Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat…

Kategori: Diætist

Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat

Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat… 

Hvis man er begejstret for en stribe mayonnaise eller remoulade på ovenpå pålæg, så er der nu om dage mulighed for at det kan lade sig gøre uden det koster mange kalorier.

For bare fem år siden var svaret ”nej” – eller også en omskrivning af, at det skal være en sjælden gang. Det skyldes at frokostmåltidet i en typisk vægttabs-plan ikke har nogle fedtkilder, som kan bruges til byttehandler Ganske vist har man alle dage haft fænomenet ”Let mayonnaise” (og tilsvarende remoulade), problemet er bare, at det er så som så med det lette, de indeholder nemlig 500 kalorier pr 100 gram. Samtidig er smagen naturligvis meget anderledes end i ægte mayonnaise. Kalorieindholdet i ”Let mayonnaise” er reduceret med 30% i forhold til klassikeren.
Nu er der kommet en hel ny generation af mayonnaise og remoulade, som vitterlig er fedtreducerede, så det er til at få øje på. Nogle af dem er presset helt i bund, og beskrives faktisk som ”fedtfri”, selvom der trods alt er en minimal anelse i (0,5%).
Det er måske næsten at gå for vidt, smagen kommer ret langt væk fra det, vi forstår ved mayonnaise. Men med til denne her nye generation hører også Mayos ”Brasserie” og Nettos ”Letvægter”. Her er fedtet ikke fjernet helt, der er ca. 5% tilbage. De 5% gør en stor gavn for udseendet, som er tæt på det rigtige, med en hvid farve, der ikke virker transparent. Smagen kan gå an. Især på madder, der har en kraftig smag i sig selv.

Hvis man f.eks. er glad for makrel i tomat med mayonnaise ovenpå, så tag noget tun i tomat og læg en stribe Brasserie på.

En halv skive rugbrød med makrel i tomat og mayonnaise: 198 kalorier
En halv skive rugbrød med tun i tomat og 5% mayonnaise: 109 kalorier
Ændringen af rød makrel til rød tun er ikke uvæsentlig. Makrel i tomat har af en eller anden grund fået sig et slanke-ry, trods det at der er 202 kalorier i 100 gram. Til sammenligning er der også 200 kalorier i wienerpølse på konserves. Tun i tomat har 100 kalorier i 100 gram.
Hvad angår Brasseries mayonnaise, så er kalorieindholdet er reduceret med 80% i forhold til ægte mayonnaise.
Én spiseskefuld rigtig mayonnaise: 146 kalorier,
Én spiseskefuld ”Let mayonnaise: 100 kalorier,
Én spiseskefuld ”Brasserie 5% mayonnaise”: 26 kalorier.
Det betyder i praksis, at en pålægs-mad, som får en stribe af en 5% mayonnaise på ryggen, forøger sit energiindhold med ca. 13 kalorier. Det er da billigt sluppet. Det ville koste 73 kalorier at spise en tilsvarende mængde af den ægte vare.


Opskrifter & råvarer
Sæson for blåbær: Hjemmelavet is med blåbær  

Nu er det sæson for vilde blåbær, som er modne og plukkeklar i juli og august. De små delikate bær vokser især på blåbærbuske på den jyske hede, i lysninger i skove og plantager.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Praktiske tips til fremstilling af bærsaft og -marmelader 

Rigtig mange af os hygger os hvert år i køkkenet med hjemmegjorte marmelader. Men hvilke sorter af bær skal man vælge? Og hvordan får man mest muligt ud af årets bærhøst?

Læs mere
Sensommer
Blommesæson: Mirabeller og store mørkeblå sveskeblommer 

Sensommeren er skøn og lige nu kan man nyde søde, saftige danske blommer. Blommer dyrkes i alle verdensdele, men mange blommeelskere mener, at vi i Danmark har nogle af verdens bedste på grund af det skiftende klima.

Læs mere
Årstidens råvarer
Find et brombærkrat 

Her i sensommeren kan du plukke vilde brombær. I lysninger i skoven, i skovbryn og hegn, er der gode muligheder for at finde brombærbuske. Og har du først fundet én busk, så er der som regel ikke langt til den næste, for ligesom vilde hindbær breder brombær sig til store krat. En sand…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Ditte Julies cheesecake med chokolade og brombær 

Med inspiration i årstiderne, sæsonernes råvarer og naturens farver, har den passionerede kagenørd, Ditte Julie Jensen, udarbejdet en hel stribe bøger fulde af opskrifter på de smukkeste og mest delikate kager. Fra bestseller 'Tid til Kage' bringer vi her hendes opskrift på den lækreste cheesecake…

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Agurk - Sommerens alsidige grøntsag 

Agurken er med sin milde, friske smag en populær grøntsag. Ikke mindst i sommermånederne, hvor den er nyhøstet og særlig sprød og saftig bliver den flittigt anvendt i grønne salater, kolde supper, på smørrebrødet og i dip og dressinger.

Læs mere
Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Årstidens råvarer
Pluk-selv: Pluk plantagen for frugt, sommerbær og grøntsager 

At besøge en pluk-selv plantage er en dejlig sommeroplevelse. Mange plantager har hjemmesider, hvor de annoncerer hvor og hvornår, der er mulighed for pluk-selv, men en del plantager nøjes med at sætte et skilt op ved vejen, så det gælder om at holde godt øje, når man bevæger sig rundt i…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Hyldeblomst som naturmedicin 

Nu blomstrer hylden med store, duftende blomsterskærme. Læs om hvordan hylden tidligere blev anvendt som folkemedicin og brugt mod både alvorlige og mindre alvorlige sygdomme som malaria, tandpine og begyndende forkølelse.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^