Hver dansker køber i snit 35 kg søde sager om året
Slik, kage, is, desserter, chokolade. Det er en underdrivelse at sige, at danskere er glade for søde sager. Ifølge en opgørelse fra DTU (1), så indtager Danmark, med hele 35 kg søde sager pr. dansker om året, den globale førsteplads for slikindkøb. Og ifølge forskerne, så er det reelle forbrug er endda endnu højere, da salgstallene ikke dækker fx grænsehandel, udespisning, de hjemmebagte sager eller køb af søde drikke, som de seneste år er steget med 60%.
Instinkterne styrer ved slikhylden
De fleste af os er godt klar over, at vores eget forbrug af slik er for højt, men vi mener hver især, at vores eget forbrug er lavere end andre danskeres forbrug, viser undersøgelse fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet.
Det lille selvbedrag kan skyldes, at vi nærmest ikke registrerer, hvordan instinkterne tager over, når der er udsigt til sukker. Det handler om, at vi i en vis udstrækning stadig styres af instinkter fra en tid, hvor en kalorierig kost var vigtig for menneskets overlevelse, mener forskere.
Så når vi står ved de bugnede slikhylder, er småsultne og trætte efter en lang arbejdsdag, så er det helt naturligt en stor udfordring at modstå trangen til at smide et par slikposer indkøbskurven.
Og selv når den sunde fornuft vinder kampen over instinkterne, og man er fast besluttet på kun at købe en enkelt pose slik, så skal man lige huske, at det kun kræver et øjebliks uopmærksomhed, og så er man igen på afveje.
Nu er der jo nok ingen, der vil påstå, at instinkter gør blind, alligevel kan størrelsen på slikposen godt komme i vejen for et fornuftigt valg, og pludselig har man fået en 135, 375 eller 585 grams Haribo Matador Mix i kurven i stedet for den med 120 gram.
Test dig selv: Er du styret af instinkter eller sund fornuft?
Hvad vælger du, når du står over for valget om den store pose slik eller den lille pose? Med testen fra Rådet for sund mad (tidligere Måltidspartnerskabet) kan du teste dig selv, og se om du mest er styret af urgamle instinkter eller din sunde fornuft. Tag testen
Vejen ud af sukkerafhængigheden enkel
Ifølge forsker og forfatter, Anette Sams, er vejen ud af sukkerafhængigheden enkel, omend svær:
”De fleste mennesker har sværere ved at spise ét stykke sødt end ved fuldstændigt at holde sig fra de søde sager. Når det kommer til sukker, bor der nemlig en 'mere-vil-have-mere' i kroppen” siger hun. Derfor er hendes anbefaling, at man tager en uges absolut afholdenhed.
I sit arbejde som foredragsholder og formidler af ny viden og forskning indenfor sundhed, livsstil og sygdom, møder hun mange, som skammer sig over deres forhold til sukker. Følelser som skam og skyld er imidlertid sjældent noget der mindsker sukkertrangen – tværtimod.
"Det første vigtige skridt ud af en dominerende sukkertrang handler derfor om at frigøre sig sin selvbebrejdelse” siger Anette Sams. ”At du oplever sukkertrang har intet med en svag karakter at gøre - det skyldes en urfysiologisk magt, du skal tage kampen op imod".
Kæmper du med sukkerafhængighed, så bringer vi her Anette Sams 5 råd, som, efter en uge, vil give dig et naturligt forhold til sukker, hvor du har magten og kun spiser sødt som et nydelsesmiddel ved særlige lejligheder.
Skulle du, ved en senere lejlighed, falde i sukkerfælden, så fortvivl ikke, nu kender du vejen tilbage på sporet igen.
- En uge uden nogen form for sukker
Tag en uge hvor du holder dig helt fra alt raffineret kulhydrat (alle fødevarer og nydelsesmidler, som er tilsat sukker eller stivelse). Når sødme vil have sødme, slukkes den selvforstærkende effekt, når du er helt konsekvent! - Tre solide hovedmåltider
Spis i denne uge kun tre solide daglige hovedmåltider. Lad ¾ af tallerkenen bestå af grøntsager og kål og ¼ af æg, fisk, kød, mandler, nødder, frø, syrnede mælkeprodukter, ost, olie. Bliv ordentlig mæt ved måltidet og tillad dig selv følelsen af at 'gå sukkerkold' mellem måltider. Har du spist solide hovedmåltider mangler din krop ikke energi mellem måltiderne med mindre, du træner højintensivt i flere timer imellem måltiderne. - Spis hovedmåltider indenfor 12 timer
Indtag alle tre hovedmåltider indenfor 12 timer! Kombinationen af få solide måltider og faste fra aftensmad til morgenmad styrker kroppens evne til at lagre det sukker, der kommer ud af de solide hovedmåltider. Effektiv sukkerlagring skaber god balance mellem lagring og mobilisering af energi. - Drop mellemmåltiderne
Erstat mellemmåltider med 'pulssnacks'. Pulssnacks er, når du får pulsen kortvarigt op, og du dermed oplever at få lidt ekstra energi helt gratis. Her laver kroppen sukker til dig og holder op med at forsøge at lokke dig til at spise sukker for energi! - Overdøv mild sukkertrang med 'pulssnacks'
Når ugen er omme, og du nyder et lille stykke sødt - så nyd det fuldt ud - og vær bevidst om at overdøve den følgende milde sukkertrang med pulssnacks. Det kan du sagtens, for nu ved du, at sødme vil have sødme, og den vej vil du ikke nedad igen.
Kilde (1): 'Danskerne er verdensmestre i slikindkøb', DTU Fødevareinstituttet, marts 2021