Når lysten til sex forsvinder

Kategori: Parforhold

Når lysten til sex forsvinder 

Rigtig mange par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når de oplever perioder, hvor lysten til sex mangler. Ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ eller være tilstrækkelig nærværende. Men den manglende lyst er sjældent det egentlige problem, men derimod et symptom på, at noget helt andet er galt, siger parterapeut og sexolog Christiane Meulengracht.

 

Tag signalerne alvorligt og skru op for nysgerrigheden

Rigtig mange danske par bliver frustrerede og ved ikke, hvad de skal stille op, når sexlysten i perioder forsvinder. Det fortæller parterapeut, sexolog og forfatter, Christiane Meulengracht, som i sin klinik ofte ser, hvordan bebrejdelserne mod hinanden får frit løb, når den ene eller begge parter har mistet lysten:

”De fleste par ryger ned i skyttegravene, når sexlivet går i stå, og ofte ender man med at anklage og bebrejde hinanden for ikke at tage initiativ, vise nok nærvær eller være tilstrækkelig spontan. Det er rigtig ærgerligt, for hvis man tør, er der et kæmpe potentiale i at skrue op for nysgerrigheden og udforske, hvad der i virkeligheden ligger bag. Manglende sexlyst er nemlig meget sjældent det egentlige problem, men derimod et symptom på, at noget helt andet er galt,” siger Christiane Meulengracht.

Når Christiane Meulengracht møder par, hvor lav sexlyst hos den ene er blevet et problem, siger hun ofte ’tillykke’, for nu har parret nemlig en god anledning til at tage signalerne alvorligt og til at være mere nysgerrige på sig selv og hinanden.

”Manglende sexlyst er en naturlig reaktion fra kroppen – men naturligvis et tegn, man skal tage alvorligt.”

Det er hverdagen, der hæmmer sexlysten

Oplever man, at sexlysten er forsvundet, er det ifølge parterapeuten ofte en rigtig god idé, som udgangspunkt, at se nærmere på sine prioriteter og de valg, man træffer i hverdagen – både praktisk og kommunikationsmæssigt. For ifølge Christiane Meulengracht er de fleste af os spundet ind i en hverdag, som ikke levner meget plads til nydelse og spontanitet:

”Lysten til sex, ægte intimitet og nærhed får næring, når vi giver slip og skaber plads til nydelse og spontanitet. Men i vores præstationskultur har vi vænnet os til kontinuerligt at stile efter mere og jage dét, vi ikke har, og det står i skærende kontrast til at være spontane og tilstede i nuet. For at mærke liderligheden og glæden ved at nyde nærværet i det seksuelle møde skal vi ned i kroppen. Det er blevet en udfordring for mange. Vi har tendens til at leve 'i hovedet',” siger Christiane Meulengracht og uddyber:

”Vores livsomstændigheder påvirker i høj grad vores lyst til sex, og især for kvinder er dét at miste kontakten til underlivet noget af det første, der sker, når vi bliver for presset i en præstationsfyldt hverdag fyldt med pligter og alt det vi ”skal”. Det er biologisk naturligt, at libidoet falder, når vi er overbelastede – det tolker kroppen nemlig som, at det slet ikke er nu, vi skal have børn.”

Ifølge en tidligere undersøgelse fra Statens Serums Institut og Aalborg Universitet er kvinders sexlyst generelt mindre end mænds, men Christiane Meulengracht møder også mange parforhold, hvor det er manden, som har mistet lysten.

7 gode råd til at skrue op for glæden ved krop, sex og intimitet

Christiane Meulengracht har samlet 7 gode råd til dig, som sammen med din partner ønsker at tænde sexlysten og genfinde intimiteten i parforholdet.

  1. Få styr på prioriteterne – og skær fra
    Hvis du, ligesom mange andre, lider af FOMO (Fear Of Missing Out) og samtidig vil gøre noget godt for jer, så brug tid på at overveje, om der er områder, hvor du selv eller I som par kan skære fra. Overfylder man hverdagen med aktiviteter og ’pligter’ kan det hurtigt fjerne overskuddet til intimitet, ligesom man kan miste kontakten til sig selv og dermed sin partner.
  2. Lav et dagligt ’partjek’
    Sørg for, at du og din partner har kærestetid hver dag, hvor I er til stede – sammen. Det behøver ikke være mere end 10-15 minutter, hvor I slukker fjernsynet, kigger hinanden i øjnene, holder i hånd og fokuserer på nuet og hinanden. På det, der foregår lige nu og her i jer hver i sær. Det er en god ide at sætte fast tid af til det, fx. når I kommer hjem fra arbejde eller børnene er puttet. Det er blot 10-15 minutter – og en investering i din kærlighedsrelation.
  3. Drop bebrejdelserne
    Er du frustreret over manglende sexlyst hos dig selv eller din partner, så fortæl om dine frustrationer. Men bliv altid på din egen banehalvdel og vær nysgerrig på, hvad din partner oplever, så du er med til at skabe samhørighed frem for at optrappe en konflikt. Dårlig stemning, kritik og følelsen af at skulle leve op til pligter er en sikker intimitets-dræber.
  4. Øv dig i at nyde
    Mind dig selv om, at du selv bestemmer, om du nyder din hverdag. Nyd det tøj du har på, gåturen i skoven, den gode kop kaffe osv. Nyd det, du sanser. Når du øver dig i at nyde, er du nemlig godt i gang med at genfinde kontakten med dig selv og din krop.
  5. Husk din fysiologi
    For lidt eller dårlig søvn, en forsømt krop og lavt fysisk aktivitetsniveau er blandt de største dræbere af sexlysten, for en træt, udmattet og belastet krop og hjerne har en negativ indflydelse på dine stress- og kønshormoner. Overvej om du får den søvn, den kost og den motion i frisk luft, du har brug for.
  6. Kvalitet kommer før kvantitet
    Husk samtidig, at kvalitet altid kommer før kvantitet. Det er ikke antallet af gange, I har sex, der er det vigtige – det er derimod er den nydelse, intimitet og nærhed, jeres samvær (med eller uden samleje) kan være med til at skabe.
  7. Vi har forskellig sexlyst
    Til sidst er det selvfølgelig også vigtigt at huske på, at vi alle har forskellig lyst. Hvad er der er det rigtige for nogle par, behøver ikke være det rigtige for jer. Og hvad der er det rigtige for dig, behøver ikke nødvendigvis at være det for din partner.

Om Christiane Meulengracht

Christiane Meulengracht er par- og familieterapeut, sexolog og forfatterinde til bogen "Kærlighed med vilje" samt værtinde til podcasten af samme navn.

Hun arbejder til daglig via sin praksis i Hellerup og Hornbæk, hvor hun hjælper kvinder og mænd med at skabe mere nærværende og bevidste forhold, hvor begge parter føler sig set, hørt og forstået. 

"Som uddannet og erfaren Parterapeut & Sexolog hjælper jeg voksne mænd og kvinder, der drømmer om et fantastisk parforhold, hvor de oplever mere kærlighed, nærhed, bedre erotik og kommunikation og som ved, at det aldrig handler om at ændre på partneren, men om at aktivere skjulte ressourcer og styrker, der ligger hos dem selv."

Parforhold
Advokaten: Vigtige overvejelser omkring skilsmisse 

En skilsmisse er ofte en turbulent tid, et følelsesmæssigt kaos af vrede, sorg og afmagt. Midt i det hele kan det være svært at bevare overblikket og forholde sig til de mange praktiske ting, der tages stilling til. Men det er ekstremt vigtigt at sætte sig ind i skilsmissereglerne og forstå og…

Læs mere
Parforhold
Parterapeut: Sådan håndterer du din jalousi 

Kæmper du ofte med en stærk følelse af jalousi? Og kunne du godt tænke dig at blive bedre til at slippe de negative tanker om alt det, som kan ske, men sjældent gør det, når du eksempelvis sender partneren til julefrokost med kollegerne? Så start med at acceptere, at følelserne er der frem for at…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Ulig fordeling af huslige opgaver kvæler kvinders sexlyst  

En ny undersøgelse viser, at når huslige opgaver i parforholdet ikke er ligeligt fordelt, så påvirker det kvinders lyst til deres partner.

I undersøgelsen, offentliggjort i fagbladet ’Archives of Sexual Behavior’ medvirkede 700 kvinder, som alle opfyldte kriterierne: Kvinder der gennem 6 måneder…

Læs mere
Parforhold
Undersøgelse: Mange voldsudsatte søger aldrig hjælp  

Selvom det anslås, at omkring 200.000 kvinder og mænd hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold af deres partner, er det kun en mindre andel, der søger hjælp fra myndigheder eller organisationer til at håndtere den vold, de udsættes for. Nu har Statens Institut for Folkesundhed gennemført en…

Læs mere
Parforhold
Psykologi: Styrk kærligheden og forlæng livet med positivitetsresonans  

Når man har levet sammen gennem mange år, kan man nemt komme til at tage hinanden for givet. Forholdet kan være lullet ind i en hverdags trummerum, hvor vi ikke rigtig ’ser’ hinanden, og ikke rigtig kommunikerer, fordi vi tror vi ved, hvad den anden tænker.

Læs mere
Kvindedag
Derfor anmeldes mange seksuelle overgreb ikke 

Blandt de enorme konsekvenser, seksuelle overgreb har for ofrene, er de langvarige men. Selv mange år efter hændelsen kan livet være præget af tilbagevendende angst og tristhed, og ofte også af en magtesløshed og skam, der i værste fald afholder ofrene fra at anmelde overgrebet og søge hjælp.

Når…

Læs mere
Parforhold
Efter utroskab: Det er et fælles ansvar at genopbygge tilliden 

Har man som par et ønske om at komme videre sammen efter utroskab, er man nødt til at forstå, at det er et fælles ansvar at få genskabt tilliden, og derfor skal man passe på med at hænge fast i forestillingen om, at der en ’skyldig’ og et ’offer’, mener parterapeut Christiane Meulengracht.

Læs mere
Parforhold
Flere end 100.000 udsættes for psykisk vold - Fire ud af ti ofre er mænd 

108.000 personer blev i 2020 udsat for psykisk vold, anslår en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er dobbelt så mange, som der rammes af fysisk vold. Offerundersøgelsen, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag, viser, at ofrene ofte oplever meget…

Læs mere
Parforhold
Brevkasse: Kan man leve med en mand man ikke elsker? 

Hej brevkasse

Min kæreste og jeg har gennem længere tid kun levet som venner og forældre til vores fire børn. Det er ikke hans valg. Han vil rigtig gerne have kys, kram og sex, men jeg har slet ikke lyst til noget af det. Jeg føler intet, når han kysser mig, og jeg bryder mig ikke om at tage tøjet…

Læs mere
Sundhed
Partnere til psykisk syge er ofte selv psykisk belastet 

Vi vælger typisk en partner, som ligner os selv i forhold til social status, uddannelse og til dels også indkomst. Det har forskning tidligere slået fast. Nu viser en ny undersøgelse, at næsten halvdelen af de forældre, der har børn med en partner med skizofreni eller bipolar sygdom, selv opfylder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^