los angeles business plan writers help me write a research paper how to write a research paper in a week how to write scientific papers
Dameur Bering Classic
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
Hvad hedder de forskellige chilier og hvor stærke er de?
Redaktionen

Nogle mennesker er helt vilde med chili og kan næsten ikke få nok af frugtens varme, brændende fornemmelse i munden. Andre oplever en så voldsom reaktion, at de går en stor bue uden om stærke chiliretter. Men alle kan nok blive enige om, at chili i moderate mængder kan gøre den helt store forskel i rigtig mange retter, ikke mindst i mellemøstlige og mellem- og sydamerikanske retter, hvor chili er helt uundværlig.

Hvad gør chili så stærkt?

Chili indeholder det organisk stof capsaicin, som er stoffet der giver chilier deres styrke. Når capsaicin kommer i kontakt med huden og tungen, stimuleres de nervereceptorer som hjernen opfatter som overophedning af kroppen. Hjernen reagerer helt automatisk ved at aktivere kroppens kølemekanismer dvs. svedproduktion, ligesom stærk chili hos nogen udløser hoste, kvalme og kløe.

Hvor er chilien stærkest?

Capsaicin er især koncentreret i frøstolen, dvs. i den hvide lamel, der sidder inde i midten af chilien. Det er i den del af frugten, man får den fulde oplevelse af chiliens styrke.

Hvorfor er chili stærkt?

I dyreverdenen er det kun fugle – og muligvis spidsmus, der spiser chili, og dermed er med til at sprede plantens frø. Når fugle ikke oplever samme reaktion på chili som mennesker og pattedyr, så skyldes det, at de ikke har de receptorer i hjernen, der registrerer og udløser smerte.

Grunden til at chili har udviklet sin stærke smag er naturligvis at sikre, at frugten kun er interessant for netop de dyr, der effektivt spreder deres frø, og dermed sikrer plantens overlevelse.

Chilisorterog deres styrke

Styrken på de enkelte chilityper måles i enheder efter den såkaldte Scoville-skala. Skalaen er en international angivelse af frugtens styrke, hvor den grønne peber har nul enheder, mens verdens stærkeste chili, Pepper X, er vurderet til 3.500.000 Scoville enheder. Pepper X er således 10 gange så stærkere end Habanero chili, og mere end 400 gange stærkere end Jalapeño.


Anaheim Chili
Capsicum annuum Anaheim
Scoville enheder: 500 til 1.000



Padrón chili og Herbón chili
Pimientos de Padrón
Scoville enheder: 500 til 2.500


Piment d'Espelette
Capsicum annuum Piment d'Espelette
Scoville enheder: 3.000 til 4.000


Jalapeño
Capsicum annuum Jalapeño
Scoville enheder: 4.000 til 8.000


Puya Chili
Pulla
Scoville enheder: 5.000 til 8.000


Serrano Chili
Capsicum annuum Serrano
Scoville enheder: 10.000 til 23.000


De Arbol Chili
Chile de árbol
Scoville enheder: 15.000 til 30.000


Black Cobra Chili
Capsicum annuum Black Cobra
Scoville enheder: 20.000 til 40.000


Cayenne
Capsicum annuum Cayenne
Scoville enheder: 30.000 til 50.000


Pequin Chili
Capsicum annuum Ppiquín
Scoville enheder: 30.000 til 60.000


Tabasco
Capsicum frutescens Tabasco
Scoville enheder: 30.000 til 60.000


Piri Piri Chili - Birds Eye
Capsicum frutescens Piri Piri
Scoville enheder: 100.000 til 175.000


Habanero
Capsicum chinense
Scoville enheder: 300.000 til 350.000


Red Savina Habanero
Capsicum chinense
Scoville enheder: 350.000 til 577.000


Scorpions Chili
Trinidad Scorpion Pepper
Scoville enheder: 800.000 til 2.000.000


Naga Jolokia Chili
Ghost Pepper, Bhut Jolokia
Scoville enheder: 800.000 til 1.000.000


Carolina Reaper
Capsicum chinense Carolina Reaper
Scoville enheder: 1.400.000 til 2.200.000


Pepper X
Havanna-chili Pepper X
Scoville enheder: Op til 3.500.000

Opskrifter & råvarer
Super skøn grøntsagssuppe der kan varieres i det uendelige

Med opskriften får du en fyldig, sund og lækker suppe, perfekt på en kold dag. Du du kan bruge stort set hvad som helst fra grøntsagsskuffen, også de lidt trætte grøntsager, skriver Karolines Køkken, der har udviklet opskriften, så det kan samtidig være en god anledning til at få ryddet ud - og...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Rugbrødsboller

Opskriften på de rustikke rugbrødsboller med knækket rug er udarbejdet af Fuldkornspartnerskabet.

Opskriften lever ganske vist ikke op til fuldkorslogoet, men er en god kilde til mere fuldkorn i hverdagen.

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Read more
Miljø
Årets Fuldkornsdag 2023: Få opskriften på superlækkert fuldkornsrugbrød

I anledningen af Årets Fuldkornsdag, fredag den 20. januar 2023, vil Fuldkornspartnerskabet sørge for at vi alle ved, hvordan man nemt bager med fuldkorn. Her får du opskriften, udarbejdet i samarbejde med den populære madblogger, Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og forfatter til bøgerne 'Surdej'...

Read more
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike og appelsin

Blandt lækkerierne på julebordet er naturligvis rødkål, som kan serveres frisk i salat med æbler, rødløg og nødder, og en frisk vinaigrette med citron og honning. Men selvom en friske rødkålssalat er god, så er den lune svær at komme uden om som tilbehør til and og flæskesteg. Her er opskriften på...

Read more
Opskrifter & råvarer
Skøn cranberry sauce til Thanksgiving

Torsdag den 24. november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Her samles familie og venner omkring et overdådigt måltid med traditionelle Thanksgiving-retter som kalkun, sweet potato - og herligt tilbehør i form af tranebærsyltetøj, eller som amerikanerne kalder det 'cranberry sauce'.

Denne fine,...

Read more
Opskrifter & råvarer
Luise Vindahls græskarquiche med karamelliserede løg + grønkål

Fra bestsellerforfatterne David Frenkiel og Luise Vindal kommer endnu en super inspirerende bog med 100 nye skønne, vegetariske opskrifter.

I 'Green Kitchen Quick + Slow' er der opskrifter på sund og lækker mad med masser af friske råvarer; fra nemme retter, der kan laves i en fart i hverdagen,...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Dejen til Meyers honninghjerter skal forberedes i november

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned....

Read more
Opskrifter & råvarer
Grønkål - vinterens konge

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Karaffel

Karaffel

Brødkurve i søgræs

Brødkurve i søgræs

Bæredygtigt engangsservice

Bæredygtigt engangsservice

AJ peberkværn Stelton

AJ peberkværn Stelton

Shopping Nyheder
Bomuldsdug

Bomuldsdug

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

Kålhydrater af Anette Sams

Kålhydrater af Anette Sams

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Read more
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Read more
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Read more
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Read more
^