27. marts: Spansk paella dag

27. marts: Spansk paella dag 

Det spanske køkken byder på stribevis af delikate retter; tortilla, chorizo, crema catal, calamares fritos, tapas og gazpacho. Alligevel må paella nok siges, at være Spaniens ultimative nationalret, hvorfor den hyldes med sin helt egen mærkedag; Spansk paella dag.

Retten, som siges at stamme fra de Baleariske middelhavsøer øst for Valencia; Mallorca, Menorca, Ibiza, og Formentera, er kendt verden over for den udsøgte kombination af stegte ris og grøntsager, skaldyr, fisk, kød, chorizo eller fjerkræ, krydret med hvidløg, cayennepeber, paprika og safran.

Listen af ingredienser til paella ser lang og uoverskuelig ud, men når du først har dem i hus, så er det ikke nogen svær ret at tilberede. Og smagen af den klassiske, spanske ret, er en helt igennem uovertruffen oplevelse.

Ingredienser til 2 personer:

  • 300 g kylling inderfilet
  • 300 g skaldyr; musling, reje, jomfruhummerhale og/eller krabbe
  • Evt. 200 g blæksprutte (fx forkogt, skivet og pasteuriseret blæksprutte hos Coop)
  • 1 rødløg
  • olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 1 tsk. cayennepeber
  • 1 tsk. paprika
  • 3-4 tråde safran, udblødt i 1 spsk kogt vand
  • 300 g basmati ris
  • 1 dl hvidvin
  • 1 l fiske- eller hønsebouillon
  • 150 g grønne bønner
  • 1 rød peber
  • 5 cherrytomater
  • 1 håndfuld kruspersille
  • 1 citron
  • 1 lime
  • salt og peber

Opskrift

  • Pil og hak løget fint, og varm olivenolie i en dyb, tykbundet pande eller wok.
  • Steg løgternene ved jævn varme, indtil de er møre og bløde. Tilsæt presset hvidløg, cayennepeber, paprika og safran. Steg under omrøring i ca. 1 min.
  • Tilsæt de skyllede ris, og steg under omrøring i et par minutter, inden hvidvin og halvdelen af bouillonen tilsættes. Lad panden komme i kog, og lad det simre i ca. 10 min. Panden rystes jævnligt mens risene simrer. Rør ikke, så risikerer du at risene klistrer. Tilsæt lidt mere af bouillonen, hvis det er nødvendigt.
  • Varm olivenolie i en anden pande, og steg kylling inderfilet ved jævn varme i ca. 8. min, eller indtil de er gyldne og gennemstegte.
  • Tag kyllingestykkerne op og hold dem varme. Tilsæt lidt mere olivenolie, og varm panden godt op. Steg skaldyr ved høj varme i 3-4 min.
    Husk, at  de muslinger, der ikke er lukkede eller ikke lukker ved et slag mod bordet, skal kasseres.
  • Smag nu risene til med salt og peber, tilsæt blæksprutte, bønner og resten af bouillonen, og lad retten simre i yderligere 4-5 min., eller indtil risene er møre.
  • Når risene er færdige, lægges de stegte kyllingestykker og skaldyr over risene, panden fjernes fra varmen og dækkes med stanniol.
  • Lad retten trække i ca. 5 min., inden den pyntes med rød peber i ringe, cherrytomat i både
     og hakket persille. Servér citron- og limebåde og evt. godt brød til.
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^