Sengetæppe fra Ferm Living
Skrivebord i nordisk design
Danske designklassikere
Plakat PH Poul Henningsen
Kategori: Sundhed
Døjer du med led- og rygsmerter?

Smerter i ryg og led kan være gigt. Test dig selv online ...

Smerter kan skyldes gigt
Op mod 100.000 danskere i alle aldre lider af ledde- og rygsøjlegigt, én tredjedel uden at vide det. Derfor lancerer de danske gigtlæger nu en kampagne, der skal få flere med konstante led- eller rygsmerter til at reagere på deres symptomer. Via en ny gigttest på nettet kan man kan hurtigt afklare, om man har symptomer på leddegigt eller rygsøjlegigt, og om man bør gå til lægen.

Av og godmorgen!
Op mod 35.000 danskere i alle aldre vågner hver morgen med smerter i led eller ryg. Har man haft disse smerter i længere tid, så kan det være symptomer på gigt. For i modsætning til hvad mange tror, så kan kvinder og mænd godt få leddegigt og rygsøjlegigt tidligt i livet:
"Det er ikke unormalt at få disse gigtformer, når man er mellem 30 og 50 år. Vi ser mange yngre kvinder og mænd, som i lang tid har haft smerter i led eller rygsøjle uden at vide, at de stærke smerter er kroppens advarsel om, at de har en gigtsygdom. Men jo tidligere man opdager leddegigt og rygsøjlegigt og kommer i behandling, jo større er chancen for at undgå invaliditet," forklarer speciallæge Berit Schiøttz-Christensen, formand for Dansk Reumatologisk Selskab, som sammen med Dansk Børnereumatologisk Selskab står bag den nye gigtkampagne.

Test dig selv online
Ny gigttest på nettet kan afsløre symptomer
Den nye gigtkampagne har til formål at få flere danskere med længerevarende led- og rygsmerter til at blive undersøgt for leddegigt og rygsøjlegigt så tidligt som muligt og gøre opmærksom på, at gigt rammer alle aldersgrupper – også børn. Man vil møde kampagnen i form af en aktiv presseindsats, bannerannoncer, samt events på apoteker rundt i landet. Og så har gigtlægerne udviklet en online-test på Gigttesten.dk, hvor man hurtigt og nemt kan se, om der er et umiddelbart behov for at opsøge egen læge.
”De typiske symptomer på ledde- og rygsøjlegigt er, at man har ondt i ryg og led, når man vågner om morgenen og at fysisk aktivitet i løbet af dagen nedsætter smerterne. Dette er modsat slidgigt, som mange danskere lider under, hvor man får mere og mere ondt af dagens fysiske aktivitet,” siger Berit Schiøttz-Christensen.

Danskerne går rundt med smerter uden at søge læge
En ny undersøgelse, som gigtlægerne står bag, viser, at hele 31 pct. af danskerne har oplevet smerter i led og ryg om morgenen. Hver fjerde har oplevet, at smerterne har varet i mere end en måned, og 51 pct. med længerevarende smerter er endnu ikke gået til læge for at få tjekket symptomerne. Blandt de 18 til 44-årige har kun to ud af fem søgt læge på baggrund af symptomerne.
”Vores undersøgelse viser, at mange ikke reagerer på deres smerter, og det er måske fordi, de ikke ved, det kan være gigt. Undersøgelsen viser nemlig også, at kun 14 pct. af danskerne og kun ni pct. af mændene har hørt om fx rygsøjlegigt – på trods af at denne sygdom især rammer mænd,” siger Berit Schiøttz-Christensen.

Børn kan også få gigt
Børn har også risiko for at få gigt. Men 65 pct. af befolkningen har ifølge den nye undersøgelse ikke hørt om børnegigt.
”Vi vil meget gerne gøre opmærksom på, at børn også kan få gigt, så børns gigtsymptomer bliver opdaget så tidligt som muligt. Har ens barn længerevarende smerter i arme, ben eller ryg, og har barnet svært ved at deltage i fysiske aktiviteter på lige fod med jævnaldrende, så kan det være tegn på gigt,” siger professor Troels Herlin, formand for Dansk Børnereumatologisk Selskab.
Før man tager sit barn til lægen for at få det undersøgt, kan man se, om barnet har symptomer på børnegigt på Gigttesten.dk. Børnegigt rammer 120 piger og drenge hvert år. Sygdommene skyldes, at kroppens eget immunforsvar ødelægger leddene. Symptomerne er typisk smerter, hævelser og ømhed i led eller ryg. Jo tidligere sygdommene opdages, jo mere effektivt kan de behandles.

Sundhed
Snus kan give varige skader i mundhulen

Snus hitter hos de unge, men kan give varige skader i mundhulen, slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, advarer Tandlægeforeningen.

Read more
Sundhed
Apotekerforening: Kontakt apoteket i stedet for vagtlægen, når det drejer sig om receptfornyelse

Der er ingen grund til at belaste sidde i telefonkø og belaste vagtlægetelefonen, hvis recepten er udløbet. Gå i stedet for på apoteket, for her kan man hjælpe med at genordinere p-piller og medicin mod en række kroniske sygdomme.

Read more
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem balanceevne og levetid

Kan du stå på ét ben og holde balancen i 10 sekunder? En videnskabelig undersøgelse bragt i det anerkendte britiske tidsskrift, British Journal of Sports Medicine, viser at folk i alderen 50 til 75 år, der ikke kan holde balancen på ét ben i 10 sekunder, har næsten dobbelt så stor risiko for at dø...

Read more
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,...

Read more
Sundhed
Tag testen: Har du øget risiko for syreskader?

Isninger i tænderne, små stykker af tænder, der brækker af, slidte og let misfarvede tænder, kan være tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader. Ifølge Tandlægeforeningen rapporterer halvdelen af landets tandlæger at de har fået flere...

Read more
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen?

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført...

Read more
Sommer
Sådan undgår du dehydrering

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Read more
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Read more
Sundhed
Europas cykelnation cykler i sommerferien

Rundt omkring i verden bliver Danmark ofte forbundet med at være en cykelnation, og det renommé er selvfølgelig kun blevet yderligere forstærket af sommerens Tour de France.

Ifølge transportvaneundersøgelsen bliver 15 procent af alle ture i Danmark foretaget på cykel, og det har jo, som alle ved,...

Read more
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden...

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Trusser<BR>– hvilken type passer bedst til dig?

Trusser
– hvilken type passer bedst til dig?

Unikt vægrelief

Unikt vægrelief

Chili - Alverdens chilisorter

Chili - Alverdens chilisorter

Sikkerhed på ski

Sikkerhed på ski

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Read more
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Read more
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Read more
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Read more
ANNONCER
^