Tomat og forebyggelse af kræft

Stoffet lycopen, som giver tomaten sin fine farve, er en vigtig antioxidant, der kan være med til at forebygge aldersrelaterede.

Tomat og forebyggelse af kræft 

Lige nu bugner grøntsagsafdelingen af saftige, solmodne tomater, som ikke kun smager, men også er en eminent kilde til antioxidanten lycopen. Lycopen har gennem det seneste årti været genstand for talrige videnskabelige studier, som har undersøgt stoffets helbredsmæssige fordele. Og rigtig meget tyder på, at lycopen kan være kræftforebyggende, mindske risikoen for hjerte kar sygdomme ved effektvt at bekæmpe kroppens ophobning af frie radikaler.

Frie radikaler er molekyler, der dannes i kroppen som følge af forurening. I kroppen kan de sætte gang i skadelige processer, der påvirker immunforsvaret, sætter turbo på kroppens aldringsproces, og i sidste ende kan resultere i blandt andet kræft.
Med et højt niveau af antioxidanter, kan kroppen forsvare sig mod dannelsen af frie radikaler, men det kræver, at kroppen fodres med antioxidanter i form af blandt andet betakaroten, lycopen, og c-vitamin.  Netop tomater indeholder både betacaroten og c-vitamin i rigelige mængder, og er samtidig den grøntsag, der indeholder mest lycopen.

Kilder:

  • Assar EA, Vidalle MC, Chopra M, Hafizi S. Lycopene acts through inhibition of IκB kinase to suppress NF-κB signaling in human prostate and breast cancer cells. Tumour Biol. 2016 Jul;37(7):9375-85. doi: 10.1007/s13277-016-4798-3. Epub 2016 Jan 16. PMID: 26779636.
  • Michaud DS, Feskanich D, Rimm EB, Colditz GA, Speizer FE, Willett WC, Giovannucci E. Intake of specific carotenoids and risk of lung cancer in 2 prospective US cohorts. Am J Clin Nutr. 2000 Oct;72(4):990-7. doi: 10.1093/ajcn/72.4.990. PMID: 11010942.
  • Voutilainen S, Nurmi T, Mursu J, Rissanen TH. Carotenoids and cardiovascular health. Am J Clin Nutr. 2006 Jun;83(6):1265-71. doi: 10.1093/ajcn/83.6.1265. PMID: 16762935.
  • Chen W, Mao L, Xing H, Xu L, Fu X, Huang L, Huang D, Pu Z, Li Q. Lycopene attenuates Aβ1-42 secretion and its toxicity in human cell and Caenorhabditis elegans models of Alzheimer disease. Neurosci Lett. 2015 Nov 3;608:28-33. doi: 10.1016/j.neulet.2015.10.009. Epub 2015 Oct 28. PMID: 26453763
  • Det Europæiske Miljøagentur. Forurening er skyld i 10 % af alle kræfttilfælde i Europa. 2022 Aug
Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson for rodfrugter 

Farve, dufte og sødme er garanteret, når du laver mad med rodfrugter. Gennem efteråret og vinteren er rodfrugter ikke kun en vigtig kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler, men også helt uundværlige i vinterens skønne simreretter og som tilbehør til hovedretter i form af rodfrugtmos,…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Pizza med hokkaido græskar, bacon og brie 

Vild med pizza? Prøv en rigtig efterårslækkeri: Pizza med hokkaido græskar.

Læs mere
Årstidens råvarer
Efterårsferie er kartoffelferie 

I dag handler efterårsferien om hyggeligt samvær og dejlige familieoplevelser, men efterårsferiens oprindelige formål var at , eller 'kartoffelferien', som den tidligere blev kaldt, fordi man havde brug for børn fik fri fra skole, så de kunne hjælpe med at grave kartofler op og få årets…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Tabouleh med solmodne tomater, og salat med kylling og fuldkornsknas 

Der er et særligt fokus på smag, sundhed og friske råvarer, når vi laver mad, skriver Fuldkornspartnerskabet. Ifølge deres nye undersøgelse, så vægter danskerne smagen, men for 60% indgår der også grundige overvejelser om, hvorvidt måltidet bidrager til sundheden. Friske råvarer er også højt…

Læs mere
Årstidens råvarer
Hvilket æble er dit yndlingsæble? 

I løbet af efteråret, og efterhånden som de forskellige æblesorter modnes, vil man hos grønthandlere og i dagligvarebutikker kunne finde mere end 20 forskellige æblesorter. Hvilket æble er dit yndlingsæble?

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Karl Johan - Den store lækre spisesvamp 

Svampen Karl Johan er en af de mest almindelige vilde danske svampe, og samtidig en af de mest eftertragtede spisesvampe. Læs her, hvordan du kan tørre svampen, så du kan nyde svampens lækre nøddeagtige smag i vinterens retter.

Læs mere
Årstidens råvarer
Svampetid - Sådan finder du spiselige svampe i naturen 

Den lune og fugtige sensommer skaber optimale betingelser for vilde svampe. Her bringer vi tips til dig, der har lyst til at samle og smage Danmarks vilde svampe.

Læs mere
Årstidens råvarer
Hokkaido 

Hokkaido er en græskarvariant af japansk oprindelse, opkaldt efter den japanske ø, Hokkaido. Græskaret egner sig rigtigt godt til suppe eller til at blive bagt i ovnen, og er i det hele taget det perfekte spisegræskar med sit faste, orangegule kød og sin milde, aromatiske, sødlige smag. Det klæder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^