Camilla Plum: Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager

Camilla Plum: Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager 

Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager, skriver Camilla Plum. Mens syltning normalt indebærer at ingredienserne koges med lage, så anvendes der ved råsyltning rå, fintsnittet grøntsager.

Blandt grøntsager, der egner sig til råsyltning er fx gulerødder, rødløg, fennikel, radisser, kålstok, enten i hver sin syltning eller sammen. Ved at råsylte grøntsagerne bevarer de deres sprødhed og bid, til gengæld er holdbarheden for råsyltede grøntsager max 1-2 uger.

"Råsyltede grøntsager smager vanvittigt godt og syltelagen kan krydres på mange måder" siger Camilla Plum, som her deler sin opskrift på råsyltede sprøde grøntsager med citron, ingefær og hvidløg.

"Dét er en god og alsidig lage, men man kan fx også tilberede en mere japanskinspireret version med en citruslage med citronduftende krydderurter som citronverbena, citrongræs, limeleaves, citrontimian, og sezhuanpeber. Prøv også en lage med anis, fennikelfrø, stjerneanis og lidt sløret lakridsrod, eller bare et klassisk syltekrydderi med gul sennep, lang peber, laurbær, dildkroner, chili og allehånde eller nelliker samt frisk rå peberrod til allersidst. Det er dejligt."  

Hvis du kommer røde rødbeder eller mørke gulerødder i, så får de råsyltede grøntsager den flotteste røde farve. Man kan også tiføje lidt frisk gurkemejerod sammen med ingefær og få et knaldgult resultat.

Camillas opskrift

Her får du Camilla Plums tips til hurtig og nem råsyltning af grøntsager.

Ingredienser

  • 1 kg grøntsager
  • Eddikesirup:
    2 citroner - saft + fintskåret skal
    4 dl æbleeddike
    500 g rørsukker
    5 fed hvidløg i tynde skiver
    2-3 tørrede chili
    50 g frisk ingefær i tynde skiver
    Evt. lidt frisk gurkemeje

Opskrift

  • Kom alle ingredienser til siruppen i en gryde. Ingefær skal i rå til allersidst. Lad det koge til sukkeret er opløst.
  • Skær grøntsagerne papirstyndt på langs. Det gøres bedst med et mandolinejern.
  • Hæld lagen, mens den er varm, men ikke kogende, over grøntsagerne.
  • Prop grøntsagerne ned unde lagen.
  • Læg ingefær øverst, når grøntsager og lage er kølet af.
  • For at opnå optimal smag og konsistens, har de råsyltede grøntsager godt af at stå natten over.
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pasta con crema di fagioli cannellini e spinaci 

Det italienske køkken er kendt og elsket for sine enkle retter med fokus på gode råvarer, og her er ’pasta con crema’ en let og helt enkel klassisk anretning med perfekt balance mellem cremet konsistens og fyldig smag. Tilføjer man spinat til bønne-pestoen, så har man retten 'Pasta con crema di…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Pizza con melanzane e parmigiana - Pizza med aubergine og parmesan 

Er du vild med aubergine, så er pizza med aubergine og parmesan, kaldt 'pizza con melanzane e parmigiana' på italiensk, nok lige en pizza, der falder i din smag. Med opskriften og nogle få ingredienser, kan du hurtigt nyde den skønne smag af lun aubergine, tomatpesto, basilikum og masser af…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Italienske biscotti 

Det er altid godt at have noget i kagedåsen, for man ved jo aldrig, hvornår den akutte trang til sødt, melder sig. Her er den italienske biscotti et godt bud på en lille, sprød og yderst alsidig småkage.

At bage biscotti er nemt, og det giver dig mulighed for at give småkagen lige præcist den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Salat med tandoorikylling og babyspinat 

Nyd forårets friske babyspinat med tandoorikylling i skøn forening med frisk vandmelon og myntecreme.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og skøn klassisk forårsanretning 

Blandt klassiske frokostanretninger er 'avocado & rejer' måske den mest populære og en herlig mundfuld med den fineste kombination af smagfulde ingredienser. Her fremhæves den den delikate reje- og avocadosmag med letsaltet ørredrogn, rødløg, hårdkogte æg, tomat, citron og friskklippet purløg. Det…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Blinis med vilde ris og laks 

Blinis er en yderst delikat russisk specialitet. De små, letsaltede madpandekager kan serveres med fx. laks, kaviar, tunsalat eller stenbiderrogn.

Opskriften på en sprød og spændende variation tilberedt med vilde ris, får du her. Nyd dem som lækker forret med cremefraiche og purløg, rødløg eller…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Lakridsmuffins med vanilje og hvid chokolade 

Det dejlige ved muffins er, at man nemt kan give dem den smag, man holder allermest af. Og for lakridselskere er lakridsmuffins naturligvis sagen.

Her er opskriften på de lækreste, bløde muffins, som kan dekoreres med smørcreme og lakridspulver, hvis man vil have den helt store lakridsoplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Lakridshåndværk i Bagsværd 

Der er ingenting som god lakrids, og er man rigtig lakridselsker, så går man ikke på kompromis med kvaliteten.

Det ved lakridsmagerne hos Bagsværd Lakrids, som fremstiller ægte, håndlavet lakrids af fineste kvalitet. Her produceres alt fra klassisk sød lakrids, saltlakrids og salmiaklakrids, til…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sådan laver du nemt lakridsbolsjer 

Hvis du er vild med lakridsbolsjer, så kan vi varmt anbefale, at du laver dem derhjemme. Det er ikke så svært, og med Urtegaardens opskrift på gammeldags lakridsbolsjer, så får du bolsjer, der slår både dameskrå, rustne søm og møtrikker, spejderhagl og brystkarameller med flere længder.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^