Jordbærtid!

De fine frilandsjordbær er en fryd for både øjet og ganen. Søde og saftige, som de er, er det svært ikke at nyde dem direkte fra bakken, men jordbær er også gode i salater, desserter, kager, grød og syltetøj. Og det er bare om, at spise løs af de små bær, for de er nemlig fulde af C-vitamin.

Jordbærtid!  

Så er der masser af fuldmodne danske frilandsjordbær i butikkerne, og her får du tips til, hvordan du får mest ud af bordbærbakken, og hvordan du opbevarer dem.

Jordbær hele sommeren

Den seneste tids varme vejr har modnet de danske frilandsjordbær, som nu er på vej ud i dagligvarebutikkerne. En anden god nyhed er, at jordbæravlerne spår en god sommer i vente med rigelige mængder søde, danske jordbær. Modsat sidste år, hvor den varme sommer gjorde den danske jordbærsæson væsentlig kortere end normalt, kan vi år forvente at kunne plukke jordbær lang tid endnu.

"Sæsonen i år bliver ret almindelig. Det betyder, at man kan få gode, danske frilandsjordbær til langt hen i juli og helt frem til starten af august, hvis man er lidt heldig," siger Dan Haunstrup Christensen fra Dansk Gartneri.

"Det bedste tidspunkt for jordbær er det, der kommer nu. De sorter, der modnes i den kommende tid, er mere søde end de tidlige. De har typisk ikke det der æblehårde bid, men er bløde og samtidig faste," siger Dan Haunstrup, hvis favoritjordbær forresten er det meget mørke, søde bær Malwina. "Det er, præcis som et jordbær skal være," konkluderer han.

Tips til tilberedning og opbevaring af jordbær

Friske danske jordbær er indbegrebet af sommer, men er bærrene smattede, for vandede eller for kolde, kan det være en skuffelsen oplevelse. Du kan, med et par enkle forholdsregler, nemt sørge for, at det bliver en god jordbæroplevelse: Husk blandt andet, at jordbær har en meget kort holdbarhed. De fine bær er bedst samme dag, de er købt. Opbevar dem køligt ved ca. 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst. Hvis du køber dem sidst på eftermiddagen, skal du ikke sætte dem i køleskabet.

  • Skyld, tør og nip
    Fyld en balje med koldt vand. Læg jordbærrene med stilk på i en sigte og sænk dem ned i vandet 2-3 gange. Gør det ad flere gange, hvis der er mange jordbær. Lad dem tørre i ét lag på et viskestykke. Først herefter nippes stilkene af. På den måde trænger der mindst vand ind i bærret, og så smager de af mest.
  • Frysning af jordbær
    Skal jordbærrene bruges til grød eller marmelade, lægges bærrene i en pose og fryses ned. Har man behov for løsfrosne jordbær til pynt, lægges bærrene på bagepapir på en bakke, som stilles i fryseren. Når bærrene er frosne, lægges de i poser og kommes i fryseren.

 

 

Sommer
10 kølige tips i varmen 

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^