Enamel Copenhagen
Studio Loma armbånd
Michael Kors ur - Darci Gold
Trine Tuxen ring
Hvad hedder de forskellige chilier og hvor stærke er de?
Redaktionen

Nogle mennesker er helt vilde med chili og kan næsten ikke få nok af frugtens varme, brændende fornemmelse i munden. Andre oplever en så voldsom reaktion, at de går en stor bue uden om stærke chiliretter. Men alle kan nok blive enige om, at chili i moderate mængder kan gøre den helt store forskel i rigtig mange retter, ikke mindst i mellemøstlige og mellem- og sydamerikanske retter, hvor chili er helt uundværlig.

Hvad gør chili så stærkt?

Chili indeholder det organisk stof capsaicin, som er stoffet der giver chilier deres styrke. Når capsaicin kommer i kontakt med huden og tungen, stimuleres de nervereceptorer som hjernen opfatter som overophedning af kroppen. Hjernen reagerer helt automatisk ved at aktivere kroppens kølemekanismer dvs. svedproduktion, ligesom stærk chili hos nogen udløser hoste, kvalme og kløe.

Hvor er chilien stærkest?

Capsaicin er især koncentreret i frøstolen, dvs. i den hvide lamel, der sidder inde i midten af chilien. Det er i den del af frugten, man får den fulde oplevelse af chiliens styrke.

Hvorfor er chili stærkt?

I dyreverdenen er det kun fugle – og muligvis spidsmus, der spiser chili, og dermed er med til at sprede plantens frø. Når fugle ikke oplever samme reaktion på chili som mennesker og pattedyr, så skyldes det, at de ikke har de receptorer i hjernen, der registrerer og udløser smerte.

Grunden til at chili har udviklet sin stærke smag er naturligvis at sikre, at frugten kun er interessant for netop de dyr, der effektivt spreder deres frø, og dermed sikrer plantens overlevelse.

Chilisorterog deres styrke

Styrken på de enkelte chilityper måles i enheder efter den såkaldte Scoville-skala. Skalaen er en international angivelse af frugtens styrke, hvor den grønne peber har nul enheder, mens verdens stærkeste chili, Pepper X, er vurderet til 3.500.000 Scoville enheder. Pepper X er således 10 gange så stærkere end Habanero chili, og mere end 400 gange stærkere end Jalapeño.


Anaheim Chili
Capsicum annuum Anaheim
Scoville enheder: 500 til 1.000



Padrón chili og Herbón chili
Pimientos de Padrón
Scoville enheder: 500 til 2.500


Piment d'Espelette
Capsicum annuum Piment d'Espelette
Scoville enheder: 3.000 til 4.000


Jalapeño
Capsicum annuum Jalapeño
Scoville enheder: 4.000 til 8.000


Puya Chili
Pulla
Scoville enheder: 5.000 til 8.000


Serrano Chili
Capsicum annuum Serrano
Scoville enheder: 10.000 til 23.000


De Arbol Chili
Chile de árbol
Scoville enheder: 15.000 til 30.000


Black Cobra Chili
Capsicum annuum Black Cobra
Scoville enheder: 20.000 til 40.000


Cayenne
Capsicum annuum Cayenne
Scoville enheder: 30.000 til 50.000


Pequin Chili
Capsicum annuum Ppiquín
Scoville enheder: 30.000 til 60.000


Tabasco
Capsicum frutescens Tabasco
Scoville enheder: 30.000 til 60.000


Piri Piri Chili - Birds Eye
Capsicum frutescens Piri Piri
Scoville enheder: 100.000 til 175.000


Habanero
Capsicum chinense
Scoville enheder: 300.000 til 350.000


Red Savina Habanero
Capsicum chinense
Scoville enheder: 350.000 til 577.000


Scorpions Chili
Trinidad Scorpion Pepper
Scoville enheder: 800.000 til 2.000.000


Naga Jolokia Chili
Ghost Pepper, Bhut Jolokia
Scoville enheder: 800.000 til 1.000.000


Carolina Reaper
Capsicum chinense Carolina Reaper
Scoville enheder: 1.400.000 til 2.200.000


Pepper X
Havanna-chili Pepper X
Scoville enheder: Op til 3.500.000

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Flødegratineret torsk med pasta og purløg

Torsk er med sin milde smag og fine, hvide kød en alsidig fisk, der kan meget mere end koges til den klassisk nytårsret med sennepssauce og hvide kartofler. Torsk kan steges på pande, bages, dampes, koges og grilles, og så fungerer den med sin neutrale smag med rigtig mange dejlige krydderier. Med...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kuller i kokos og karry

Kuller er en torskefisk, der både i smag og konsistens minder om om torsk, kulmule, hvilling, sej og lange. Kuller kan derfor ofte anvendes som erstatning for andre torskefisk, og det kan være godt at huske, når prisen på torsk stikker af omkring nytår, og når der i sommermånederne fiskes færre...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagte rødspætteruller med parmaskinke og ost

Der er flere gode grunde til at den pandestegte rødspætte er Danmarks nationalret. Først og fremmest gør fiskens milde smag og hvide kød, den magre fladfisk til en delikatesse. Rødspætten er også en yderst alsidig fisk, der både kan steges, dampes og bages. Derudover er der rigtig mange rødspætter i...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Mørksej tilberedt med sambal oelek, fiskesauce, ananas og peanuts

Sejen er en af Nordsøens største torskefisk og kan nå en vægt på hele 20 kilo. Smagen mildere og mere distinkt end torskens, og egner sig godt til fx en lækker thai-inspireret ret: Sejfrikadeller, ris og spidskålssalat med ananas og chili.

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tacos med stegt sesamfisk, chili og mangosalsa

Fisk vendt i sesamfrø og stegt på pande, er en rigtig sprød og dejlig lækkerbisken. Her serveres fisken på tacos og med mangosalsa, creme fraiche, chilisauce og evt. frisk koriander.

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Grillet hvilling med basilikum og nudelsalat

Der er efterspørgsel på danske sæsonfisk, kuller, mørksej, kulmule - og ikke mindst den lille hvilling. Hvilling fiskes året rundt, men højsæsonen for hvillingfiskeri er i september. Hvilling er en lille torskefisk med en dejlig mild smag. Fisken tilberedes i små fileter med skindsiden på, som...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kulmule med bagt rødbede, kartoffelmos og bløde løg

Hvis man gerne vil spise godt, sundt og bæredygtigt, bør man gå efter danske torskefisk, som er i sæson lige nu. Alle kender den klassiske torsk, men faktisk findes der mange flere fisk i samme familie, som ligner torsken i smag og konsistens, men som er et billigere alternativ. Prøv fx de dejlige...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Bagt kulmule med oliven og citroncreme

Kulmulen er en lækker og mager fisk. Og så er den en god kilde til selen, som spiller en vigtig rolle for mange af kroppens biologiske processer, også i forhold til kroppens forsvar mod kræft.

Kulmulen er en torskefisk, der er i sæson hele året. Den er nem at tilberede og kan både steges, grilles,...

Read more
Sensommer
Opskrift: Fransk pæretærte

Har du pærer tilovers, så har du her opskriften på den mest delikate pæretærte. Server den med en ordentlig klat cremefraiche - og gå direkte ind og fald om i en blød stol!

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tanternes æblekage

Æbleplantager og villahaverne bugner af æbler, og der er absolut ingen grund til at lade dem gå til spilde. Vi deler vores allerdejligste æbleopskrifter, hvilket ikke mindst er denne super nemme og helt uimodståelige klassiske kage, som kombinerer de syrligsøde æbler med kanel.

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kodanska glas

Kodanska glas

Kagefad House Doctor

Kagefad House Doctor

Spisestel David Austin

Spisestel David Austin

Brødkurve i søgræs

Brødkurve i søgræs

Shopping Nyheder
Tekande

Tekande

La Gabbianella - Italiensk keramik

La Gabbianella - Italiensk keramik

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

Kai Gade Hansen plakat

Kai Gade Hansen plakat

Nye Bøger
Shopping
^