Kaffekultur
En god kop kaffe kræver godt håndværk
Når man snakker om kaffe og trendy cafeer, dukker ordet "barista" op. Barista er en italiensk betegnelse og betyder kaffe-tilbereder. Den bruges om den eller de personer, der på kaffebarer og cafeer betjener espressomaskiner og tilbereder kaffen. Blandt ægte kaffeentusiaster anses det som håndværk, at kunne lave en ordentlig kop kaffe. Nogle mener, at halvdelen af kaffens kvalitet afhænger af hånden, som tilbereder den.
En uddannet barista har særlig viden omkring kværning af kaffen, han kan udvælge den korrekte blanding af kaffebønner og den korrekte ristning, han har indsigt i kaffekværne og espressomaskiner og så har han ”næse” for kaffe og for tilberedelsen af den gode kop kaffe.
Bliv din egen barista
Det er blevet moderne at tage cafékulturen med hjem og byde på eksotiske kaffesorter brygget på fine stempelkander, avancerede kaffemaskiner eller små italienske espressokander.
Tips til, hvordan du bliver din egen barista:
- Anskaf dig en kaffekværn
- Køb hele bønner, og kværn disse til en partikelstørrelse på mellem 0,5 mm og 1,0 mm - prøv dig frem
- Sørg for at din stempelkande er helt ren
- Sørg for at have en måleske eller lignende, så kaffen doseres ens hver gang - ca. 7-8 gram pr. 1,5 dl vand
- Bring frisk koldt vand til kogepunktet og vent ½ minut, hæld vandet over bønnerne
- Rør rundt med en ske
- Sæt stemplet på toppen af kanden og pres det ½ cm ned
- Vent ca. 4 minutter og pres stemplet i bund. Det må ikke være svært
- Drik kaffen straks eller hæld den på en forvarmet termokande
Sådan laver du god kaffe
Her følger anvisninger til, hvordan du selv fremstiller en god kop kaffe.
- Espresso
3 cl espressokaffe serveret i lille forvarmet kop. Igennem ca. 7 gram fintkværnet kaffe presses 3 cl. 90 grader varmt vand ved hjælp af en pumpe, som skaber et tryk på 9 bar. Gennemløbstiden skal være 25 sekunder. Espressoen serveres i en forvarmet hvid porcelænskop. Overfladen på kaffen skal være mørkebrun med et tigerskind lignende udseende. - Espresso Macchiato
En espresso med en lille smule opskummet mælk. Serveres i glas eller kop. Macchiato betyder plettet på italiensk. - Cappuccino
Lige dele espresso, varm mælk og mælkeskum. Der kan evt. drysses chokolade på toppen. Serveres i kop eller glas. - Caffè Latte
En espresso med ca. 2 dl steamet mælk og en lille smule mælkeskum på toppen. - Caffè Mocca
En espresso med ca. 2 dl steamet mælk iblandet lidt chokoladesirup. Brug evt. varm chokolade i stedet for chokoladesirup. Toppes med flødeskum og serveres i glas. Kan evt. drysses med chokolade.