Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes

Kategori: Parforhold

Parterapeuten: Parforholdet er som en muskel, der skal trænes 

Vi drømmer om at finde kærligheden, men når vi så endelig finder den, glemmer vi alt for ofte, at den gode og ægte kærlighedsrelation skal holdes ved lige, mener parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 5 gode råd til mere kærlighed.

Hvor blev nysgerrigheden af?

Træner man sig op til et marathon, kommer man i rigtig god fysisk form – men stopper man sin træning efter løbet, forsvinder en stor del af den vundne muskelmasse og fysik hurtigt igen. Musklerne i kroppen vedligeholder ikke sig selv, og på præcis den samme måde forholder det sig med et parforhold, forklarer parterapeut og forfatterinde til bogen 'Kærlighed med vilje', Christiane Meulengracht:

"Det giver god mening at se parforholdet som en muskel, der skal trænes og vedligeholdes, for desværre ser jeg rigtig mange par, som har glemt dette, når det bliver ’hverdag’ i parforholdet. Mange føler, at de er gledet fra hinanden, men i virkeligheden er de blevet bevidstløse, fordi de ikke længere er nysgerrige på hinanden, og fordi de ikke aktivt vælger kærligheden til hver dag – præcis som de gjorde, da de var nyforelskede," siger Christiane Meulengracht og fortsætter:

”Det er faktisk ret paradoksalt at drømme om, jage og finde kærligheden for derefter at lade den sive ud, fordi man glemmer at pleje parforholdet.”

Nærvær eller fravær

Ifølge Christiane Meulengracht er der i høj grad brug for en større bevidsthed om, at vejen til det gode, intime og varige parforhold handler om alt dét, vi hver gør, siger og viser hinanden i hverdagen:

"Det er vigtigt at minde sig selv om, at det vi gør og de valg, vi træffer – hver eneste dag – enten bringer os tættere på eller længere væk fra vores partner. Husker vi dette, bliver det nemlig også tydeligt, at vi selv er ansvarlige for at sikre, at vi får det varige, intime og kærlige parforhold, vi inderst inde drømmer om," siger Christiane Meulengracht og uddyber:

"At pleje parforholdet handler ikke blot om, at vi tager en kærestetur til Paris en gang om året – men derimod i langt højere grad om den måde, vi er sammen som par i hverdagen."

5 råd til mere kærlighed

Nedenfor har Christiane Meulengracht samlet 5 gode råd, som kan hjælpe dig og din partner med at skabe sunde parforholdsvaner, vælge kærligheden til og komme tættere på hinanden i hverdagen:

  1. Det måske vigtigste skridt for dig, som ønsker et kærligt, intimt og varigt parforhold, er at skrue op for nysgerrigheden. Med åbne spørgsmål såsom ’hvad synes du?’ og ’hvad er din holdning til dette?’ viser du din partner, at du er oprigtigt interesseret i dét, han eller hun tænker, føler og mener. Heri ligger samtidig en accept af, at din partner ikke nødvendigvis er det samme menneske, som ham eller hende, du forelskede dig i – vi udvikler os nemlig hele tiden. I starten virker det måske akavet med daglige nysgerrige spørgsmål, men tag det som et tegn på, at du måske ikke har været helt god nok til det hidtil.
  2. Kys hinanden og hold i hånd – hver dag! Fysisk berøring aktiverer nemlig hormonstoffer i kroppen, der får os til at føle os forbundet. Har du og din partner glemt at kysse hinanden, så hjælp den gode vane på vej med en seddel på badeværelsesspejlet eller køleskabet, der minder jer om det.
  3. Find 10 minutter til dagligt at ’tjekke ind’ hos hinanden, hvor du og din partner giver hinanden udelt opmærksomhed og holder alle ydre forstyrrelser ude. Hav god øjenkontakt og lyt efter. Lav eventuelt en øvelse, hvor I giver hinanden fem minutter til at fortælle om det, som rører sig hos jer hver især – og se det som en mulighed for at lytte og lære nyt om hinanden – hver dag.
  4. Husk at sige ’tak’ for det, du sætter pris på ved din partner – og fortæl hvorfor. Det handler både om de store ting, men også om de små ting i hverdagen.
  5. Tænk altid over hvilken energi, du ønsker at bringe ind i dit parforhold, når du træder ind ad døren efter en travl arbejdsdag. Hvis du vil det bedste for dit parforhold, så pas på med at ’smitte’ din partner med dine arbejdsfrustrationer og det, du endnu ikke har nået – men mød i stedet din partner med kys og udelt opmærksomhed.
Parforhold
Parterapeuten: Når du lukker ned overfor din partner, straffer du dig selv mest 

Har du for vane at tænke ”så kan han lære det”, eller ”han fortjener ikke min kærlighed”, så er du måske godt i gang med at finde på ’strafaktioner’ mod din partner. Og dem skal du passe på med, for de gør både dig selv og din partner ulykkelig, fortæller parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Test: Er der balance i parforholdet? 

Kærligheden har trænge kår i et parforhold, hvor følelsen af fællesskab, jævnbyrdighed, gensidig respekt og opmærksomhed, mangler. Følelsen af at man konsekvent yder en større indsats end sin partner, skaber en ubalance, som kan være svær at rette op på.

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Vi holder smartphonen i hånden mere end vores partner 

Kærligheden risikerer at blive den store taber, hvis ikke vi aktivt tager et valg om at kæmpe imod trangen til at give vores smartphone den dyrbare opmærksomhed, som vi inderst inde hellere vil give – og modtage fra – vores partner. Det mener parterapeut og forfatter Christiane Meulengracht, der…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: De alvorlige konsekvenser ved ikke at lytte til hinanden 

Som nyforelskede er vi gode til at lytte til hinanden, men som årene går, ’glemmer’ mange par at give hinanden daglige doser af udelt opmærksomhed, og det kan få store konsekvenser. Sådan lyder det fra parterapeut, Christiane Meulengracht, som her deler 4 råd til bedre kommunikation.

Læs mere
Parforhold
Flere kvinder bliver udsat for voldtægt 

Ifølge en netop offentliggjort undersøgelse, som Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet, fremgår det at flere end 6.700 kvinder blev udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg i 2019. Det er stærkt bekymrende, og der er…

Læs mere
Parforhold
Sexolog: Derfor taler mænd ikke om præstationsbesvær i soveværelset 

Mange danske mænd oplever enten manglende sexlyst, rejsningsbesvær eller for tidlig sædafgang, men udfordringerne er forbundet med så meget skam, at kun få gør noget for at ændre på situationen, fortæller parterapeut og sexolog, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Når vold er hverdag 

Knapt 4% af alle voksne kvinder i Danmark har i det seneste år været udsat for fysisk vold. Af disse har ca. 2 ud af 3 været udsat for vold af deres nuværende eller tidligere partner. Det er et alvorligt samfundsproblem, der understøttes af nogle strukturelle magtforhold i samfundet, skriver Dansk…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Dårlige vaner spænder ben for dit lykkelige parforhold 

Mens vores sunde vaner er med til at sikre, at vi fungerer optimalt i hverdagen og i parforholdet, er vores uhensigtsmæssige vaner ofte ødelæggende for kærligheden, mener parterapeut Christiane Meulengracht. Her giver hun sit bud på 7 dårlige vaner i parforholdet.

Læs mere
Parforhold
Når lysten til sex forsvinder 

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem,…

Læs mere
Parforhold
Parterapeuten: Det er ikke din partners opgave at fylde dig med kærlighed 

Vi danskere er alt for gode til at skubbe ansvaret for vores egen glæde og lykke over på vores partner, og det gør os ulykkelige, mener parterapeut Christiane Meulengracht, forfatter til bogen 'Kærlighed med vilje'.
”Det er et meget almindeligt træk, at vi danskere går rundt med den opfattelse,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^