Surdej
- Rør 200 g. hvedemel, 2 dl vand, 1 tsk. honning og 1 spsk. surmælksprodukt sammen til en klæg dej
- Hæld dejen på et skoldet glas og læg låg eller film løst over glasset
- Lad dejen stå ved stuetemperatur et døgns tid
- De følgende dage skal du dagligt tilføje og røre 1/2 dl vand og 3/4 dl mel til dejen
- Efterhånden vil dejen blive mere og mere aktiv, dufter syrligt, bobler og hæver op, for derefter at kollapse igen
Hvis dejen ikke rigtig viser nogen tegn på aktivitet, så tilføj endnu en lille skefuld honning, hvilket i løbet af et par dage skulle sætte gang i processen
Man kan lave surdejen udelukkende med mel og vand, men honning og surmælksprodukt, som begge indeholder aktive bakterier, fremmer gæringsprocessen.
Ideen med surdej er at lade dele af dejen tilbage, tilføje mere mel og vand til denne, så man altid har en god og aktiv surdej ved hånden.