Bliv bedre til at sige nej

Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

På et tidspunkt kan man blive træt rollen som 'den evigt selvopofrende', hende der altid sig ja. Særlig svært bliver det, når man gang på gang oplever, at de mennesker man ofre sig for, ikke er parate til selv at stille op, når man har brug for det. Følelsen af at blive taget for givet og udnyttet ulmer, men man kan ikke klandre andre end sig selv - for man kunne jo bare have sagt nej.

I sådan en endeløs og utilfredsstillende kamp for altid at leve op til andres forventninger, glemmer man nemt sig selv, sine egne drømme, og hvad der i virkeligheden har værdi i tilværelsen. Og når man bruger så meget tid og så mange kræfter på at tilfredsstille andre, kan det være svært overhovedet at få lejlighed til at mærke sine egne behov - og endnu sværere at finde overskud til at opfylde dem.

I længden kan det blive stressende og anstrængende, hvis man aldrig får sagt fra, og hvis man føler at man altid skal undskylde eller forklare hvorfor man siger fra. I værste fald kan man stå med følelsen af befinde sig i et groft og udnyttende forhold, at man vælger at tage afstand.

Siger du selv ja til noget du ikke har lyst til?

At optræde imødekommende og sige ja til alting, blot for at høste anerkendelse og undgå konfrontationer, er vel i bund og grund også en lidt uærlig og tarvelig opførsel. Kunne du forestille dig at lette dit hjerte og snakke fortroligt med en veninde, hvis du vidste, at hun kun lytter fordi hun ikke kan finde ud at sige, at hun faktisk hverken har tid eller lyst til at høre på dig? Eller forestil dig, at de gæster du har inviteret og lavet en lækker middag til, i virkeligheden kun er mødt op fordi de ikke kan finde ud af at sige nej tak til invitationen.

Vi kender det alle sammen; at sidde i en situation, hvor vi burde have meldt klart ud og sagt nej tak, og i stedet finder os selv engageret i noget, som vi egentlig ikke har lyst til. Så sidder man dér med et anstrengt smil og lytter med påtaget interesse. Det er ikke sjovt - hverken for én selv eller for den, det går ud over.

Drop behagesygen og lær at sige nej!

Det er ikke nemt at slippe vanen med altid at skulle behage andre, men det kan være en stor og befriende lettelse, når du selv og andre har forstået, at du ikke vil tages for givet. Her får du 5 råd til, hvordan du kan blive bedre til at sige fra:

  1. Hvad har værdi for dig?
    Det første skridt på vejen kan være at vænne blikket indad og sætte ord på de ting i livet, du finder mest værdifuldt. Lav en liste, og prioritér og markér dét, der er vigtigst og mest værdifuldt for dig. Listen vil hjælpe dig til at blive bedre til at huske, at bruge dine ressourcer på dé ting, der virkelig betyder noget for dig, og til at sortere de aktiviteter og opgaver fra, som du burde sige nej til.

  2. Forestil dig hvad konsekvensen er af at sige nej
    Finder du dig selv sige ja til ting, du egentlig havde lovet dig selv at sige nej til, så sæt ord på og beskriv situationen. Forestil dig derefter, hvad det værste var, der kunne ske, hvis du havde sagt nej. Forestil dig situationen, reaktionen – og forbered dig på, at du næste gang siger nej tak med en venlig, men beslutsom mine.

  3. Når hele kroppen siger nej
    Der kan være situationer, hvor du kan være i tvivl om dit engagement skyldes omgivelsernes forventninger til dig, eller om du virkelig er styret af egen lyst og interesse. Her kan det være en ide at lytte til kroppens fysiske og psykiske signaler. Bliver du irriteret, rastløs, får du ondt i maven – så er det tid til at sige fra.

  4. Sig fra – klart og tydeligt
    Øv dig i at sige nej. Et nej kan siges på mange måder, og det skal gøres ordentlig, høfligt og ikke-sårende. Understreg din beslutsomhed ved at se vedkommende i øjnene. Et nej, der bliver sagt venligt, men bestemt, vil blive respekteret mere end et vævende ja. Undlad sarkastisk eller fjendtligt tonefald. Situationen kræver et klart og tydeligt nej, ikke et skænderi eller oplæg til diskussion. Du kan være åben for den andens argumenter, og hvis du finder dem relevante, så overvej eventuelt et kompromis eller bed om tid til at genoverveje tingene. Når du vender tilbage, kan du give et velovervejet og overbevisende svar.

  5. Lad være med at undskylde
    Bliver dit nej overhørt eller føler du dig presset, så gentag roligt og bestemt dit nej. Når du har fået sagt nej klart og tydelig, så lad være med efterfølgende at undskylde det. Undskyldninger undergraver dit afslag og giver et indtryk af, at du er vaklende i din holdning og måske er åben for at blive overtalt.

 

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^