Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner

Kategorier: Sommer  -  Forbrugernyt

I varmen fordærves maden hurtigt og kan udvikle sig til rene bakteriebomber. Men med nogle enkle råd, kan du mindske risikoen for en mave-tarm infektion og ubehagelige symptomer som diarré, kvalme og opkastninger, smerter og feber.

Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner betydeligt.


Husk de 8 vigtige anbefalinger:

1. Hold råt og tilberedt adskilt

Bakterier spreder sig nemt fra råt til stegt kød, hvis man bruger samme grilltang eller skærebræt til råvarerne og den stegte mad, husk derfor:

  • Hold råt og stegt adskilt.
  • Brug to grilltænger eller to sæt af andre køkkenredskaber ved stegningen. Èt sæt til det rå kød og ét til det færdigstegte kød.
  • Brug også to forskellige fade eller skærebrædder til henholdsvis råt og grillet kød.
  • Læg ikke råt kød på grillen med fingrene, så bakterier evt. bagefter overføres til fx salat og brød.


2. Opvarm korrekt og tilstrækkeligt

  • Bakterier i maden dør ved stegning og kogning. Kød, fjerkræ, fisk og æg skal varmes op til mindst 75 grader. Brug et stegetermometer hvis du er i tvivl.
  • Fisk er gennemvarmet, når kødet er fast og ikke har en gennemsigtig glans.
  • Æg er gennemvarmet, når det er helt stivnet, ved spejlæg, skal blommen være varm.
  • Kød er gennemvarmet, når kødsaften er klar, og kødet ikke er lyserødt.
  • Fjerkræ og hakket kød skal gennemsteges. Kog evt. fjerkræ inden du griller, så du sikre dig at kødet er tilstrækkeligt opvarmet.
  • Vær ekstra påpasselig ved grillstegning i sommervarmen. Sørg for, at kødet er stegt tilstrækkeligt.

3. Genbrug ikke marinaden

  • Marineret kød smager skønt. Syren i marinaden får kødet til at mørne og smagen til at trænge ind. Lad kødet stå i køleskabet og trække, og tag det først frem, lige før du skal bruge det. Genbrug ikke marinaden, men kassér den.


4. Røg fra grill kan være sundhedsfarligt

  • Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på det glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Det kan man undgå ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.


5. Skær det brankede kød fra

  • Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud. De brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.


6. Hold maden afkølet

  • Fødevarer skal på køl, straks efter, eller så hurtigt som muligt efter indkøb. Køleskabets temperatur bør max være 5°C.
  • Rester fra middagsmaden, eller varm mad der skal gemmes, skal nedkøles ligeså snart den er dampet af.
  • Rester fra morgen- og frokostbord, bør også sættes i køleskab hurtigst muligt.
  • Skal du tø mad op, så gør det i køleskabet.

7. Vask hænder

  • Husk at vaske hænderne grundigt før du går i gang med at lave mad, og efter du har rørt ved rå madvarer fx råt kød og rå grønsager. Vores hænder er ofte den direkte årsag til spredning af bakterier, derfor er det vigtigt at vaske hænder ofte.


8. Husk også ..

  • Skift din karklud og dit viskestykke ud hver dag, på denne måde mindsker du også risikoen for bakterier.



Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Læs mere
Sommer
Sådan serverer du vin i varmen 

Når sommersolen skinner fra en skyfri himmel, er der aktivitet i haven og på terrassen, og på sådan en dejlig dag er der intet som et herligt glas vin. Men det er vigtigt at tage sine forholdsregler, da den skrøbelige vin og sommervarme kan være et udfordrende match.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^