Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat…

Kategori: Diætist

Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat

Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat… 

Hvis man er begejstret for en stribe mayonnaise eller remoulade på ovenpå pålæg, så er der nu om dage mulighed for at det kan lade sig gøre uden det koster mange kalorier.

For bare fem år siden var svaret ”nej” – eller også en omskrivning af, at det skal være en sjælden gang. Det skyldes at frokostmåltidet i en typisk vægttabs-plan ikke har nogle fedtkilder, som kan bruges til byttehandler Ganske vist har man alle dage haft fænomenet ”Let mayonnaise” (og tilsvarende remoulade), problemet er bare, at det er så som så med det lette, de indeholder nemlig 500 kalorier pr 100 gram. Samtidig er smagen naturligvis meget anderledes end i ægte mayonnaise. Kalorieindholdet i ”Let mayonnaise” er reduceret med 30% i forhold til klassikeren.
Nu er der kommet en hel ny generation af mayonnaise og remoulade, som vitterlig er fedtreducerede, så det er til at få øje på. Nogle af dem er presset helt i bund, og beskrives faktisk som ”fedtfri”, selvom der trods alt er en minimal anelse i (0,5%).
Det er måske næsten at gå for vidt, smagen kommer ret langt væk fra det, vi forstår ved mayonnaise. Men med til denne her nye generation hører også Mayos ”Brasserie” og Nettos ”Letvægter”. Her er fedtet ikke fjernet helt, der er ca. 5% tilbage. De 5% gør en stor gavn for udseendet, som er tæt på det rigtige, med en hvid farve, der ikke virker transparent. Smagen kan gå an. Især på madder, der har en kraftig smag i sig selv.

Hvis man f.eks. er glad for makrel i tomat med mayonnaise ovenpå, så tag noget tun i tomat og læg en stribe Brasserie på.

En halv skive rugbrød med makrel i tomat og mayonnaise: 198 kalorier
En halv skive rugbrød med tun i tomat og 5% mayonnaise: 109 kalorier
Ændringen af rød makrel til rød tun er ikke uvæsentlig. Makrel i tomat har af en eller anden grund fået sig et slanke-ry, trods det at der er 202 kalorier i 100 gram. Til sammenligning er der også 200 kalorier i wienerpølse på konserves. Tun i tomat har 100 kalorier i 100 gram.
Hvad angår Brasseries mayonnaise, så er kalorieindholdet er reduceret med 80% i forhold til ægte mayonnaise.
Én spiseskefuld rigtig mayonnaise: 146 kalorier,
Én spiseskefuld ”Let mayonnaise: 100 kalorier,
Én spiseskefuld ”Brasserie 5% mayonnaise”: 26 kalorier.
Det betyder i praksis, at en pålægs-mad, som får en stribe af en 5% mayonnaise på ryggen, forøger sit energiindhold med ca. 13 kalorier. Det er da billigt sluppet. Det ville koste 73 kalorier at spise en tilsvarende mængde af den ægte vare.


Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Smagen af det vilde forår 

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Forår
En rigtig vild forårssalat - Kartoffelsalat med urter og pinjekerner 

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven 

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Læs mere
Forår
Mælkebøttens fabelagtige alsidighed 

I det tidlige forår stråler mælkebøtten om kap med solen. Mens de fleste haveejere nok ser den som genstridigt ukrudt, så er det faktisk en sund og alsidig spiselig plante.

Alle dele af mælkebøtten kan bruges i madlavningen og tilføjer en let bitter og dejlig smag til fx friske salater, sandwichs…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Camilla Plum opskrift: Grønkål med mormordressing 

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kikærtebøffer og søde kartofler med sprød spidskålssalat 

Skøn vegetarisk sensommerret med bøffer af kigærter, hørfrø, søde kartofler og fuldkornshvede, og med spidskål/æblesalat og yoghurtdressing til.

Læs mere
Sensommer
Maren Korsgaards hyldebærsuppe 

Hyldebærsuppe er en skøn dansk efterårsret, som både varmer og smager. Her får du Maren Korsgaards nemme opskrift. Nyd suppen med sprøde tvebakker.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^