Enamel Copenhagen
Studio Loma armbånd
Michael Kors ur - Darci Gold
Auro terrasseolie<BR> - miljøvenligt og slidstærkt
Hvad hedder de forskellige chilier og hvor stærke er de?
Redaktionen

Nogle mennesker er helt vilde med chili og kan næsten ikke få nok af frugtens varme, brændende fornemmelse i munden. Andre oplever en så voldsom reaktion, at de går en stor bue uden om stærke chiliretter. Men alle kan nok blive enige om, at chili i moderate mængder kan gøre den helt store forskel i rigtig mange retter, ikke mindst i mellemøstlige og mellem- og sydamerikanske retter, hvor chili er helt uundværlig.

Hvad gør chili så stærkt?

Chili indeholder det organisk stof capsaicin, som er stoffet der giver chilier deres styrke. Når capsaicin kommer i kontakt med huden og tungen, stimuleres de nervereceptorer som hjernen opfatter som overophedning af kroppen. Hjernen reagerer helt automatisk ved at aktivere kroppens kølemekanismer dvs. svedproduktion, ligesom stærk chili hos nogen udløser hoste, kvalme og kløe.

Hvor er chilien stærkest?

Capsaicin er især koncentreret i frøstolen, dvs. i den hvide lamel, der sidder inde i midten af chilien. Det er i den del af frugten, man får den fulde oplevelse af chiliens styrke.

Hvorfor er chili stærkt?

I dyreverdenen er det kun fugle – og muligvis spidsmus, der spiser chili, og dermed er med til at sprede plantens frø. Når fugle ikke oplever samme reaktion på chili som mennesker og pattedyr, så skyldes det, at de ikke har de receptorer i hjernen, der registrerer og udløser smerte.

Grunden til at chili har udviklet sin stærke smag er naturligvis at sikre, at frugten kun er interessant for netop de dyr, der effektivt spreder deres frø, og dermed sikrer plantens overlevelse.

Chilisorterog deres styrke

Styrken på de enkelte chilityper måles i enheder efter den såkaldte Scoville-skala. Skalaen er en international angivelse af frugtens styrke, hvor den grønne peber har nul enheder, mens verdens stærkeste chili, Pepper X, er vurderet til 3.500.000 Scoville enheder. Pepper X er således 10 gange så stærkere end Habanero chili, og mere end 400 gange stærkere end Jalapeño.


Anaheim Chili
Capsicum annuum Anaheim
Scoville enheder: 500 til 1.000



Padrón chili og Herbón chili
Pimientos de Padrón
Scoville enheder: 500 til 2.500


Piment d'Espelette
Capsicum annuum Piment d'Espelette
Scoville enheder: 3.000 til 4.000


Jalapeño
Capsicum annuum Jalapeño
Scoville enheder: 4.000 til 8.000


Puya Chili
Pulla
Scoville enheder: 5.000 til 8.000


Serrano Chili
Capsicum annuum Serrano
Scoville enheder: 10.000 til 23.000


De Arbol Chili
Chile de árbol
Scoville enheder: 15.000 til 30.000


Black Cobra Chili
Capsicum annuum Black Cobra
Scoville enheder: 20.000 til 40.000


Cayenne
Capsicum annuum Cayenne
Scoville enheder: 30.000 til 50.000


Pequin Chili
Capsicum annuum Ppiquín
Scoville enheder: 30.000 til 60.000


Tabasco
Capsicum frutescens Tabasco
Scoville enheder: 30.000 til 60.000


Piri Piri Chili - Birds Eye
Capsicum frutescens Piri Piri
Scoville enheder: 100.000 til 175.000


Habanero
Capsicum chinense
Scoville enheder: 300.000 til 350.000


Red Savina Habanero
Capsicum chinense
Scoville enheder: 350.000 til 577.000


Scorpions Chili
Trinidad Scorpion Pepper
Scoville enheder: 800.000 til 2.000.000


Naga Jolokia Chili
Ghost Pepper, Bhut Jolokia
Scoville enheder: 800.000 til 1.000.000


Carolina Reaper
Capsicum chinense Carolina Reaper
Scoville enheder: 1.400.000 til 2.200.000


Pepper X
Havanna-chili Pepper X
Scoville enheder: Op til 3.500.000

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Read more
Opskrifter & råvarer
Råsyltede sprøde grøntsager

Råsyltning er en nem vej til syltede grøntsager, skriver Camilla Plum. Mens syltning normalt indebærer at ingredienserne koges med lage, så anvendes der ved råsyltning rå, fintsnittet grøntsager.

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Read more
Opskrifter & råvarer
Hokkaidosuppe med ristede porrer og naanbrød

En skøn efterårssuppe med græskar, hvor hokkaidoen sagtens kan byttes ud med indmaden fra et Halloween-græskar. Det orange græskar er noget fastere end almindelig græskar, men smagen er stort set den samme. Derfor kan man snildt erstatte hokkaidoen med det orange græskar, eller med butternut squas,...

Read more
Halloween
Opskrift: Amerikansk Pumpkin Pie

Til de amerikanske Halloween traditioner hører græskarkage eller Pumpkin Pie. Den lækre tærte er fyldt med græskarmos, æg, fløde og farin samt krydderiblanding af kanel, ingefær, allehånde og nelliker. Her får du opskriften.

Read more
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Read more
Opskrifter & råvarer
Krydret græskarsuppe med sprøde kikærter

Med det smukke Hokkaido græskar i sæson, bringer vi en nem opskrift på den lækreste, krydrede græskarsuppe udarbejdet af Anne Hjernøe og Ditte Ingemanns.

Read more
Opskrifter & råvarer
8 fantastiske fiskeretter du bliver nødt til at prøve

Få nye herlige retter på bordet med sæsonens fisk; Torsk, rødspætte, kulmule, kuller, mørksej og hvilling. Prøv fx en herlig karryfisk med æbler svampe og porrer, thai-inspireret sej med sambal oelek og fiskesauce, rødspætteruller med parmaskinke og ost - eller flødegratineret torsk med pasta og...

Read more
Opskrifter & råvarer
Valdemarsro på bestsellerlisten for fjerde gang

Sjældent har kogebøger fået så mange varme anbefalinger som opskriftssamlingerne fra Valdemarsro. Med sine fire bøger har forfatteren, Ann-Christine Hellerup Brandt, formået at skrive kogebøger, der i den grad appellerer til alle os, der nyder at tilberede et godt måltid med gode råvarer.

Read more
Opskrifter & råvarer
Skøn måltidssalat med blomkål, halloumi og granatæble fra Anne Hjernøes 'Stærk overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye, inspirerende bog 'Stærk...

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Indskudsbakker

Indskudsbakker

Vinglas 'Ball' House Doctor

Vinglas 'Ball' House Doctor

Skål - By Room

Skål - By Room

Kodanska glas

Kodanska glas

Shopping Nyheder
Spisebordsstole til Sverige

Spisebordsstole til Sverige

Sommer, af Camilla Plum

Sommer, af Camilla Plum

Stentøj Cara House Doctor

Stentøj Cara House Doctor

Glasfad med låg ildfast

Glasfad med låg ildfast

Nye Bøger
Shopping
^