til bogen ’Keto’, Jane Faerber. Hun forklarer, at den øgede fedtforbrænding og regulering af appetitten, som diæten naturligt medfører, betyder at flere har succes med at opnå et vægttab.

”KETO har efter min mening den store fordel, at den effektivt nedsætter appetitten. Nogle mister appetitten fuldstændigt og kan glemme at spise i lange perioder ad gangen, mens andre bare oplever en mild appetitdæmpende virkning. Da kroppen kører på fedtforbrænding, forsvinder følelsen af at ‘gå sukkerkold’, hvis man ikke spiser hver 3. time, da kroppen i stedet nemt og ubesværet mobiliserer energi fra kroppens egne fedtlagre”.

KETO som en del af livsstilen

Ifølge Jane Faerber, så kan KETO diæten beskrives som den særlige kostsammensætning, der, på grund af det minimale indtag af kulhydrater, får kroppen i en tilstand, hvor den tvinges til at trække på fedtreserverne.

”Diæten får kroppen til at skifte til en metabolisk tilstand, der kaldes ketose, hvor kroppen bruger fedt og såkaldte ketonstoffer som primært brændstof. Ketonstoffer er et biprodukt af fedtforbrændingen og de fungerer glimrende som energikilde for de fleste af kroppens celler og organer og endda for hjernen, der ellers er meget glukosekrævende” siger Jane Faerber.

At bruge KETO-diætens principper for at opnå vægttab, er ingen lyn kur. Til gengæld ved de fleste, der har et ønske om at tabe sig, at kure der hurtigt giver stort vægttab, sjældent holder.

KETO i praksis

Det er individuelt, hvor lang tid der går, før kroppen begynder at bruge fedt og ketonstoffer som primær energikilde. Ved at følge Madbandittens begynderguide til KETO, vil kroppen allerede i løbet af en uges tid nå tilstanden ketose.

I løbet af de efterfølgende uger, vil kroppen langsomt øge fedtforbrændingen ved at optimere udvalgte hormoner og enzymer. Hvor lang tid det varer før fedtforbrændingen kører optimalt, er individuelt, men ifølge Jane Faerber sker processen gradvist over 2-6 uger, og afhænger bl.a. af kroppens metaboliske fleksibilitet.

Ønsker man at forblive i ketose for at opnå yderligere vægttab, så gælder det først og fremmest om fortsat at indtage max 20-30 g kulhydrat om dagen.
”Dette er den vigtigste og mest ufravigelige regel” siger Jane Faerber, som erkender, at det i hverdagen kræver en indsats at skulle sammensætte en sund og varieret kost, når man samtidig kun har ganske få kulhydrater til rådighed. Derfor har hun skrevet bogen ’KETO’, som både nøje beskriver KETO-diætens principper, men også håndgribelige råd til KETO i praksis som portionsstørrelser og fordeling af kulhydrat, protein og fedt samt ernæringsberegnede opskrifter med få kulhydrater.

KETO-diet er godt for mange, men ikke alle 

At følge KETO-diætens principper og vente på, at kroppen omstiller sig, kræver en vis portion tålmodighed og vilje. Derfor er KETO-diæt ikke velegnet til alle, siger Jane Faerber, som opfordrer til, at man grundigt studerer KETO-diætens principper, så man går helhjertet ind i kostomlægningen.  

”Det giver ingen mening at bede sin krop lave så store ændringer i måden, den omsætter energi, hvis man ikke er interesseret i en eller anden grad af low carb livsstil på den lange bane. Kan man ikke undvære brød, pasta og sukker som en del af livsstilen, så foreslår jeg, at man finder en anden metode til at gå ned i vægt. Der findes mange veje til Rom, og Keto er ikke for alle” siger Jane Faerber.

Når man spiser jf. KETO-diæten, er man aldrig sulten. Derfor fylder trangen til mad og tanker om mad meget lidt i ens bevidsthed. Mad falder således lidt i baggrunden, og man slipper for at føle sig styret af maden, hvilket ofte er en udfordring for mennesker med vægtproblemer.

”At kunne gå mange timer uden at spise eller at kunne springe måltider over uden at blive utilpas, træt eller få nedsat kognitionsevne er noget, som mange oplever som en kæmpe frihed” fortæller Jane Faerber.

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^