Sommerhit: Vegansk koldskål med jordbær og granola

Sommerhit: Vegansk koldskål med jordbær og granola 

Koldskål er indbegrebet af dansk sommer. Kontrasten mellem det søde og syrlige, cremede og sprøde er en himmelsk mundfuld. Koldskål kan servere som dessert, men er også skøn som delikat snack, når lækkersulten kommer snigende.

Her får du sommerens absolutte bedste, veganske koldskålopskrift, udviklet af kogebogforfatteren, Maria Engbjerg, og bragt i hendes inspirerende bog 'Sunde skåle'.

Ingredienser til vegansk koldskål:

  • 1 liter soyamælk naturel
  • 1 liter soyayoghurt naturel
  • 2 citroner, saften heraf
  • 1 stang vanilje, kornene herfra
  • 4-6 spsk. ahorn- eller kokossirup,

Byg din skål:

  • Rør soyamælken sammen med citronsaften og siruppen. Skrab vaniljekornene ud af vanilijestangen, og rør dem ud i soyablandingen.
  • Rør derefter soyayoghurten i, og smag koldskålen til.
  • Server koldskålen i skåle med friske jordbær og granola.

Ingredienser til granola:

  • 2,5 dl tørrede dadler, befriet for sten og udblødt i kogende vand
  • 1 dl. tahin
  • vand fra dadlerne
  • 7,5 dl blandede, glutenfri gryn og flager fx. boghvede, havre, quinoa eller hirse
  • 2,5 dl blandede nødder
  • 1 dl hampefrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 2 tsk. kanel
  • 1 tsk. kardemomme
  • 2 dl tørrede morbær
  • 50 g grysetørrede granatæblekerner

Sådan gør du:

  • Hæld kogende vand over dadlerne, til de er dækket.
  • Lad dem stå og trække i 20-30 minutter. Hæld vandet fra, men gem det.
  • Kom de udblødte dadler i foodprocessoren sammen med tahin, og tilsæt 1 spsk. vand fra dadlerne. Blend det og tilsæt mere af dadelvandet, til konsistensen er cremet og flydende.
  • Tænd ovnen på 150 grader, og kom bagepapir på en bageplade.
  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål, og mix det sammen med dadel-tahin-blandingen, til det hele er dækket og klistret.
  • Spred den klistrede masse ud på bagepapiret, så det er jævnt fordelt.
  • Sæt pladen i ovnen, og bag granolaen i 35-45 minutter.
  • Kig til det efter 30 minutter, vend rundt i det, og giv det 10-15 minutter mere eller til det er gyldent og sprødt.
  • Tag pladen ud af ovnen, og lad det køle helt af.
  • Når granolaen er afkølet, brækkes den i stykker af ønsket størrelse, og blandes sammen med morbær og grysetørrede granatæblekerner.
  • Kom granolaen i en lukket beholder, og brug den som topping på koldskålen, greenies, smoothies og chiagrød, eller spis den med plantemælk på eller drysset på en salat. Det er overraskende godt!
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^