Luise Vindahls græskarquiche med karamelliserede løg + grønkål

Bogen Green Kitchen: Quick + Slow er meget mere end en samling opskrifter. Her får man både tips til prepping og til ting, og en masse bud på tvists i forhold til årstiderne med forslag til alternative ingredienser.

Luise Vindahls græskarquiche med karamelliserede løg + grønkål 

Fra bestsellerforfatterne David Frenkiel og Luise Vindal kommer endnu en super inspirerende bog med 100 nye skønne, vegetariske opskrifter.

I 'Green Kitchen Quick + Slow' er der opskrifter på sund og lækker mad med masser af friske råvarer; fra nemme retter, der kan laves i en fart i hverdagen, til retter der kræver lidt mere tid - men er det hele værd! Og med dem har man jo også en god undskyldning for at hygge sig i køkkenet.

Fra bogen bringer vi her opskriften på den lækreste græskarquiche med karamelliserede løg.

Til 6-8 personer

Havredej ingredienser

  • 135 g havregryn, blendet til mel
  • 75 g mandelmel
  • 75 g rismel
  • 5 spsk kartoffelmel
  • ½ tsk havsalt
  • 150 g smør, skåret i tern
  • 5 spsk koldt vand

Fyld ingredienser

  • 1 lille hokkaidogræskar eller butternutsquash
  • 3 spsk olivenolie
  • 3 kviste timian, kun bladene
  • ½ tsk stødt kanel
  • 2 løg, skåret i tynde skiver
  • 3 fed hvidløg, knust
  • 2 store håndfulde grønkål eller spinat, stilkene fjernet
  • 1 tsk æblecidereddike
  • 3 mellemstore økologiske æg
  • 2½ dl mælk eller plantedrik efter eget valg
  • 200 g feta, smuldret
  • ½ tsk tørrede chiliflager
  • 1 håndfuld valnødder
  • havsalt og friskkværnet sort peber

Sådan gør du:

  • Forvarm ovnen til 180° og læg bagepapir i en bradepande.

  • Bland havremel, mandelmel, rismel, kartoffelmel og salt i en stor skål. Kom smørret i og smuldr det i melet med fingrene, til det ligner groft rasp. Tilsæt vandet lidt ad gangen, og saml blandingen til en dej. Vend den ud på en meldækket overflade og form den til en tyk skive. Hvis den smuldrer for meget, kan du tilsætte yderligere 1-2 spiseskefulde vand. Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i cirka 30 minutter. Lav fyldet imens.

  • Skræl græskarret og skær det i 1-2 cm tykke både. Læg dem i bradepanden og stænk dem med 1 spsk af olivenolien. Drys timian, kanel og 1 nip salt ud over og vend græskarstykkerne i det. Bag dem i cirka 20 minutter, eller til bådene begynder at få farve og blive møre.

  • Varm imens resten af olien på en pande over middel varme og stir-fry løg og hvidløg i 10 minutter, til de er transparente og møre. Skru ned til lav varme og lad dem karamellisere i 20 minutter, til de er gyldne – tilsæt eventuelt lidt vand, hvis det er nødvendigt. Hak grønkålen eller spinaten groft og kom den på panden. Lad den falde sammen i 1 minuts tid, og rør derefter æblecidereddiken i. Drys med salt og peber og lad det simre i 1 minut mere, før du sætter det til side.

  • Læg den afkølede dej mellem 2 ark bagepapir og rul den ud til en grov cirkel, der er cirka 5 mm tyk. Flyt den forsigtigt over i en 28 cm tærteform og tryk dejen ind mod formens sider. Skær overskydende dej væk og tryk den sammen, hvis der er huller. Prik dejen med en gaffel. Sæt fadet i ovnen og bag bunden i 10 minutter.

  • Pisk imens æg og mælk sammen i en stor skål. Smuldr fetaen i og tilsæt chiliflager.
  • Læg halvdelen af løg- og kålblandingen på den bagte quichebund og fordel græskarskiverne jævnt ovenpå (hvis der bliver nogen tilovers, kan de fint bruges i en lækker salat eller i en sandwich).

  • Hæld æggeblandingen over og læg resten af kål- og æggeblandingen ovenpå.

  • Hak valnødderne groft og drys dem over quichen.

  • Bag den i 35-40 minutter, til den er gylden. Servér den varm med en frisk, syrlig salat til.

Titel: Green Kitchen Quick + Slow
Forfatter: David Frenkiel & Luise Vindahl
Forlag: Politikens Forlag
Køb bogen: Køb bogen hos din lokale boghandler, eller bestil den på nettet

Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Håndmadder og højtbelagt 

Som en vigtig og højt elsket del af dansk madkultur, er rugbrødet en uundværlig del af frokosten uanset om man er til højtbelagt smørrebrød eller mindre avancerede håndmadder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse 

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Kanelsnegle - Annemette Voss Fridthjofs yndlingsopskrift 

Blandt opskrifterne på alverdens delikate kager i kagebøger af Annemette Voss er her hendes absolutte yndling: Kanelsnegle!

De lækre snegle er absolut hit og en af de mest populære opskrifter på KvindeGuiden - ganske enkelt fordi de bare er de allerbedste og samtidig super nemme at lave.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift på hjemmelavede proteinbarer  

Små hjemmelavede proteinbarer er velegnede til at stille den lille sult mellem måltiderne, og løfter hurtigt blodsukker og energiniveau. De er super nemme at lave og fulde af chiafrø og nødder, der er proteinkilder på linje med bønner og ærter.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Proteiner til musklerne fra morgenstunden 

Foråret er den ideelle tid til at komme i gang med træning og bevægelse. Efter en lang vinter inviterer de længere, lysere dage til øget fysisk aktivitet. Husk, at kombinere motionen med en proteinrig kost, da proteiner er essentielle for muskelopbygning og genopretning.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Heibergs gulerodskage 

Gulerodskagen er en klassiker, ikke mindst når den som her, har mascarpone i ostecremen på toppen. Det tilføjer en blød og cremet smag til den letkrydrede kage og de ristede hasselnødder.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Festkage: Chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund  

En fryd for øjet og ganen. Den ultimative chokolademoussekage med hindbær-pannacotta og browniebund fra Karin Moberg og Oscar Måleviks klassiker 'Bag Glutenfrit'. Denne glutenfri festkage kræver forberedelse, men er så delikat og så imponerende smuk, at den er hele arbejdet værd.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ovnbagt lam, asparges og glace 

Fra Christian Bitz og Claus Holms opskriftsamling 'Sund Appetit – Saft, kraft og masser af grønt', bringer vi opskriften på en herlig forårsret med lam.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Påske opskrifter: 12 lækre retter 

Påskedagene indbyder til traveture i forårssolen og hyggelige påskefrokoster. Et fint dækket bord med forårsgrene, æg og hvide tulipaner, og et udvalg af de klassiske påskeretter, gør frokosten til en særlig festlig oplevelse.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Smørrebrødet - En fast bestanddel på påskebordet 

Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel på påskebordet, når laks og flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og dressing.

Her deler Fuldkornspartnerskabet og Hjerteforeningen opskrifter på klassisk sildemad og røget laks med peberrodscreme - på rugbrød…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^